INOVACIJE IZ JAPANA

Robot koji obavlja kućanske poslove

Foto: import
Robot koji obavlja kućanske poslove
28.10.2008.
u 17:50
Pogledaj originalni članak

Japanski znanstvenici napravili su robota koji mete, pere rublje i čisti kuhinju. Robot pomoćnik spoj je umova s tokijskog sveučilišta za informatologiju i robotsku tehnologiju, istraživačkog centra Toyote, Panasonica, Mitsubishija i tvrtke Sega.

Pomoćnik "vidi" trodimenzionalne objekte i prepoznaje koji zadatak nije dobro obavljen, pa ga onda dovršava. Navodno najviše voli prati rublje. Pronaći će prljavu košulju, ubaciti je u perilicu i aktivirati pranje. Ipak, svi koji su se ponadali da je obavljanju kućanskih poslova došao kraj - morat će se strpiti samo desetljeće-dva, kada se predviđa mogućnost masovne proizvodnje.

(H.F.)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr