ATRAKCIJA Zatvorenici što služe kaznu u kaznionici u Glini sviraju okupljeni u bendu znakovita naziva “Nisam kriv”

Robijaški rock’n’rol

Foto: import
Robijaški rock’n’rol
01.07.2006.
u 18:30
Pogledaj originalni članak

Suky je zatvorski fizer, Tartuf radi u kantini, Brna se posvetio oblikovanju svog tijela, a Jere je fizikalac i radi na iskopinama unutar zidina.
Osim u zatvorskom krugu i kuhinji, ti se mladići tri puta na tjedan sastaju u glazbenoj sekciji u kojoj je prije desetak mjeseci i nastao njihov bend “Nisam kriv”. Suky i Jere tada u ruke uzimaju gitare, Tartuf se prima mikorofona, a Brna bubnjarskih palica. Njihov je mentor, ujedno i voditelj sekcije, profesor Miodrag Pančić zvani Zaga, nekoć i sam aktivni glazbenik u sastavu “Treća sreća”.

Robijanje
Dečki iz benda “Nisam kriv”, koji u Glini robijaju zbog droge i razbojstava, pa će na slobodu izaći za godinu ili pet, kažu da su u duši rockeri. Ipak, nedavno su objavili CD sa sedam duhovnih pjesama. Financirala ga je kaznionica, a izdavač je Dom kulture “Kristalna kocka vedrine” iz Siska. Profesor Zaga, koji je nekoć žario i palio po ljetnim terasama, u kaznionici je počeo raditi lani, početkom kolovoza. Malo-pomalo u sekciji mu se priključilo 40-ak od ukupno 200-injak zatvorenika.

 Najpoznatiji “stanar” Gline, general Mirko Norac, nije među njima.Za dečke iz benda, kojemu je ime nadjenuo pjevač Tartuf, prijelomni je trenutak u “karijeri” bio koncert što su ga potkraj veljače održali u crkvi svetog Ivana Nepomuka. Pjevali su tamo duhovne, a potkraj mise i domoljubne pjesme: – Svi su bili zadovoljni, a žene su plakale – kaže Tartuf.
I tako se rodila, na profesorov poticaj, a uz potporu upraviteljice Katice Gašljević-Tomić, inače jedine žene na čelu zatvorske ustanove, ideja za snimanje CD-a.

Svoje stvari
Glazbenici iz zatvorskog benda trenutačno uvježbavaju Azrin hit “A šta da radim”, a imaju i tri svoje “stvari”. Za jesen planiraju rock koncert u Sisku, imaju pozive za pjevanje u crkvi, u goste ih zovu i iz drugih kaznionica i zatvora. Možda će se, kad jednom iziđu iz zatvora, ponovno naći i nastaviti suradnju započetu iza zidina. A profesor Zaga namjerava “stvoriti” još jedan bend, ovoga puta etno. Samo, nedostaje mu harmonikaš. Suky kaže da treba samo malo pričekati, dok njegov frend, vješt na tom instrumentu, negdje ne “padne”.


Bebek za dušu

Prvi glas kaznionice – priredba je što se dva puta godišnje održava u Glini, kaže načelnik službe tretmana Ivica Gašljević. Izvođači se natječu u kategoriji narodne i zabavne glazbe, a pobjednici dobivaju simbolične nagrade – šteku cigareta, kavu, sok. Na posljednjem natjecanju najbolji je narodnjak bio “Volim te danas više nego juče”, a stručni žiri i publiku oduševila je izvedba zabavne pjesme koju pjeva Željko Bebek “Sinoć sam pola kafane popio”. Zeljka Bebeka “ulovili” smo na krstarenju Jadranom i prenijeli mu kako su njegove pjesme rado izvodjene u Kaznionici. Nasmijao se i prokomentirao: - Ovo je zaista neobicna vijest. Meni je uvijek kompliment kad pjesme koje pjevam dospiju do ljudi i zato im šaljem svoj CD.

Pogledajte na vecernji.hr