Tko gubi fotelju?

Rekonstrukcija Vlade: Zbog afera na udaru Šuker, Kalmeta, Vukelić...

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Rekonstrukcija Vlade: Zbog afera na udaru Šuker, Kalmeta, Vukelić...
27.09.2010.
u 21:51
Izjava premijerke J. Kosor da će na izbornim listama biti najmanje polovica mladih članova, sugerira da bi se osim promjena u Vladi, mogli održati i unutarstranački izbori u HDZ-u.
Pogledaj originalni članak

Iako se danima špekuliralo kako će doći do rekonstrukcije Vlade premijerka Jadranka Kosor novinarima je to potvrdila tek po dolasku u New York najavivši da će do kraja godine napraviti neke promjene u Vladi. Međutim, nije precizirala koje će ministre maknuti. J. Kosor najavila je pomlađivanje HDZ-a i da će na izbornim listama idući puta biti najmanje polovina mladih ljudi. Takva izjava premijerke otvorila je prostor špekulacijama oko novih ministara, ali i unutarstranačkih izbora. Navodno se najžešće” trese stolica” ministru financija i potpredsjedniku Vlade Ivanu Šukeru, ali i ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti te ministru obrane Branku Vukeliću, i to zbog problema u resorima i istraga koje se vode oko pojedinih afera.

>>Kosor: Ministar Popijač radi odlično, ali ne može sve sam

Nesreće u resoru


Šuker je doživo snažnu kritiku na sjednici Predsjedništva nakon svjedočenja pred istražnim povjerenstvom za Inu, iako je on svu odgovornost pokušao svaliti na članove povjerenstva iz redova HDZ-a. Međutim, njegovo priznanje da nije čitao ugovor s MOL-om otvorilo je pitanje može li obnašati tako važnu funckiju. Kada je u pitanju Kalmeta, premijerka je već imala jedan neuspjeli pokušaj njegove smjene kad su se lani zaredale nesreće u njegovom resoru. No, Kalmeta je preživio saborsku raspravu i potom premijerku doveo u Zadar demonstriravši svoju snagu kad mu je klicala prepuna dvorana. Sigurno mu na ruku ne idu ni najnovije špekulacije da s Vladimirom Šeksom radi na preuzimanju stranke. Ime ministra Vukelića povezivalio se s aferom Brodosplit ali na ruku mu ne idu niti najnovije nesreće u resoru. Pad dvaju migova umnogome je pogoršalo njegov položaj.

Takvu rekonstukciju podržat će koalicijski partneri 
HDZ-a jer smatraju da je to unutarstranačka stvar. Sasvim je jasno da s ljudima opterećenim aferama premijerka J. Kosor teško može u utrku za još jedan mandat.Povrh toga narednih 5-6 mjeseci kreće serija suđenja (Polančecu, Mravku, Beuku, N.Jurak...) u kojima bi se neki od spomenutih ministara mogli pojaviti i kao svjedoci, ali i kao osumnjičenici što bi dodatno moglo dodatno smanjiti popularnost 
HDZ-a.

Premijerka, tvrde naši izvori, želi preduhitriti negativne konotacije kao one kad je iz njezine Vlade morao odstupiti Polančec.

Nezadovoljna i Popijačom

Kao Šukerov nasljednik spominje se Zdravko Marić, državni tajnik iz njegova ministarstva što je logičan izbor odluči li se za rekonstrukciju Vlade pred donošenje Proračuna za 2011. O odlasku novopečenog člana HDZ-a ministra gospodarstva Đ. Popijača, govorilo se jer premijerka nije zadovoljna dinamikom provođenja vladinih gospodarskih mjera. Spominjalo se i ime Marine Matulović Dropulić, ali navodno uz njezino ime se ne vežu aktualne afere. Zanimljivo iako se ministra zdravstva Darka Milinovića spominjalo kao osobu koja bi se rado vidjela na mjestu J. Kosor u stranci, ministarska fotelja mu se ne drma. Sigurno je i mjesto šefa diplomacije jer osim što je na čelu organizacije HDZ-a u Zagrebu Gordan Jandroković obavlja težak posao oko završetka pregovore s EU.

U sličnoj je poziciji i Dražen Bošnjaković ministar pravosuđa pred kojim su ozbiljni zadaci oko završavanja pregovora vezanih za poglavlje 23. Pokušali smo dobiti komentar spomenutih ministara, ali nisu bili raspoloženi za izjave.

Dirne li Kalmetu ili Šukera, prijete stranački izbori

Pitanje je kolika je snaga premijerke i može li ona provesti svoju ideju budući da Kalmeta uz sebe ima 10 zastupnika, koliko je on kao nositelj u 9. izbronoj jedinici donio madata HDZ-u. Ako bi se odmetnuli zastupnici iz 9. izborne jedinice i možda bi moglo doći do raskola u HDZ-u.

Dirne li Kalmetu i Šukera, koji su uz ostalo i potpredsjednici HDZ-a, onda se otvara sasvim legitimno pitanje sazivanja izbornog Sabora HDZ-a i to odmah nakon rekonstrukcije Vlade o čemu je Večernji pisao u srpnju.

HDZ ima 220. tisuća članova, a među njima je njih 70 tisuća u stranačkoj mladeži koja je lojalna Jadranki Kosor a s njima ona namjerava “preuzeti” stranku. Navodno je zamisao da trećina, ako ne i više, izaslanika za izborni Sabor stranke bude iz redova mladeži pa će i na listama HDZ-a ubuduće biti polovina ili više mladih ljudi.

To je na tragu novog HDZ-a, kadrovski provjetrenoga i umivenog HDZ-a s kojim bi J. Kosor pokušala osvojiti još jedan manadat. No, preduvjet za to je da preuzme "stranačke uzde" u svoje ruke a to može postići stavljajući “svoje ljude” na izgledna mjesta.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 170

VD
vjer.domo
00:14 28.09.2010.

macor, paušalno govoriš o milijardama bez i jedne konkretne činjenice. a što se tiče seksualnog opredeljenja, e tu kao vjernik imam stav da takvim bolesnicima nije mjesto na tv-u, nego u ustanovi koja liječi taj poremećaj, u svjetu već dosta uspješno.

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
08:12 28.09.2010.

Jadranka nas misli smjeniti Jadranka je po struci novinarka i ratna dopisnica Ako mi nismo sposobni ?,,, zar je to onda J . Kosor ?? Na ovom je mjestu samo zahvaljujući tome ,što je godinama virila Sanaderu iz guzice i pratila svaki njegov korak. Nedamo se mi

VP
voltaren protiv komunizma
19:23 28.09.2010.

odlično da nema portala gdje bi kreteni frustracije izbacivali