Pobuna u Poljskoj

Imenovanje sudaca ne smije biti u rukama jednog ministra

Foto: AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Imenovanje sudaca ne smije biti u rukama jednog ministra
18.07.2017.
u 11:00
Zakon kojim se regulira provedba ove reforme već je prošao u oba doma poljskoga parlamenta, a da bi stupio na snagu, treba ga još samo potpisati predsjednik Andrzej Duda
Pogledaj originalni članak

Desetak tisuća Poljaka u nedjelju navečer izašlo je na ulice Varšave kako bi prosvjedovali protiv kontroverzne reforme pravosuđa koju tamošnja oporba već naziva sumrakom demokracije i vladavine prava.

Zakon kojim se regulira provedba ove reforme već je prošao u oba doma poljskoga parlamenta, a da bi stupio na snagu, treba ga još samo potpisati predsjednik Andrzej Duda, što nitko ne dovodi u pitanje.

Po odredbama tog novog zakona, suce bi mogli imenovati ministar pravosuđa i zastupnici u parlamentu, i to bez ikakvih konzultacija sudačke struke i udruženja. Uz to, ministar pravosuđa bi imao ovlasti da smijeni sve suce vrhovnog suda koje smatra nesposobnima i da ih zamijeni onima koje on smatra podobnima. Prosvjednici smatraju kako se najnovijom reformom potpuno ugrožava neovisnost sudstva koje bi postalo marioneta u rukama vladajuće konzervativne i poprilično populističke stranke Zakon i pravda. Stoga nije čudno što su na prosvjedu tu stranku preimenovali u stranku “bezakonja i nepravde”, koja će zatrti ustavno zajamčenu neovisnost sudstva.

I dok lider vladajućih Jaroslaw Kaczynski tvrdi da su reforme nužne zato što je pravosuđe korumpirano i služi isključivo elitama, oporbena Moderna stranka tvrdi da su motivi za pravosudnu reformu sasvim drugi i da će tek nakon njih sudstvo doista postati sluga društvenih elita. Također naglašavaju da je zakon o reformi proguran na silu i bez konzultacije, a u parlamentu je proguran tijekom noći. Najnovijim razvojem u Poljskoj nije zadovoljan ni Bruxelles. Europska komisija već protiv Poljske vodi istrage o ozbiljnim kršenjima vladavine prava, a najavljeno je kako će se o reformi pravosuđa raspravljati već potkraj tjedna.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

ST
stomugromova
17:49 18.07.2017.

Te minorne proteste uglavnom organiziraju predstavnici židovske manjine i organizacije iz kojih stoji Soroš &co. Demokratski izabrana većina će odlučiti tko će postavljati suce,a ne nekakav Soroš i predstavnici EK.Tko je uopće izabrao predstavnike EK i na kojim to izborima? Dakle nedemokratski postavljena EK struktura od korporativnog sektora , uređivala bi demokratski izabranoj većinskoj vlasti kako će postupati.

DA
danpring
00:20 22.07.2017.

Dear Croatian brothers and sisters - influence Kolinda that she won't associate herself with our authoritatian regime. Or that HDZ won't try to follow polish path and introduce similar legal solution in the most beautiful country of the world - RH. We are fighting for democracy and respecting basic civil rights. Those protests take place in 300 polish cities and also abroad, where large polish diasporas are present. And to idiots who are writting here that those protests are insignificant i have just few words - ajde suti, odjebi kad ne mas pojma a pricas. Slobodna Poljska!

I1
ing-12345
02:22 20.07.2017.

Kakav lažni naslov. Nema nikakve pobune u Poljskoj.U gradu od 2 miliona stanovnika na proteste je izašlo maksimalno 10.000 ljudi. To znači da velika većina podržava namjeru poljske vlade da isuši korumpiranu pravosudnu močvaru u kojoj suđenja traju godinama, postoje privilegirani građani pred sudom, korumpirani suci koji u sličnim ili čak istim predmetima donose potpuno suprotne presude itd. I U Hrvatskoj bi se vlada trebala ugledati na Poljsku i napraviti istu stvar a ne da nam u Ustavnom sudu sjede bivši političari a za Predsjednika Vrhovnog suda imenuje čovjek za čijeg vođenja Zagrebačkog suda bila je najveća korupcija u gruntovnici a on to navodno nije vidio.