Reforma obrazovanja

Opet prekršeni uvjeti natječaja za voditelja radne skupine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Opet prekršeni uvjeti natječaja za voditelja radne skupine
19.03.2018.
u 06:36
Na formiranju radne skupine odugovlači se s reformom
Pogledaj originalni članak

U posljednje četiri godine, koliko je riječ o kurikularnoj reformi, nema ni jedne političke stranke, ministra ili ministrice kao ni premijera koji u provedbi reforme obrazovanja, najvažnijoj hrvatskoj reformi, “noge” nije polomio na istoj prepreci – formiranju ekspertne radne skupine i izboru voditelja ili voditeljice spomenute skupine.

I baš na formiranju toga tijela već četiri godine odugovlači se s provedbom reformskog procesa. Tu prepreku nije preskočila ni aktualna ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, unatoč činjenici da je i sama, prije preuzimanja funkcije ministrice obrazovanja, prosvjedovala za “transparentan” izbor ključnih ljudi ERS-a.

Ni u njezinoj režiji, unatoč najavama o transparentnosti i mogućnosti praćenja svakog koraka u provedbi reforme obrazovanja, natječajna dokumentacija, kao ni jasno propisani uvjeti za izbor voditelja ekspertne radne skupine nisu poštovani. Barem ne onako kako je to Divjak najavljivala. Iako u Ministarstvu obrazovanja tezu o nepoštovanju natječajne dokumentacije žestoko negiraju, najnovija zbivanja u problematičnom natječaju za voditelja i članove ERS-a stvari definiraju drukčije.

Naime, od raspisivanja ovogodišnjeg natječaja za ERS, uslijedile su dvije odgode otvaranja natječajne dokumentacije, ponajprije zbog zauzetosti premijera Andreja Plenkovića, a kada je natječajna dokumentacija i otvorena, uslijedila je nova problematika koja je, čini se, rezultirala velikim proceduralnim propustom.

Naime, administrativnu provjeru prijavljenih kandidata obavljali su i Ministarstvo obrazovanja i Ured predsjednika Vlade. Te dvije strane zaključile su kako samo jedan kandidat zadovoljava propisane uvjete natječaja (Ivan Prskalo), dok je za jednu kandidatkinju (Anita Šimić Bitunjac) samo Ministarstvo obrazovanja zaključilo kako formalno zadovoljava natječajne uvjete.

Za spomenutu kandidatkinju iz ureda premijera ustvrdili su kako nije razvidno je li voditeljstvo na projektima koje kandidatkinja navodi kompatibilno s razinom projekata koji su traženi natječajem. Pa onda, umjesto da se izabere između dvoje kandidata, tko god oni bili, a koji su formalno zadovoljili uvjete natječaja, na sjednici Posebnog stručnog povjerenstva, na kojoj su i premijer Plenković i ministrica Divjak, objavljeno je kako u uži izbor ulazi šestero kandidata – Anita Šimić Bitunjac, Darko Androić, Ivan Prskalo, Matko Glunčić, Nevenka Maras i Sanja Bilač.

Pravdaju to u Ministarstvu obrazovanja time da su sada od šestero kandidata zatraženi dokazi kojim trebaju potvrditi navode iz vlastite natječajne dokumentacije, a koji podrazumijevaju da imaju iskustva u vođenju projektnih timova i upravljanju projektima u odgoju i obrazovanju.

A upravo to i jest problem jer natječajem za voditelja ERS-a nije predviđeno niti je trebalo biti predviđeno naknadno dokazivanje bilo čega, osim naknadne dostave potvrde o nekažnjavanju! Ovako su oni koji su se prijavili na natječaj za voditelja s dokazom koji je temelj natječaja dobili još jednu priliku za dokazivanje ključnog uvjeta. A takav izbor – nije transparentan!

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 62

DU
Deleted user
06:46 19.03.2018.

ekspertna skupina ...u cemu...ministrica divjak mora znati da su hrvatski ucitelji na prosjackom stapu u odnose na druga vss zanimanja...je li eksertna skupina donijela zskljucak da su dvije mame i dijete hrvatska obitelj...jos k tomu i kucni ljubimac pes.....

CV
cvikcange
07:24 19.03.2018.

Pustite reforme, platite učiteljima njihov trud. Nikada nam učitelji, nastavnici i profesori nisu bili odgovarajuće plaćeni, i prije 50 godina i danas. Nekad su bar imali dostojanstvo, ugled, ukratko - autoritet, danas ni to. Tzv. liberalni pristup djeci izrodio je generacije od tupsona (u prijevodu, kretena) do nasilnika. Nikakva reforma neće tu pomoći. Ne sviđaju vam se današnji političari? Gledajući današnju djecu i mlade (i iz bogatijih i iz siromašnijih obitelji) kakvi nam tek slijede! Gazit će i preko vlastitih roditelja bez trunke samilosti

BR
Brandfackel2
08:07 19.03.2018.

Molim vas da što manje u svojim člancima koristite riječi ekspert, stručnjak i slično jer svakodnevno vidimo kud su ti "eksperti" doveli narod i državu. Na rub ponora. Radi se uglavnom o propalicama, uhljebima, imbecilima koji su stekli diplome uz pomoć financija, maminog spolnog organa ili tatine partijske knjižice. I to traje još od doba kad je doktora prava zamjenio polupismeni bravar...