zabrinjavajuće

Razina mora raste 60 posto brže od UN-ovih procjena

Foto: AFP/PIXSELL
Razina mora raste 60 posto brže od UN-ovih procjena
30.11.2012.
u 07:31
Ranije projekcije pokazivale su niže rezultate i zato što se teško mogla prognozirati brzina otapanja leda.
Pogledaj originalni članak

Globalno zagrijavanje nije se usporilo, a razina mora raste 60 posto brže nego što su pokazivale ranije UN-ove projekcije, pokazalo je posljednje izvješće koje je u utorak predstavljeno na UN-ovim razgovorima o klimatskim promjenama koji se održavaju u Kataru. Da se globalno zagrijavanje nije usporilo, potvrdio je Stefan Rahmstorf, autor istraživanja provedenog na Institutu za istraživanje klime u Potsdamu, koje je predstavljeno i u novom broju časopisa Environmental Research Letter, prenosi Huffington Post.

>>Stručnjaci upozoravaju: Prijeti nam katastrofa epskih razmjera

Novi podaci temelje se na uspoređivanju projekcija UN-a s onime što se dogodilo od početka devedesetih godina 20. stoljeća do 2011. godine. Dosadašnje procjene UN-a predviđale su da će se razina mora podizati dva milimetra na godinu, no prema satelitskim podacima ona se u prosjeku podizala za 3,2 mm na godinu. S druge strane, točna su UN-ova predviđanja porasta temperatura od 0,16 Celzijevih stupnjeva. 

Grant Foster iz američke tvrtke Tempo Analytics, upozorio je pak kako bi se mogao obistiniti crni scenarij – da bi razine mora do kraja stoljeća mogle narasti od 50 cm do jednog metra. Ranije projekcije pokazivale su niže rezultate i zato što se teško mogla prognozirati brzina otapanja leda.

>>Europa će se do 2020. smrzavati, a na južnoj polutki bit će još toplije

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JO
jožek2
08:15 30.11.2012.

A nekretnine u Splitu i ostaim primorskim i Dalmatinskim gradovima su skuplje i do 60% nego u Zagrebu,, za koju godinu bit će obratno, tražiti će se po unutrašnjosti sve što postoji, nestati će one bahatosti pojedinih vlasnika vila i apartmana koji obične domaće turiste slabijeg džepa posprdno i uvredjivo odbiju i ponizuju.