porezni nadzor

Ravnatelj o Poreznoj: zašto nekima provjere svaku kunu, a kod drugih ne uočavaju nesrazmjer

Foto: Screenshot/Nova TV
Ravnatelj o Poreznoj: zašto nekima provjere svaku kunu, a kod drugih ne uočavaju nesrazmjer
09.10.2020.
u 07:32
Rekao je da rade na tome da Porezna uprava ne funkcionira i ne radi "samo na jedan OIB" te ukoliko se osobi utvrdi nesrazmjer imovine, ona mora platiti jednokratni porez od 54 posto
Pogledaj originalni članak

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša komentirao je rad Porezne uprave te što ona nadzire. Također, otkrio je koliko traje nadzor za jednu osobu. 

Ustvrdio je da Porezna uprava ima sve porezne informacije za svakog građanina. "Da, imamo sve ono što su građani prijavili, sve automobile, nekretnine i slično. I uvidom u bazu podataka drugih institucija", rekao je za Dnevnik.Nove TV

Kutleša nije želio komentirati nadzor imovine Dragana Kovačevića, kod kojeg je utvrđen nesrazmjer od 4 milijuna kuna. "Ne možemo komentirati konkretne slučajeve, jedino možemo reći da smo sudjelovali od početka u svemu", kazao je.

VIDEO Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči više ljudi

Na pitanje ne može li se osoba poput Dragana Kovačevića ili njegova firma, provjeravati ranije, Kutleša je odgovorio: "Možemo i firmu provjeravati putem poreznog nadzora. Jedna firma ima svoj životni vijek, stječe imovinu. Nekakvim slučajevima dolazi do posuđivanja, ali i banke moraju obavijestiti Ured za pranje novca, mi smo s tim Uredom povezani". 

Rekao je da rade na tome da Porezna uprava ne funkcionira i ne radi "samo na jedan OIB" te ukoliko se osobi utvrdi nesrazmjer imovine, ona mora platiti jednokratni porez od 54 posto. "To se utvrđuje u upravnom postupku, a u kaznenom postupku se primjerice oduzima imovina", rekao je. Odgovorio je i koliko traje nadzor za jedan OIB, odnosno za jednu osobu: "Treba maksimalno mjesec dana da se utvrdi sve ono što ste prijavili. Ne možemo znati ako imate nešto sakriveno. Ako utvrđujemo poreznu obvezu, onda to dokazuje Porezna uprava". Također, tvrdi da Porezna, primjerice, ne reagira ako jedna tvrtka s malim prihodima kupuje nekretnine. 

Od 2017. godine nadzor Porezne uprave utvrdio je 280 milijuna kuna nesrazmjerne imovine. Bilo je 100 milijuna kuna uplaćenog poreza i 143 slučaja gdje je utvrđen nesrazmjer imovine, otkrio je Kutleša koji ne smatra da bi Porezni USKOK trebao biti samostalno tijelo. 

Skraćen je rok zastare na šest godina za nesrazmjer imovine, a Kutleša napominje da to ne priječi da se vodi kazneni postupak i za ono što je u zastari. "Trebamo razlikovati porezni postupak i kazneni postupak. Kazneni postupak ne poznaje zastarni rok. Ako se ne utvrdi nešto za šest godina, onda je zaista pravna nesigurnost da se utvrđuje nakon recimo deset godina", rekao je. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

TR
trpimirprvi
08:28 09.10.2020.

Porezna radi po nalogu politike i po toj liniji je došao i ovaj ravnatelj Porezne.

HR
Hrabraja
08:27 09.10.2020.

Ako su na parkingu krivo parkirani Mercedes i Fićo, uvijek dižeš fiću. Jer nikada me znaš čiji je Mercedes.

JA
Jania
09:07 09.10.2020.

"Također, tvrdi da Porezna, primjerice, ne reagira ako jedna tvrtka s malim prihodima kupuje nekretnine." Lijepo se pohvalio.