Odbor za medije

Ravnatelj HRT-a: Ne želimo se tužiti, ali protiv optužbi za cenzuru ne možemo drugačije

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
4. sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Kategorije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
4. sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Kategorije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
4. sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Kategorije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
4. sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Kategorije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
4. sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Kategorije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
4. sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Kategorije
23.01.2019.
u 16:07
Posljednjih mjeseci HRT diže medije protiv novinara i medija, riječ je o 30-ak tužbi vrijednih oko 1.480.000 kuna, kaže predsjednik HND-a Hrvoje Zovko
Pogledaj originalni članak

Saborski odbor za medije na zahtjev oporbenih zastupnika raspravljao je danas o tužbama koje u posljednje vrijeme HRT podnosi protiv svojih bivših i aktualnih novinara, medijskih kuća i Hrvatskog novinarskog društva, te pozvao sve stranke u sporu da sudski spor pokušaju riješiti dogovorom.

Dok je vodstvo HND-a poručilo kako ima dokaze i svjedočanstva svjedoka o cenzuri na HRT-u, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić je ustvrdio kako u tom javnom mediju ne postoji cenzura, a najbolji dokaz tome je, nastavio je, i činjenica da je HRT objavio snimke prošlotjednog nasrtaja premijera Andreja Plenkovića prema Mostovom Nikoli Grmoji nakon što ga je optužio za veleizdaju i nazvao anemičarom.

– Ne vidim ništa sporno u tužbama u cilju zaštite imovinskih pitanja i časti te kuće. Tužbe su reakcija na iznošenje neistinitih navoda na račun HRT-a, posebno onih o cenzuri što je kazneno djelo. Moja zakonska dužnost je štititi čast i ugled. Optužuje nas se da nismo bili spremni na dijalog, mi smo tražili ispravke, no unatoč tome su se iznosile neistine o cenzuri – objasnio je Bačić članovima odbora, dodavši kako nije tužio novinare, nego osobe i kuće koje su nanijele štetu HRT-u.

– Nije nam interes tužiti nam se, ali protiv navoda o cenzuri ne možemo. Ako se povuku tvrdnje o cenzuri, HRT je spreman povući svoje tužbe – najavio je Bačić.

Međutim, optužbe o cenzuri se ne misle povlačiti, barem kada se govori o Hrvatskom novinarskom društvu iz kojeg su naglasili kako za sve optužbe koje iznose na račun vodstva HRT-a imaju i dokaze koje su spremni izložiti na sudu.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kaže da je HND uputio niz zahtjeva za komunikaciju s vodstvom HRT-a, no nailazili su, tvrdi, samo na zid šutnje.

– Posljednjih mjeseci HRT diže medije protiv novinara i medija, riječ je o 30-ak tužbi vrijednih oko 1.480.000 kuna. Te podatke smo skupili iz komunikacije s redakcijama, HRT nije odgovarao na naša pitanja. Moram reći da nigdje nije zabilježen slučaj da javni medij koji se financira javnim novcem tuži krovnu strukovnu organizaciju zbog kritika koje su upućene na njen račun – tvrdi Zovko koji vjeruje da će posljedica ovih tužbi biti ta da za šest mjeseci nikome neće pasti na pamet preispitivati rad HRT-a.

– Javna televizija postala je generator gušenja medijskih sloboda , i zato vas molim da pozovete vodstvo HRT-a da povuče sve tužbe – zatražio je Zovko, dok je njegov zamjenik Denis Romac dodao je kako nije HND jedina organizacija koja javno ukazuje na probleme HRT-a, već su to napravile i dvije međunarodne strukovne organizacije, kao i niz drugih institucija.

– Hoće HRT tužiti i njih jer su ih se usudili kritizirati. Umjesto da na kritike reagiraju poboljšanjima, HRT se brani tužbama. Mi u HND-u smo uvjereni da bez potpore vlasti ne bi HRT išao s ovim tužbama – rekao je Romac. HDZ-ovi Andrija Mikulić i Irena Petrijevčanin Vuksanović te Kazimir Varda iz Bandićeve stranke demantirali su ovaj navod tražeći dokaze za takve optužbe na račun Vlade.

Nezavisni Bojan Glavašević je kao jedan od inicijatora ove rasprave rekao kako je zabrinut za situaciju u medijskom prostoru, dodavši kako je dužnost ovog odbora boriti se za slobodu medija.

– Tužba bi trebala biti krajnji instrument rješavanja sporova, ovo je siledžijski postupak bez pokušaja da se uspostavi dijalog. Slobodni mediji su noseći stupovi svake demokracije, osobiti mlade i krhke kao što je naša, pa bi zato naš cilj trebao biti da HRT povuče tužbe ili otvaranje prostora za dijalog – objasnio je Glavašević.

SDP-ov Nenad Stazić je rekao da je, ako zbog ničega drugoga, dužnost Odbora reagirati na poziv dvije svjetske cehovne novinarske organizacije HRT-u da povuče tužbe, a njegov stranački kolega Damir Tomić je dodao kako više nisu na meti samo novinari nego je u našem društvu "ušutkavanje popularno na svim razinama".

– Priznajte da ste pogriješili, vi ste javna osoba i javni servis, podložni ste kritikama, gdje bi bili kada bi se za sve tužili – pozvao je Tomić glavnog ravnatelja HRT-a.

Mostov Nikola Grmoja rekao je kako njega zanima samo sloboda govora i pisane riječi.

– Tvrdim da je cenzura na HRT-u jako prisutna, koliko prostora u 560 sati informativnog programa dobiva oporba. Uvijek zovete iste analitičare, sve to možemo zvati cenzurom ili protežiranjem vladajućih – kaže Grmoja.

Kazimir Varda iz Bandićeve stranke kaže da bi Odbor trebao pokušavati smiriti situaciju, no da se određenim izjavama daju paušalne ocjene koje se, drži, ne mogu dokazati. Naglašava kako odbor ne može davati ocjene jesu tužbe argumentirane ili ne, pa je pozvao sve da smire tenzije i osobni pristup ovom problemu.

HDZ-ova Sunčana Glavak čudi se kako oporba tvrdi da nitko ne gleda HRT, a istovremeno se žali da ih nitko ne zove na taj isti HRT.

– Bila bi degradacija javnog servisa ili bilo kojeg drugog medija da se nisu pokušali zaštititi od optužbi za cenzuru. Voljela bih da za izgovorenu riječ svi odgovaraju – zaključila je Glavak.

Mostova Ines Strenja pitala je Bačića je li spreman podnijeti ostavku ako izgubi sporove.

– Sudbena vlast je neovisna, ne bih komentirao postupke u tijeku – uzvratio je Bačić.

Odbor je na koncu zaključio kako ne može presuđivati u stvarima koje su predmet sudskog postupka, te kako HRT samostalno uređuje ustrojstvo i način rada te kako bi bilo kakvo miješanje u te postupke predstavljalo politički utjecaj. Pozvali su sve stranke da spor pokušaju riješiti dogovorom.

VIDEO Zašto je Slovenija naprednija od Hrvatske

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar dpejakovic
dpejakovic
17:01 23.01.2019.

Ako odete na facebook stranicu "Otvoreno" HRT-a i pogledate komentare koje oni stave u emisiju a onda pogledate komentare na istoj toj stranici a onda sami možete zaključiti kakvu cenzuru provodi HRT-e.

PR
prajdali100
16:47 23.01.2019.

Ravnatelja HRT i sve koji rade na " informativnom programu" treba žurno izbaciti sa Državne televizije.Ono što se dozvoljava Aci Stankoviću, Maji Sever, Petru Vlahovu, Danijeli Martinović.... to je prešlo svaku mjeru.I mi to plaćamo!!!! Da li još Denis Latin uređuje Dnevnik !? Pa tko će to gledati ?

OK
okolo
17:49 23.01.2019.

rvoje je novi faraon , a podanici njegovi..svete krave ..tko drugačije kaže, klevece i laže