Kolumna

Potražnja za naftom raste brzinom 1,5-1,6 milijuna barela na dan

Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL
Potražnja za naftom raste brzinom 1,5-1,6 milijuna barela na dan
04.01.2018.
u 08:17
Otkrića novih nalazišta nafte i plina na globalnoj razini velikom brzinom padaju praktički na nulu, poručuju norveški analitičari
Pogledaj originalni članak

Ove vjerojatno još neće, ali sljedeće godine čovječanstvo će sasvim sigurno dosegnuti još jedan epohalan prag: globalna potražnja za naftom prijeći će sto milijuna barela na dan. Koliko je to tekućine koju će ljudi spaliti u strojevima ili preraditi u bezbroj različitih kemijskih i prehrambenih proizvoda, gotovo je nemoguće zorno predočiti, ali otprilike je riječ o 6300 olimpijskih bazena. Svaki dan!

Do prije pet-šest godina činilo se da rast globalne potražnje za naftom usporava i da će uskoro dosegnuti povijesni maksimum, nakon kojega će se zauvijek početi smanjivati. Hipoteza o neminovnom prirodnom vrhuncu vađenja tzv. konvencionalne nafte peak-oil pomalo je zaboravljena, a u modu je ušla fraza peak-demand. Ali, kako se svijet počeo oporavljati od Velike recesije, tako se potražnja za naftom opet zahuktala, ponajviše u Indiji i Kini, pa sada opet raste brzinom od 1,5-1,6 milijuna barela na dan.

S prognozama općeg rasta svjetske ekonomije od tri i više posto na godinu, ne bi nas trebalo iznenaditi ako će potražnja za naftom rasti još i brže pa prag od sto milijuna barela na dan bude dosegnut već potkraj ove godine.

No, kakvi su izgledi da ponuda nafte zadovolji potražnju pa da tržište bude u balansu, a cijena nafte stabilna, barem ako se načas zanemare geopolitička previranja koja bi tu računicu mogla pomrsiti?

Najviše se nafte u podzemlju otkrivalo 60-ih i na početku 70-ih godina prošlog stoljeća, u pojedinim godinama čak i do sto milijardi barela. U 80-im i 90-im godinama otkrića su se smanjila na dvadesetak milijardi, uz rijetke bolje godine. U novom tisućljeću, međutim, pronalasci novih naftnih polja drastično su se smanjila, na samo pet-šest milijardi barela.

S potrošnjom je bilo obrnuto: ona je za to vrijeme s pet-šest milijardi barela narasla na 30. Pa ipak činilo se da obilju ponude nafte nikada neće doći kraj.
No, fascinantni najnoviji podaci dolaze nam ovih dana iz norveške analitičke i konzultantske kuće Rystad Energy.

Posebno je zanimljivo što oni ne obuhvaćaju samo konvencionalnu naftu, nego sve tekuće ugljikovodike (“liquids”) i prirodni plin. To je dobro jer za potrošnju energije ugljikovodika gotovo da je svejedno dolazi li ona u obliku “sirove” (neprerađene) nafte različitih gustoća i sastava, kao kondenzat ili kao plin: svi se ti oblici primarne fosilne energije danas mogu dobro preraditi i iskoristiti. A prema onome što tvrdi Rystad Energy, otkrića novih nalazišta nafte i plina na globalnoj razini posljednjih godina velikom brzinom padaju praktički na nulu.

U 2012. godini marljivi su istraživači u svijetu pronašli 30 milijardi barela ekvivalentne nafte. U 2013. pronalasci su pali na samo 16 milijardi, a u 2014. i 2015. na 15 milijardi.

U 2016. na cijelom svijetu otkriveno je tek osam milijardi barela ekvivalentne nafte, a lani tek 6,7 milijardi. Zvuči puno, ali za globalno tržište nafte to su tek kapi: sva otkrića svih ugljikovodika u 2017. godini produljit će naftnu eru čovječanstva za samo dva mjeseca i tjedan dana.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.