ANALIZA RATA U UKRAJINI

'Rat je promijenio svijet, a integiranje Tajvana u Kinu mirnim putem je sve manje izgledno. Zapadni Balkan? EU nije usuglašen'

Foto: HRT
'Rat je promijenio svijet, a integiranje Tajvana u Kinu mirnim putem je sve manje izgledno. Zapadni Balkan? EU nije usuglašen'
27.12.2022.
u 10:22
S jedne strane dolazi do velike militarizacije, povećanja vojnog budžeta, s druge strane pokazala se slabost međunarodnih pravila i konvencija na kojima su se temeljili odnosi
Pogledaj originalni članak

Svjedočimo skoro godini dana rata kojem se ne nazire kraj, taj rat je promijenio apsolutno cijelu međunarodnu zajednicu i utjecao na nju. Stvara se nekakav novi svjetski poredak iako je možda nezahvalno govoriti o novom svjetskom poretku kada dolazi do ovakvih promjena, osvrnula se na proteklih 10 mjeseci rata u Ukrajini Đana Luša s Fakulteta političkih znanosti u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog.

- Na samom terenu situacija je tragična, dok mi imamo sreću da uživamo u božićnim i novogodišnjim blagdanima, dio stanovnika Ukrajine proživljava nešto što nismo mogli zamisliti da ćemo svjedočiti u 21. stoljeću, dodala je.

S jedne strane dolazi do velike militarizacije, povećanja vojnog budžeta, s druge strane pokazala se slabost međunarodnih pravila i konvencija na kojima su se temeljili odnosi. Ukrajina ponovno traži da se Rusiju izbaci iz Vijeća sigurnosti UN-a.

- Danas je situacija sasvim drugačija, Rusija je u međunarodnoj izolaciji, odnosi Rusije i Zapada tako su loši da lošiji ne mogu biti i Zapad danas više nema onaj interes i onaj strah koji je imao 1991. godine, kazao je Božo Kovačević, bivši veleposlanik u Rusiji.

- Ne može se samo jedna strana optužiti za nepoštovanje međunarodnih pravila i konvencija, Rusija je prekršila nekoliko načela UN-a, prvenstveno povredljivosti granica, i ima izravan cilj promijeniti granice, okupirati dio teritorija susjedne države. Ali kao agresori javljale su se i druge članice Vijeća sigurnosti, u tom pogledu Rusija nije izuzetak, dodao je.

Kina na svojevrstan način jest uz Rusiju, ali ipak joj nije pružila vojnu pomoć.

- Pozicija Kine je specifična, s jedne strane neprestano se govori o jačanju Kine, preuzimanju globalnog vodstva od strane Kine. S druge strane stalno se potencira slabljenje moći SAD-a. SAD je jedina ona sila koja još uvijek može očuvati ovaj poredak zasnovan na poštovanju međunarodnog prava i promoviranju nekakvih demokratskih vrijednosti, istaknula je Luša.

- Kina ne bi željela da Zapad pobijedi, ali s druge strane Kina ne bi željela biti detektirana kao saveznica, država koja podržava Rusiju, ako Rusija izgubi taj rat, rekao je Kovačević.

Nastojanje Kine da integrira Tajvan u Narodnu Republiku Kinu sve je manje izgledno da se postigne mirnim putem. 

- Kina nikada nije uspjela ostvariti suverenitet nad Tajvanom i isto tako je jasno da su izgledi da se to postigne mirnim putem sve manji, ali nastavlja raditi na realizaciji te politike velikog pomlađivanja i integracije Tajvana unutar Narodne Republike Kine bez jasno izražene volje stanovništva Tajvana, kazao je Kovačević.

Europska birokracija ponosna je što nastupa jedinstveno u situaciji rusko-ukrajinske krize.

- Europska unija je u krizi jer se nije na vrijeme pozicionirala kao relevantan igrač u sustavu međunarodnih odnosa i što nije uspjela ostvariti ono o čemu se u vrijeme administracije predsjednika Trumpa govorilo, a to je strateška autonomija, rekao je Kovačević.

- To je jedinstven slučaj da je vanjska opasnost povećala koheziju Europske unije, ali to je kohezija pod američkim sigurnosnim kišobranom, dodao je.

Kriza u Ukrajini reflektira se i na jugoistok Europe.

- Jugoistočna Europa predstavlja trbuh Europe i sve krize koje se događaju u neposrednoj blizini, a isto tako u Ukrajini, reflektiraju se na jugoistok Europe prvenstveno zbog neriješenih pitanja, jedno je sigurno i to je pitanje proširenja Europske unije, rekla je Luša.

- Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, europska vanjska politika ne govori jednim glasom. Znamo da je Francuska blokirala stjecanje statusa kandidata i onim državama koje su ispunile i najteže moguće uvjete koje je pred njih postavila Europska unija. Ja mislim da je to jedan od pokazatelja slabosti Europske unije, rekao je Kovačević.

Hrvatska vanjska politika u ovim turbulentnim vremenima imala je dvije glavne preokupacije. To su rat u Ukrajini i izbori u Bosni i Hercegovini, istaknula je Luša.

>> VIDEO Zimska oluja poharala SAD: U strašnom sudaru više od 40 vozila poginule četiri osobe, brojni su ozlijeđeni

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
12:31 27.12.2022.

Tajvan nora jako dobro odvagnuti isplati li mu se više integracija u Kinu ili ukrajinski scenario. Kina sasvim sigurno neće pustiti Tajvan da postane neovisna država, a na tajvanskim Kinezima je da sagledaju rizike inzistiranja da imaju pravo na samoodređenje.