Povratak na staro

Radić ukinuo novi, skuplji cjenik gradskog prijevoza u Osijeku

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Osijeka
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek: Konferencija za medije u povodu otvorenja poslovne zgrade i proizvodnog pogona tvrtke Comcross Croatia
10.01.2023.
u 15:22
Grad Osijek prošle godine platio je i ratu kredita od 15,5 milijuna kuna naslijeđenu iz proteklih mandata, što znači da je samo prošle godine GPP-u doznačeno 50 milijuna kuna – naveo je gradonačelnik.
Pogledaj originalni članak

Osjetno poskupljenje gradskog prijevoza u Osijeku od 1. siječnja izazvalo je revolt građana pa je gradonačelnik Ivan Radić odlučio ukinuti odluku o novom cjeniku. Stari cjenik vraća se već danas. Radić je istaknuo kako je ova gradska uprava "socijalno osjetljiva i želi zaštititi građane Osijeka u vremenu kada je zabilježen velik udar na kućne budžete građana".

– Iako se Uprava GPP-a vodila racionalnim poslovanjem, u ovom trenutku nije vrijeme za podizanje cijene. Grad Osijek ima financijske kapacitete da odluku o povećanju cijena suspendiramo do daljnjega. Mi ćemo nastaviti pratiti cijene, analizirati i tražiti načine i modele kako da poslovanje bude racionalno, ali i da građani što manje osjete ovu ekonomsku krizu – poručio je on.

Obrazlažući GPP-ovo podizanje cijena, podsjetio je kako je u protekloj godini inflacija bila 13,1 posto i da je gorivo naraslo za 39,25 posto, a istaknuo je i da bi cijena električne energije bila tri puta veća da nije bilo uredbe Vlade.

– Kako rastu troškovi, a cijena karte se ne mijenja, tako raste i subvencija Grada Osijeka prema GPP-u. Subvencija je od 2017. do danas narasla s 18,1 milijuna kuna na 34,4 milijuna, gotovo se udvostručila. Uz 34,4 milijuna kuna subvencije, Grad Osijek prošle godine platio je i ratu kredita od 15,5 milijuna kuna naslijeđenu iz proteklih mandata, što znači da je samo prošle godine GPP-u doznačeno 50 milijuna kuna – naveo je gradonačelnik.

Poručio je i kako gradska uprava želi biti racionalna, a ne populistička, ali i da je svjestan kako dobro upravljanje nekada traži nepopularne poteze.

VIDEO:

 

Masovni skok cijena ostat će veliki uteg hrvatskom euru

Inspektori potvrdili poskupljenja, Slovenija do 2022. bila skuplja 6 posto

Država zasad ne "lupa" kazne, a i pitanje je bi li takav potez prošao na višim sudskim instancama jer je u uvjetima sveopćeg povećanja cijena teško razdvojiti što je posljedica nepoštene trgovačke prakse, a što objektivnih okolnosti. Fokus na cijenama ipak donosi određene pomake, potrošači pažljivije važu gdje će kupovati te je u tim usporedbama i Slovenija odskočila kao povoljnija.

HASSANOVI RATOVI

'Kada je počeo taj rat, bio sam desetogodišnje dijete s puškom u ruci. Ranjen sam više puta, izgubio sam brata, prijatelje'

Večernjakovci Hassan Haidar Diab i Robert Bubalo snimili su dugometražni dokumentarac ‘Hassanovi ratovi’ o životnoj sudbini koja ostavlja bez daha. Iz filma čija je premijera 4. lipnja u Velikoj Gorici može se iščitati da je Hassan, kao obrambeni mehanizam, gotovo izbrisao svu svoju prošlost, koju sada pred kamerama, uz pomoć svoje obitelji, pokušava sklopiti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.