Liječnik Ranko Rajović

Pustite djecu da trče, skaču, vrte se... Bit će inteligentnija

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
26.11.2015., Zagreb - U hotelu Antunovic dr. Ranko Rajovic odrzao je predavanje na temu koliko je igra vazna za razvoj djeteta.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Uživanje na Danima djecjih vrtica Grada Zagreba
28.11.2015.
u 23:30
Najvažniji je period razvoja mozga do sedme godine
Pogledaj originalni članak

Sat i pol duhovito-inteligentnog predavanja dr. Ranka Rajovića, jednog od najpopularnijih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod djece, čiji se program učenja "Nikola Tesla centar" provodi u 20 država, preksinoć je na trenutke izazivalo salve smijeha među publikom u punoj dvorani zagrebačkog hotela Antunović. Na predavanje pod nazivom "Roditelji, probudite se! Greške se teško popravljaju!", u organizaciji Večernjeg lista i Ordinacije.hr, uglavnom su došli mladi roditelji, bolje rečeno majke, ali bilo je i dosta odgojitelja i pedijatara. Rajović, internist po struci iz Novog Sada, bio je i predsjednik Mensina svjetskog odbora za darovitu djecu, a proučavanju razvoja djece okrenuo se jer se mnoga otkrića iz medicine ne primjenjuju u pedagogiji.

Zašto su istočnjaci pametni

Najvažniji period razvoja mozga djeteta je od rođenja do treće odnosno do sedme godine života te je u toj dobi važna rana stimulacija, koja kod djece razvija funkcionalne dijelove mozga. No, to ne znači, dodao je, da treba djecu s četiri godine učiti matematiku. Neke zemlje ranu stimulaciju pogrešno shvate pa šalju djecu u školu s četiri-pet godina. Problem je, drži Rajović, što djeca ne povezuju informacije jer uče napamet kao papige. Prema posljednjem PISA testu samo je Finska iz Europe u svjetskom vrhu u kojem zbog rane stimulacije dominiraju djeca iz istočne Azije, Južne Koreje, Japana, Kine, Hong Konga...

– Finska traži drugi model u obrazovanju da stigne te zemlje, a mi bismo kopirali finski model. Kineski model je za Kineze, finski za Fince, a mi moramo znati kako mozak radi pa u skladu s kulturom i tradicijom pomoći razvoju djeteta. Kad bismo sada sve promijenili u odgoju i obrazovanju, možda bismo zemlje istočne Azije sustigli za 15 godina. A mi ne mijenjamo još ništa i imamo sve više učenika s kognitivnim ispadima, disgrafijom, disleksijom, 50% djece s poremećajem fine motorike, a 70% s ravnim stopalima – nabrajao je Rajović.

Mala djeca instinktivno rade ono što je važno za razvoj mozga pa se vrte u krug, skaču, no roditelji im to brane jer se boje da ne padnu... No neki roditelji važnost vrtnje shvate bukvalno i pogrešno. Rajović je u jednom vrtiću zapazio djevojčicu da stoji po strani jer ju je mama vrtjela dva dana.

– Kazala mi je: "Mama me je stavila u tatinu stolicu od kompjutora i vrtjela. Rekla mi je da ću biti pametnija... – ispričao je. Govorio je i o važnosti kretanja i da se mozak najviše razvija u trčanju, ali ne po ravnom nego preko kamena i potoka, kako smo se prije i kretali.

Samo ste vi roditelji!

– Zašto Usain Bolt prijeđe 13 metara u sekundi? Kao mali svaki je dan trčao nizbrdo jer je imao zadatak stići loptu prije nego što padne u more... – kazao je. Štetnost videoigrica za mozak djece Rajović je dočarao zgodom sa sinom kojemu je dopustio da igra igrice dva dana u tjednu po pola sata.

– Vi ste roditelji i vi pravite okvir. Djeca ne mogu sami sebi postaviti granice – poručuje.

>> Ovo su fraze koje biste trebali prestati izgovarati 

>> Nenad Jakušić: Ako dijete pretjera, morate pokazati ljutnju ili dreknuti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar marijaija
marijaija
12:21 29.11.2015.

Doktor je u pravu, dica su privise uz racunala, a kako i ne bi bila kad oni koji zive u stanovima moraju paziti da ne lupaju, da ne ostete namjestaj, da ne potrgaju odjecu i jos svastanesto NE!

MA
Malenkost
15:12 29.11.2015.

Et sjor Doture! Ethiopljani trcu ki Nojevi. A periodicno tu vlada Glad. Ma cila Afrika je u trci, skakanju i vrtnjavi a evo bizu priko sredozemlja u Evropu da odin donesu svoje Gene. A na njih cekaju nase evropljanke s velikin, sirokin i masnim guzicama. Kod nji je to jos uvik "lipota".

TH
than
02:09 29.11.2015.

Jel' ovo neka sala sa Boltom ?!?!?! Genetika Rajovicu moj, genetika.... Moze neko da trci koliko zeli, ali, ako nema predizpocije moze samo da trci i dalje i to prosjecno.