pravednost i sudstvo

Pupovac odgovara Sessi: Nisam motiviran niskim porivima već pravednošću

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pupovac odgovara Sessi: Nisam motiviran niskim porivima već pravednošću
07.05.2014.
u 12:00
S kojim osjećajima djeluje sudac Sessa – to ne znam, ali na njegovu i moju žalost znam za slučajeve, koje opet mogu dokumentirati, gdje mu motivi nisu bili ni visoki ni u skladu sa propisima sudske profesije, kazao je Pupovac
Pogledaj originalni članak

Nakon što je predsjednik hrvatskih sudaca Đuro Sessa Miloradu Pupovcu poručio da ne zna što govori kada je, ponukan slučajem Petra Kunića, izjavio da ''hrvatski sudovi sude po nacionalističkim kriterijima, pristrano, etnički motivirano, na štetu Srba'', Pupovac je danas Sessi odgovorio da dobro zna o čemu priča.

Podsjetimo, Sessa je kazao da je ''sramotno što se, očito zbog predstojećih izbora za EU parlament, Pupovac spušta na tu razinu''.

- Kao saborski zastupnik i predsjednik stranke morao bi se suzdržati od najnižih poriva. Ne može se ni jedan pojedinačan slučaj koristiti za generaliziranje i stvaranje zaključaka ne ulazeći u to je li to što se dogodilo u nekom konkretnom slučaju pravedno ili nije - ocijenio je Sessa nakon čega mu je Pupovac odlučio odgovoriti priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

- Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa u svojem komentaru na moje mišljenje o slučaju Kunić i o 14 drugih slučajeva izrekao je tri tvrdnje. Najprije je izrekao da ne znam o čemu govorim, a potom da govorim motiviran niskim porivima i na kraju da na osnovi pojedinačnih slučajeva generaliziram i zaključujem o stanju u hrvatskom pravosuđu. Nažalost, ja znam o čemu govorim jer se slučajevima poput Kunićevog bavim preko 20 godina, bez obzira da li je riječ o povratu imovine, pravu na obnovu, pravu na stambeno zbrinjavanje ili pravu na pravično suđenje u slučajevima suđenja za ratne zločine. Svih ovih godina u tim i sličnim pitanjima susretao sam se sa etničkim motiviranim suđenjima i etnički motiviranim presudama i mogu ih dokumentirati, kao što sam dokumentirao Kunićev i svih drugih 14 slučajeva protuzakonitog terećenja vlasnika za neovlaštena ulaganja.

Sudac Sessa, kao i neke njegove kolege u proteklom razdoblju, govori o sudskim stvarima umjesto da govori o pravnom meritumu tih stvari. Sudac Sessa umjesto da govori pravnim jezikom upušta se u izricanje političkih kvalifikacija i ocjena o namjerama mojeg javnog djelovanja. Zalagati se za ispravljanje višegodišnje nepravde koju proživljava Kunić i mnogi drugi nije motivirano niskim porivima. Upravo suprotno. Motivirano je najvišim porivima osjećaja pravednosti, s kojim sam i prisegao na hrvatski Ustav i s kojim djelujem u hrvatskom političkom životu. S kojim osjećajima djeluje sudac Sessa – to ne znam, ali na njegovu i moju žalost znam za slučajeve, koje opet mogu dokumentirati, gdje mu motivi nisu bili ni visoki ni u skladu sa propisima sudske profesije. Na kraju znam ja itekako dobro da u Hrvatskoj postoje sutkinje i suci koji djeluju nepristrano, etično i profesionalno i koji ne dopuštaju da na njih utječe ni jedan vanjski autoritet ni jedan viši motiv i ni jedan osjećaj pravednosti osim onoga koji im nalaže njihov moralni imperativ, zakonska i ustavna norma.

Ti suci znaju da ne mislim na njih kada kažem da sudovi u Hrvatskoj donose etnički motivirane presude. Također znaju da mi ovih nekoliko drastičnih slučajeva, kao i višegodišnja praksa u brojnim drugim slučajevima daju za pravo da izreknem tako oštar sud o sudskoj profesiji u Hrvatskoj. Njih svakako ne treba braniti sudac Sessa. Njihov rukopis nije ni prema kome ostavio trag nezakonitosti niti prouzročio nepravdu - obrazlaže Milorad Pupovac.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

FZ
filip.zeravica.9
18:44 07.05.2014.

tom treba pod hitno zabranit politicko djelovanje taj je gori od save strbca

LU
lukabulic
18:53 07.05.2014.

dali su se hrvati pobunili u srbiji i koja prava immaju oni a koja imaju srbi u hrvatskoj --kad će hrvati u srbiji činiti kompletnu vladu srbije - da u pravu su oni koji kažu da pupovac od 1989 godine manipulira i sa srbima u hrvatskoj i sa susdtvom i svim institucijama traži li on proporcionalno postotku i i prava srba ili hoće biti gazda srbima u hrvatskoj manipulator za svoju korist a ne u korist srba iz hrvatske-

MO
mojazemlja
18:55 07.05.2014.

Zašto On, i oni žive u državi koju ne vole????