PREDSJEDNIK SNV-A

Pupovac o skandiranju u Borovu kaže 'to je govor koji želi održati ratno stanje'. Okrivio i i Milanovića

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pupovac o skandiranju u Borovu kaže 'to je govor koji želi održati ratno stanje'. Okrivio i i Milanovića
02.05.2021.
u 17:12
Događaj u Borovu ne djeluje spontano nakon niza radnji, koje su se događale slične vrste od sličnih grupacija u proteklih dvije-tri godine, istaknuo je
Pogledaj originalni članak

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac izjavio je u nedjelju kako je jutrošnji izgred u Borovu govor koji želi održati neku vrstu ratnoga stanja te kako nisu bitne navijačke skupine nego oni koji sa saborske govornice i iz državnoga vrha svojim izjavama daju motiv za ono što se jutros dogodilo.

"To je govor koji zapravo održava neku vrstu ratnoga stanja i želi održavati ratno stanje", rekao je Pupovac i dodao kako taj govor koristi komemorativna mjesta i prakse  sjećanje za održavanje ratnoga stanja te širi prostor netolerancije, mržnje  i poticanje na nasilje. 

Poticaj je, tvrdi Pupovac, mogao doći od onih koji su sa saborske govornice ili u novinarske mikrofone nakon polaganja vijenaca u Borovu mogli potaknuti na nasilne poruke u kojima se omalovažavalo predstavnike lokalne vlasti i političke stranke kojoj i on sam pripada.

Događaj u Borovu ne djeluje spontano nakon niza radnji, koje su se događale slične vrste od sličnih grupacija u proteklih dvije-tri godine, istaknuo je. Riječ je, tvrdi, o nečem što se ponavlja bilo da je riječ o verbalnim oblicima poticanja na nasilje, bilo kad je riječ o sudjelovanju u nasilju ili vršenju nasilnih radnji.

 "Svi koji na bilo koji način svojim govorom na to potiču trebaju biti svjesni svoje odgovornosti za ovo", rekao je Pupovac i dodao kako bi se tijela i državne ustanove, koja su propustila sve ove godine napraviti ono što je bilo potrebno, trebala osvijestiti.

Trebala bi, smatra, shvatiti kako je konačno vrijeme da se nakon 30 godina zatvori ratna stranica.

Ocijenio je kako se u Borovu nije radilo o remećenju javnoga reda i mira te dodao kako takva tvrdnja ono što se dogodilo ne naziva pravim imenom.

Zato se, tvrdi Pupovac, i ne poduzimaju radnje koje bi tomu odgovarale. Riječ je o poticanju na mržnju i nasilje prema pripadnicima srpske etničke zajednice, rekao je i dodao kako u zakonu postoje jasne odredbe kako se to treba tretirati.

Smatra i kako su odgovorni za događaje u Borovu svi oni koji imaju državnu moć, a stvari ne nazivaju pravim imenom.

"Načelnik općine Borovo umalo nije dobio batine kad je prošao kod navijača koji su radili mural", rekao je Pupovac i dodao kao je to

"onaj Papak, kao što ga je netko duhovit, vješt tobože na riječima i bez odgovornosti za svoje riječi imenovao, a debelo je zaštićen sa svime što nosi uloga koju obnaša, uključujući kamere koje ga prate i prenose".

Prešućivanje poticanja na nasilje i mržnju predstavnika vlasti ili Vlade također je suprotno zakonu, rekao je Pupovac.

Na novinarski upit smatra li predsjednika Zorana Milanovića izravno odgovornim za poticanje mržnje i događaj u Borovu Pupovac je rekao kako je govorio o odgovornosti vlasti i onih koji u Saboru govore i šire mržnju protiv Srba tako i o onima u državnom vrhu koji iz samo njima znanih razloga na predstavnicima Srba žele zarađivati političke bodove ne razmišljajući o cijeni.

Nađite mi zajednicu na prostoru bivše Jugoslavije koja je prošla ratno iskustvo i stradanje kao što je srpska u Hrvatskoj

Na upit misli li da bi uklanjanje spomenika Vukašinu Šoškočaninu doprinijelo širenju tolerancije i smanjenju tenzija, Pupovac je odgovorio protupitanjem novinaru da mu kaže primjer zajednice na prostoru bivše Jugoslavije koja je prošla ratno iskustvo i ratno stradanje kao što je prošla srpska zajednica u Hrvatskoj.

"I nađite mi politike i političke predstavnike koji toliko pridonose pomirenju i miru i interesu zemlje u kojoj žive ukoliko ovu press konferenciju ne smatrate suprotno tomu", izjavio je.

Smatra da slične spomenike treba ukloniti, ali, napomenuo je, za privatno spomen obilježje, bilo da je riječ o Drugom svjetskom ratu ili ovome, treba pronaći način kako će se to učiniti u skladu sa zakonom.

Ocijenio je kako to ne može biti dovoljan razlog za tu vrstu govora ni bivših saborskih zastupnika, a kamoli predsjednika Republike.

Na upit novinara kako to da nikad niste tražili kažnjavanje ubojica 12 hrvatskih redarstvenika, Pupovac je odgovorio kako je mislio kada se traži kažnjavanje ubojica 23 civila, među kojima i nekoliko djece u selu Medar za vrijeme operacije "Bljesak" da je to jednako kao i da se kazne ubojice hrvatskih redarstvenika.

Premda, tvrdi, okolnosti nisu iste jer je u Medarima riječ o 22 civila, a u Borovu nije bila riječ o 22 civila. Tko je jučer na obilježavanju "Bljeska" spomenuo ikoga od tih civila i tko se sjetio ikoga od ljudi koji su stradali u izbjegličkoj koloni, upitao je Pupovac i poručio novinaru da mu "ne zatvara usta".

Novinar je upitao, ako je to tako, zašto onda niste otišli položiti vijenac za hrvatske redarstvenike u Borovo selo pa mu je odgovorio da je su položili vijenac za one koji su stradali u Zagrebu i nizu drugih mjesta.

Takvi kao vi, poručio je Pupovac novinaru, za vas to nikad neće biti dovoljno. Za vas će vjerojatno biti dovoljno ono što piše na naslovnoj stranici "Hrvatskoga tjednika"  da ćemo se smiriti tek kad budemo na popisu zaklanih iz Jasenovca, poručio je Pupovac novinaru.

Rano jutros u Borovu je, između 6. i 7 sati,  nakon što su položili vijence na memorijalnom spomeniku 12 redarstvenika, 20-ak mladića krenulo u koloni kroz mjesto te su izvikivali neprimjerene poruke među kojima i 'Ubij Srbina', a cijeli je incident objavljen na facebook stranici općine.

 

VIDEO Veteran Milanoviću: 'Dođi dečkima platit' piće. Dat ću ti ja 100 kuna ako nemaš'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 113

UM
umnjak
15:29 02.05.2021.

Na mjestu masakriranja 12 Hrvata ni rijeci osude toga desteljecima. Nego stalno ponavljanje velikosprskih floskula o ugrozenosti.

HR
hrvat123
15:12 02.05.2021.

jebi te si kevu cetnicku

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
15:12 02.05.2021.

Ratno stanje je završilo pobjedom Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. O čemu ovaj partner HDZ-a priča?