Razlaz Esih i Hasanbegovića

Puknula ljubav na desnici: Ona je radila na terenu, on razmišljao o ideologiji stranke

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
28.07.2019.
u 22:47
Bruni se imputiralo da će podržati K. Grabar-Kitarović i da je zbog toga došlo do raskola s Hasanbegovićem, međutim, problem je nastao kada je Hasanbegović odlučio da želi biti kandidat za predsjednika Neovisnih.
Pogledaj originalni članak

Te 2015. godine Kolinda Grabar-Kitarović, kao novoizabrana predsjednica Hrvatske koju je kandidirao Karamarkov HDZ, preuzela je pokroviteljstvo nad obljetnicom stradanja na Bleiburgu koju je SDP-ova vlast ukinula 2012. godine. I taj će događaj spletom okolnosti i nepredvidivog karaktera predsjednice roditi novu zvijezdu desnice. Plan je bio da predsjednica osobno dođe na komemoraciju stradanja, povodom 70. obljetnice pokolja na križnom putu. Međutim, Kolinda Grabar-Kitarović se tek nekoliko dana prije obljetnice predomislila i odlučila u Bleiburg poslati svoju zamjenu. Predsjednica je žrtve Bleiburga koji dan prije komemorirala sama, bez poziva medijima, a njezini tadašnji savjetnici dali su se u potragu za osobom koja će se u Bleiburgu pojaviti umjesto nje.

Gotovo egzotična pojava

– Hitno se tražila alternativa. Taj zadatak obavio je njezin tadašnji savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić. Našao se s Božom Vukušićem, voditeljem Počasnog bleiburškog voda, koji je predložio da predsjedničina izaslanica na Bleiburgu bude Bruna Esih koja je tada bila predsjednica udruge “Hrvatski križni put” – prenio nam je izvor dobro upućen u tadašnja zbivanja. Tako je predsjednica u politički prostor lansirala mladu, modernu desničarku i konzervativku, kako su je mediji tada opisivali, a ona je vrlo brzo postala megazvijezda na desnici. Ubrzo se otkrilo da Bruna Esih kao predsjednica udruge Hrvatski križni put piše zakon o lustraciji, a kako je Tomislav Karamarko kao tadašnji šef HDZ-a zagovarao lustraciju, Bruna Esih je sve više dolazila u fokus javnosti. Lijepa lica, fotogenična, ideološki desno orijentirana, bila je gotovo egzotična pojava.

Koji mjesec poslije rodit će se još jedna zvijezda, politički blizanac Brune Esih – Zlatko Hasanbegović. Uoči parlamentarnih izbora krajem 2015. godine, Tomislav Karamarko u HDZ je pozvao svog dugogodišnjeg prijatelja, možda točnije poznanika, povjesničara Hasanbegovića. Karamarko je Hasanbegovića stavio na HDZ-ovu listu za Sabor, a u Vladi Tihomira Oreškovića, na prijedlog Karamarka, Hasanbegović je postao ministar kulture. Ideološki nacionalist i desničar, Hasanbegović je svojom retorikom i potezima, ponajprije ukidanjem ili smanjivanjem financiranja lijevim neprofitnim medijima, zadobio golemu podršku desne javnosti. Hasanbegović je postao velika zvijezda Karamarkova HDZ-a. A iako ga je Karamarko politički izmislio, Hasanbegović je uvijek bio vrlo autonoman i na sjednicama Predsjedništva, s obzirom na to da je na izborima u HDZ-u bio ušao i u to najviše stranačko tijelo, nije povlađivao tadašnjem šefu HDZ-a. Njegovi stranački kolege opisat će ga kao samoživog vuka samotnjaka. Hasanbegovićev cinizam, sarkazam i ironija pomiješani s njegovom elokventnošću i prijezirnom opsjednutošću propalim komunističkim režimom, boljševizmom i ostalim totalitarnim ideologijama, Hasanbegovića će učiniti specifičnim političarom. Ljevica ga gotovo prezire, premda se u Saboru i lijevi i liberali s njim rado druže i diskutiraju, a desnica ga je obožavala.

Više viđala Zlatka nego obitelj

– Hasanbegovića poznajem 15-ak godina, ni sam ne znam gdje smo se točno upoznali, a u HDZ sam ga pozvao jer sam znao da s njim mogu samo dobiti. I tako je i bilo – rekao nam je Karamarko.

I Bruna Esih i Hasanbegović poznaju se godinama. Na Institutu dr. Ivo Pilar dijelili su ured od 2001. godine, a Bruna Esih za Večernji je list rekla kako je više viđala Zlatka nego vlastitu obitelj. Politički tandem postali su 2016. godine kada je novi šef HDZ-a Andrej Plenković Bruni Esih ponudio mjesto na HDZ-ovoj listi za parlament. Plenković je u njoj vidio perspektivnu desnu snagu, a njemu, ideološki neutralnom, baš su bili potrebni takvi kandidati koji će povući glasove desnog biračkog tijela. Iako je bila tek na 11. mjestu u prvoj izbornoj jedinici, Bruna Esih osvojila je čak 10.471 preferencijski glas, kao neovisna kandidatkinja na listi HDZ-a. Hasanbegović je pak s trećeg mjesta u drugoj izbornoj jedinici osvojio 11.898 glasova.

Raskol zbog Zagreba

Zbog svog prolaznog plasmana na listi i zvjezdanog statusa nakon što je bio ministar kulture, Hasanbegović te 2016. godine nije vodio preferencijsku kampanju, nego je po skupovima hodao s Brunom Esih i agitirao da birači glasaju za nju. Bruna i Zlatko postali su politički nerazdvojni. Na društvenim mrežama oslikavali su ih kao Herr Flicka i Helgu iz popularne humoristične serije “‘Allo, ‘allo”, a Bruna i Zlatko zajedno su pohodili političko-povijesne tribine i kovali političke planove. Hasanbegović je Plenkoviću poslužio kao mamac desnih birača, ali šefu HDZ-a nije padalo na pamet Karamarkova ministra ponovno uvesti u Vladu. Smatrao je da Hasanbegović predstavlja sve ono što Plenković nije, a bivši ministar kulture dao se u medijsku ofenzivu i davao intervju s porukama da “nije sreo nijednog HDZ-ovca koji ne bi htio da on ponovno bude ministar”. S Brunom Esih išlo je pak drukčije. Ona tvrdi da joj je Plenković nudio ulazak u HDZ, i to pred kamerama na novinskoj konferenciji, te da je u njoj vidio velik potencijal i nadu. Iz HDZ-a su to poslije negirali, ali ona je u intervjuu izjavila da HDZ sad može pričati što hoće, ali da je tako bilo.

– Plenkoviću sam dala košaricu zbog prijatelja Hasanbegovića jer je njegov uvjet bio da ga moram maknuti od sebe, a Hasanbegović sad govori da sam stranku predala u ruke HDZ-u – rekla je neki dan za Večernji list Esih komentirajući raskol s Hasanbegovićem. Hasanbegoviću je, naravno, bilo jasno da kod Plenkovića neće proći dalje od Sabora, ali tu je situaciju iskoristio kako bi politički raskrstio s tom strankom. Bruna i Zlatko do lokalnih su izbora osmislili svoju političku priču, s vlastitom listom izašli su na lokalne izbore u Zagrebu 2017.

Ona je bila kandidatkinja za gradonačelnicu, a na listi je osvanuo i Zlatko Hasanbegović iako je tada još bio član HDZ-a. Time je isprovocirao da ga izbace iz te stranke. Bruna i Zlatko bili su zvijezde lokalnih izbora u Zagrebu. Osvojili su pet mandata, samo dva manje od HDZ-a, i bez njih nije bilo moguće sastaviti vlast u Zagrebu. Milan Bandić, uz HDZ, morao je sklopiti koaliciju i sa zastupnicima Brune Esih, koji će poslije osnovati stranku Neovisni za Hrvatsku.

Najveći uspjeh tandema Esih – Hasanbegović bio je taj što su prisilili zagrebačkog gradonačelnika da Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske. Koalicija s Bandićem poslije se raspala, a idila između Brune i Zlatka trajala je do europskih izbora u proljeće ove godine. Na tim izborima nisu uspjeli osvojiti mandat, a nisu htjeli ni ulaziti u priču o ujedinjavanju desnice, odnosno nisu prihvatili savezništvo sa Suverenistima, koji su s Ružom Tomašić osvojili mandat u Bruxellesu. Na koncepciji izlaska na euroizbore raskrstili su i sa svojim medijskim pokroviteljem – Velimirom Bujancem, voditeljem na lokalnoj televiziji koji uživa zvjezdani status na desnici.

Bujanec je žestoko medijski promovirao tandem Esih – Hasanbegović, s njima se privatno družio i ugošćivao ih u svojoj Bujici. Bruna i Zlatko bili su svojevrsni projekt desnice koji je Bujanec medijski podržavao. Nešto prije raskola između Esih i Hasanbegovića Bujanec je prekinuo medijsko sponzorstvo tog dvojca. Koliko se dade rekonstruirati iz njegovih izjava u medijima, do razlaza je došlo jer Bruna Esih nije prihvatila koncept emisija u kojima bi dio nastupa imali samostalno Neovisni i Suverenisti, a u dijelu emisija bi zajedno nastupali. Osim toga, Bujanec je zagovarao koaliciju Neovisnih i Suverenista za euroizbore kao platformu za izlazak na buduće parlamentarne izbore. Bujanec je izjavljivao kako na ponuđeni koncept emisija u kampanji nije pristala Bruna Esih, a dojam je da je i dalje na strani Zlatka Hasanbegovića, svog dugogodišnjeg prijatelja. Bruna je pak u recentnim intervjuima optužila Bujanca da je iz više izvora čula kako će on ići na njezinu političku eliminaciju. Optužila ga je i za prijetnje da će im zatvoriti medijski prostor, što se i dogodilo, ako se predizborno ne ujedine sa Suverenistima.

Kada se podvuče crta, dojam je da se raskolom Zlatka i Brune, koji su početkom tjedna održali dva stranačka sabora na dvije odvojene lokacije (Hasanbegović je sazvao, ali nije održao sabor, dok je Esih na saboru u Zadru ponovno izabrana za predsjednicu Neovisnih), ugasila brzo nastala politička zvijezda Neovisnih za Hrvatsku. Teško je procijeniti hoće li se stranka oporaviti i kakva će biti politička sudbina Esih i Hasanbegovića, ali teško da mogu ponoviti zvjezdani status koji su imali. Nakon političkog razvoda posve je jasno da je Bruna Esih bila ona koja je radila na terenu, stvarala organizacije, radila s ljudima, a da je Hasanbegović bio stranački ideolog, onaj koji osmišljava sadržaj, ali malo radi na terenu.

Poznato je da Hasanbegović voli “opipavati bilo naroda” u svojim najdražim kafićima, a jedno vrijeme je to bio “Zašto ne” u Frankopanskoj. Hasanbegović, iako se voli predstavljati kao dečko sa zagrebačkog asfalta kojem ulica nije strana, zapravo je intelektualni elitist, netko tko prezire populizam, ali rado se vraća u povijest i barata ideološkim temama. Odnos između Hasanbegovića i Esih činio se i prijateljski i politički čvrstim, pa je razdor bio prilično iznenađenje. Posve je jasno da je stranka počivala na to dvoje ljudi premda su u Zagrebu uspjeli stvoriti još nekoliko prepoznatljivih lica. Od Ane Lederer, Tomislava Jonjića, Krešimira Kartela... U Splitu im se pak pridružio Martin Pauk, koji često svojim radikalnim i kontroverznim izjavama zapanji javnost. U prvoj rundi sukoba stranka je stala iza Brune Esih i ponovno je izabrala za predsjednicu, uskoro bi trebalo biti Predsjedništvo Neovisnih koje će odlučiti hoće li Hasanbegovića izbaciti iz stranke. On sam je rekao da će o budućoj koncepciji svog političkog djelovanja govoriti na jesen. U medijima se nagađa da bi uz Hasanbegovića mogao ostati general Glasnović, koji je s njim i Brunom bio u Klubu u Saboru, te da bi Klub mogli oformiti s Hrvojem Zekanovićem. Time se insinuira da je Hasanbegović spreman na pristupanje Suverenistima.

Tko će koga podržati

I dok Esih – Hasanbegović tim traže novi politički put nakon raskola, Bujanec i Mate Radeljić, bivši savjetnik predsjednice RH, bacili su se u nove političke pothvate. Osim što guraju projekt Suverenista, rade i na tome da Kolinda Grabar-Kitarović izgubi predsjedničke izbore. Iako Miroslav Škoro demantira povezanost s njih dvojicom, obojica se trude dati do znanja da podupiru njegovu kampanju i da ga žele za predsjednika. Škoru podržavaju i Suverenisti, a postavilo se pitanje koga će podržati Esih i Hasanbegović. Bruni se imputiralo da će podržati K. Grabar-Kitarović i da je zbog toga došlo do raskola s Hasanbegovićem, međutim, problem je nastao kada je Hasanbegović odlučio da želi biti kandidat za predsjednika Neovisnih.

– Dvadeset područnih ogranaka molilo ga je da to ne radi, ali on nije htio nikoga slušati – izjavila je B. Esih o raskidu s Hasanbegovićem koji je do prije koji mjesec bio nezamisliv. Mogu li politički blizanci preživjeti razvod, znat će se najkasnije na parlamentarnim izborima 2020. godine...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 45

TE
tetak
22:53 28.07.2019.

na strani sam hasanbegovića jer se ipak dokazao kao ministar počeo čistiti lijeve udruge, otvarati arhive udbe i ostalo prije nego ga plenki protjerao i zamijenio drugaricom obuljen da sve to zaustavi...

Avatar stominac
stominac
02:18 29.07.2019.

aaa kojeg li štiva svaki peti dan izvlače i aktualiziraju jedno te isto, tipični srpskokomunistički modus operandi!! ponovi laž 1000 puta i postati će istina !!

BO
bombaatomska
23:55 28.07.2019.

Vrag osobno je stvorio ljevicu,komunizam,fašizam....Priznao Staljin 1943 u Teheranu.,