PROMIJENIMO HRVATSKU

'Prosječna mirovina 1990. bila 75 posto plaće, a danas tek 38 posto'

Foto: DPA/Pixsell
njemački umirovljenici
Foto: DPA/Pixsell
njemački umirovljenici
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Rijeka: Umirovljenici uživaju u jesenskom suncu na klupici
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Umirovljenici
23.10.2019.
u 15:45
Tisuće umirovljenika dovedeno je na rub siromaštva, a nekima je minimalno povećanje mirovine zbog nepromijenjenog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje više oduzelo nego dalo – komentirao je Zdravko Podgajac.
Pogledaj originalni članak

Rezultat politike političkih elita u proteklih 30 godina u Hrvatskoj je da prosječna mirovina danas iznosi tek 38 posto prosječne plaće, a 1990. godine je iznosila čak 75 posto plaće, upozorio je jučer predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.

Predsjednik stranačkog odbora za rad i mirovinski sustav Zdravko Podgajac dodaje kako je baš taj podatak  najbolji argument koji pokazuje da su umirovljenici podnijeli najveći teret politika vladajućih elita koje su ih dovele na razinu siromaštva, iako postoje razvojne mogućnosti za izvanredni ekonomski napredak i slobodu građana.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Rijeka: Umirovljenici uživaju u jesenskom suncu na klupici

- Rezultat njihovih reformi su sedam milijuna ovrha, 320.000 blokiranih, oko 300.000 iseljenih, više od milijun siromaha, a istodobno broj osuđenih kriminalaca pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva – jedan. Tisuće umirovljenika dovedeno je na rub siromaštva, a nekima je minimalno povećanje mirovine zbog nepromijenjenog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje više oduzelo nego dalo – komentirao je Podgajac.

Trebaju nam, poručuje, novi nekontaminirani ljudi i sveobuhvatne reforme. Izračunao je tako da radnik s prosječnom plaćom od 6000 kuna, svaki mjesec uplati 1200 kuna u mirovinski fond, odnosno tijekom radnog vijeka od 40 godina 576.000 kuna što uz prosječnu kamatnu stopu od 3 posto ukupno iznosi više od milijun kuna.

- Kada sa 65 godina ode u mirovinu, iznosit će mu 2700 kuna, a uz prosječnu životnu dob od 78 godina u 13 godina pretpostavljenog preostalog života isplatit će mu se oko 420.000 kuna, a državi će kroz uplaćene doprinose ostati oko 900.000 kuna – zaključuje.

Video: Što su to nacionalne mirovine?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
18:45 23.10.2019.

Za turskog adeta bila je izreka da će plakati drumovi za Turcima, ali ovih više (kao gospodara) neće biti. Ovi su uzimali jednu desetinu od urode i zvali su ih haračlijama. Sada naši vlastodršci samo na PDV uzimaju četvrtinu (sa ostalim nametima i preko polovine) pa bi trebalo zamoliti naše genijalne jezikoslovce da izmisle za to novohrvatsku imenicu (to treba biti na nivou jaružala i sl.). Plaču hrvatski izrodi za tamnicom naroda, koja je davala krov nad glavom i rintanje za golo preživljavanjeali, bez slobode i vjerodomoljubnih igara, pa je zato nikada više neće biti. Sada su naši vjerodomoljubi svoji na svome, u slobodi i demokraciji, sa bezbrojnim vjerodomoljubnim igrama pa zaboravljaju krov nad glavom i životne potrebe. Istina zaslužni vjerodomoljubni osloboditelji i državovoditelji su već u Raju zemaljskom u kojemu imaju svega osim ptičjeg mlijeka. Istina izrodi se vjerodomoljubnim igrama, slobodom i demokracijom ne zadovoljavaju, pa tko kruh i krov nad glavom voli, neka u bijeli svijet izvoli, zar ne?

Avatar Tetec Cinober
Tetec Cinober
19:26 23.10.2019.

Još malo bude 0(nula) %

MC
Mca1111
18:09 23.10.2019.

Ljepa nasa pivska flasa