KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Požeško-slavonski stožer objavio večeras nove brojke: Ukupno zabilježili osam novih slučajeva

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Ilustracije COVID-19 amabulante
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Slavonski Brod: Šatori za prijem zaraženih koronavirusom u Općoj bolnici
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Slavonski Brod: Šatori za prijem zaraženih koronavirusom u Općoj bolnici
04.07.2020.
u 22:51
Kad je riječ o Osječko-baranjskoj županiji najviše pozitivnih nalaza je s područja Đakova - njih osam.
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 3.094 slučaja zaraze. Od COVID-19 oporavilo se 2.183 osoba, a preminulo 113 osoba. 

Tijek događanja:

22:44 - Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije večeras je objavio dopunjenu listu s još tri novooboljela, od 94 obrađena uzorka, pa je tako u subotu ukupno registrirano osam slučajeva zaraze koronavirusom.

Od sinoć do subote navečer ukupno je registriran 21 slučaj. Prije toga, u četvrtak poslijepodne potvrđeno je 25 slučajeva zaraze koronavirusom.

Trenutno je u toj županiji pod liječničkim nadzorom ukupno 66 zaraženih osoba.

21:00 - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić odgovorila je u Dnevniku Nove TV hoće li nakon izbora biti strožih mjera s obzirom na veliki porast zaraženih u Hrvatskoj. Više pročitajte OVDJE 

17:30 - Oglasio se i istarski Stožer civilne zaštite. Navode u priopćenju kako su  analizom briseva na virus COVID-19, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potrvrđena dva pozitivna brisa.

U 1. slučaju riječ je o dolasku poslovne osobe iz Republike Srbije, a u 2. slučaju riječ je o kontaktu s već dokazanom COVID-19 pozitivnom osobom. Izvršen je povrat 11 poslovnih ljudi u matičnu državu. 

U Istri je zaraženo ukupno troje ljudi.

17:28 - Prema pisanju Pozega.eu, nakon 16 sati potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze. Neslužbeno doznaju kako je riječ o djelatnicima bolnice. 

16:23 -  U Karlovačkoj županiji dvoje je novooboljelih od Covoda-19 i to po jedna osoba u Karlovcu i Ogulinu, a njihovi se slučajevi analiziraju epidemiološki, priopćio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

U Ogulinu je zaraza potvrđena kod mlađeg muškarca koji je u samoizolaciji od 28. lipnja, zbog čega za taj slučaj nema novih kontakata koje bi trebalo epidemiološki obraditi.

14:05 - U protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 798, priopćio je Stožer nacionalne zaštite. Više pročitajte OVDJE 

13:50 - Sedam osoba iz Dubrovnika zarazilo se koronavirusom i njihovi se kontakti epidemiološki obrađuju, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite, a neslužbeno se doznaje da su svi bili na vjenčanju u Zagrebu krajem lipnja. Među njima je i službenik gradskog Odsjeka za promet, o čemu je u petak izvijestila dubrovačka gradska uprava.

Iz županijskog Stožera istaknuli su da će zbog tehničkih razloga četrdeset uzoraka iz Dubrovnika biti ponovno obrađivani, ali u Zagrebu. Nesluženo se doznaje kako je riječ o kvaru uređaja za analizu uzoraka Covid-19, koji je nabavljen prije mjesec dana.

Od početka pandemije analizirano je ukupno 3954 uzorka iz Dubrovačko-neretvanske županije. U samoizolaciji se nalazi 89 osoba, a od početka pandemije utvrđeno je ukupno 38 slučaja kršenja te mjere.

13:46 - Nakon četiri dana bez novooboljelih od koronavirusa u Krapinsko-zagorskoj županiji danas je ondje evidentiran jedan slučaj, izvjestio je županijski Stožer civilne zaštite. Oboljela je osoba s područja Velikog Trgovišća. U županiji su aktivna četiri slučaja zaraze.

12:55 - Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je Županijsko stožer civilne zaštite. Osoba je s područja grada Kutine, poznat je izvor zaraze te su svi kontakti stavljeni pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije.

Video - Beroš: Djecu u bolnicama će se moći i dalje posjećivati

 

11:41 - Prema izvješću KBC- a Split preminula je muška osoba, stara 75 godina koja je bila na respiratoru, s covid infekcijom.
U SDŽ, od ukupno 133 obrađena testa, jedna je novooboljela osoba sa područja grada Makarske pozitivna na covid infekciju. Osoba je testirana u Zagrebu gdje će biti epidemiološki obrađena. Trenutno, 1 osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split. 253 osobe nalaze se u samoizolaciji, javlja Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

11:40 - U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije još je jedna osoba pozitivna na COVID-19. Riječ je o mlađoj  muškoj osobi iz Knina koja je bila u samoozolaciji zbog kontakta s oboljelom osobom od COVID-19. Trenutno je 8 aktivnih slučajeva oboljenja na području županije, svi imaju blaže kliničke simptome i nisu hospitalizirani.
Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 82 osobe, od kojih su 63 kontakti s COVID-19 pozitivnom osobom. Od jučer je bilo 48 uzorkovanja, a 20 testiranja.

11:37 - U Zagrebu je u subotu zabilježeno 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je u protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ provedeno 340 testiranja na SARS-CoV-2. Za 214 osoba određena je mjera samoizolacije. 21 novooboljelu osobu čine kontakti ranije oboljelih osoba, šest novooboljelih osoba povezano je sa boravkom u noćnim klubovima, jedan je slučaj importiran iz Njemačke/Austrije, a za osam novooboljelih osoba nije u potpunosti razjašnjen izvor zaraze. Trenutno su u Gradu Zagreba 322 aktivna slučaja zaraze koronavirusom i 1539 aktivnih samoizolacija. 

11:27 - Jedna je osoba preminula na COVID odjelu OB Zadar. Riječ je o muškarcu rođenom 1935. godine koji je u bolnicu zaprimljen zbog druge bolesti te je rutinski testiran. Prema preminuloj osobi poduzete su posebne protuepidemijske mjere za siguran ukop prema posebnom protokolu. 

Osim toga dvije su novozaražene osobe na području Zadarske županije. Riječ je o ženi čiji su članovi obitelji ranije oboljeli te o muškarcu koji je zaprimljen u bolnicu zbog druge bolesti te je rutinski testiran. On je zadržan na COVID odjelu. U samoizolaciji je 499 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su  92 uzorka. 

>> VIDEO Turistička sezona nekad i sada

11:05  Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije danas do 11:00 sati evidentirano je 175 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o četiri osobe više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Iz županijskog stožer napomnju kako se podaci koje svakodnevno objavljuju u isto vrijeme odnose na podatke zaprimljene od strane županijskog Zavoda do 11 sati, dok Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 14 sati. Iz toga proizlazi razlika u brojevima.

10:26 U zadnja 24 sata na koronavirus je testirano 215 uzoraka, što je do sada među najvišim dnevnim brojem obrada, a pozitivno je bilo 14 nalaza. Najviše (8) pozitivnih nalaza je s područja Đakova, četiri iz Osijeka te po jedan osoba iz Strizivojne i Čepina. Svi su kontakti ranije oboljelih osoba.

Na području Osječko-baranjske županije sada je ukupno 223 osoba aktivno na koronavirus, no smanjen je broj hospitaliziranih u KBC-u Osijek. Tri pacijenta su jučer otpuštena na kućno liječenje, pa je u bolnici ostalo 24 pacijenata, a nitko nije na respiratoru.
U samoizolaciji je ukupno 1.926 osoba, s tim da su epidemiolozi jučer tu mjeru odredili za 57 kontakata novozaraženih osoba. Policija nije zaprimila ni jednu dojavu građana o kršenju samoizolacije, a u 58 samoinicijativnih provjera samo u jednom slučaju (u Đakovu) osoba nije zatečena na prijavljenoj adresi.

10:13 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 2 nova pozitivna slučaja zaraze na COVID-19. Obje zaražene osobe su iz Županje. Ukupno je, od početka epidemije, broj oboljelih osoba 62 od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno je u županiji 1 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. 

U protekla 24 sata testirano je 100 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2760. U samoizolaciji na području županije nalazi se 289 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivan 1 zdravstveni radnik (1 medicinska sestra/tehničar). Zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 19 (3 liječnika i 16 medicinskih sestara/tehničara).

10:11 U Primorsko-goranskoj zaražene su dvije osobe. Kako navodi Kanal R, radi se o pomoćnoj radnici iz KBC-a čiji se kontakti još utvrđuju, te osobi iz Zagreba koja vikendom boravi u Rijeci.

9:55 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

9:50 U Ličko-senjskoj županiji dvije su novooboljele osobe od koronavirusa, a riječ je o osobama iz Otočca koje su bliski kontakti ranije oboljelih osoba. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

U Ličko-senjskoj županiji ukupno je oboljelo 27 osoba od covid-19 od kojih je pet osoba pozitivno,  21 osoba je izliječena, a jedna je preminula. Jedna oboljela osoba je na liječenju u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti. 

Uzorci su u posljednja 24 sata uzeti od 20 osoba, a testirano je ukupno 570 osoba. Pod aktivnim nadzorom i mjerom samoizolacije su 24 osobe.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske provjerili su poštivanje mjera samoizolacije i nisu utvrdili kršenje izrečenih mjera. 

9:40 I danas je u Istri, kao i u petak,  jedna osoba pozitivna na koronarivrus što je utvrđeno tijekom protekle noći u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije gdje su ispitivali uzorke briseva na covid-19, priopćeno je subotu iz Županijskog stožera Civilne zaštite. 

Epidemiološka obrada je u tijeku, a kako se neslužbeno doznaje zaražena je ženska osoba iz Umaga, vlasnica obrta uslužne djelatnosti. Zbog toga se, nakon novih testiranja, može očekivati povećani broj zaraženih osoba koje su bile s njom u u kontaktu. Trenutno je u pulskoj Općoj bolnici hospitalizirano osam osoba, a više od 150 osoba u Istri je u samoizolaciji.

Neovisno o novom slučaju novozaražene osobe, u Istri se nastavlja relativno povoljno razdoblje što se tiče oboljelih od koronavirusa. 

9:16 Pogoršala se situacija u Brodsko-posavskoj županiji. Načelnik stožera: "Imamo 10 novooboljelih". Više pročitajte ovdje.

9:00 Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvještava javnost da je do 4. srpnja 2020. testirano nove 22 osobe  i svi su nalazi negativni, a čime je u Međimurskoj županiji testirano ukupno 1306 osoba. U Međimurju je aktivan jedan slučaj, a statistički se vode još dvije osobe koje žive i rade u gradu Zagrebu i u posljednje vrijeme nisu boravile u Međimurskoj županiji. Ukupno se od 25.2.2020. oporavilo osam osoba.

Epidemiološka situacija s obzirom na broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj i susjednim županijama može biti ocijenjena kao izrazito dobra, zaštitna oprema, poglavito za socijalne ustanove se kontinuirano nabavlja, a sve zdravstvene ustanove nesmetano rade.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

BO
boris
12:51 04.07.2020.

Sramota prije svega za stožer, od uspjeha s nula zaraženih opet na vrhunac... na taj način u nijednoj zemlji

Avatar Barba
Barba
13:12 04.07.2020.

Vraćajte krevete u Arenu Zagreb!

Avatar kenshi
kenshi
17:55 04.07.2020.

Vlade SDPa i HDZa su potjerale radnišne ljude iz Slavonije u Njemačku i druge zemlje i sada se ti ljudi vraćaju za godišnji odmor i s sobom nose korona virus. Rezultat vidimo.