Produženi vikend

Pripremite se na gužve na cestama, sutra nam stižu Slovenci

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pripremite se na gužve na cestama, sutra nam stižu Slovenci
29.04.2013.
u 10:36
Već sutra popodne očekuje se pojačan ulazak osobnih vozila na GP na Kaštelu, Plovaniji, Pasjaku i prijelazu Rupa, a izlazak na prijelazima Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja. Kamensko, Vinjani, Metković te na Bajakovu prema Srbiji.
Pogledaj originalni članak

Zbog neradnog 1. svibnja Hrvatski autoklub je objavio prometnu prognozu za Međunarodni praznik rada koji će i ove godine obilježiti gušći promet uz moguće gužve na pojedinim prometnim dionicama.

Već u utorak 30. travnja u poslijepodnevnim satima očekuje se pojačan ulazak osobnih vozila na graničnim prijelazima, posebice sa Slovenijom, na Kaštelu, Plovaniji, Pasjaku i prijelazu Rupa, odnosno na Maclju i Bregani, a izlazak na prijelazima s BiH: Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja. Kamensko, Vinjani, Metković te na Bajakovu prema Srbiji.

Posebice će se taj val turista uočiti na autocestama: A1, Zagreb – Karlovac –  Bosiljevo – Split – Vrgorac, A6, Bosiljevo – Rijeka, A3, Bregana – Zagreb / Ivanja Reka – Slavonski Brod – Lipovac, kao i na državnim cestama D1 (Lička magistrala) i D8 (Jadranska magistrala) te prilaznim cestama turističkim mjestima duž obale Jadrana. Slično se očekuje i u trajektnim lukama Valbiska, Brestova, Stinica, Prizna, Zadar i Split.

Većina će, s Jadrana i vikend-lokacija, k svojim prebivalištima kretati u srijedu 1. svibnja pa u drugom dijelu dana očekujemo vrlo gust promet na dionicama državnih cesta i autocesta i na prilazima većih gradovima. Posebice Zagreba, u kojem su ispred naplatnih postaja Lučko (A1) i Ivanja Reka (A3) krajem dana moguća i duža čekanja. Vrlo gust promet valja očekivati i na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Kaštel, Plovanija, Pasjak i Rupa na izlasku iz Hrvatske, a na Bajakovu, Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu i Županji na ulasku u Hrvatsku.

Ovakav raspored mogućih gužvi i usporena prometa vrijedi i za one koji će praznike produljiti do kraja tjedna i povratak planiraju za nedjelju, 5. svibnja. Štovatelji pravoslavnoga Uskrsa u našem susjedstvu kroz Hrvatsku će, u velikom broju, prolaziti u petak i subotu, 3. i 4. svibnja i mnogi će se vraćati u subotu, 11. svibnja, kad možemo očekivati znatno gušći promet (Macelj, Bregana) na izlasku iz Hrvatske, odnosno na Bajakovu.

Na važnijim cestovnim pravcima neće biti radova koji bi usporavali promet, no to ne vrijedi za prometnice (ulice) u našim turističkim mjestima gdje će i problem parkiranja biti najveći. No, bit će velik broj motociklista pa i biciklista pa pozivamo i njih kao i ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i budu solidarni sa slabijima.

>>Žuta podmornica HAK-u povećala broj članova

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.