RATNI ZLOČIN USTUPLJEN IZ BiH

Pripadnika HVO-a terete da je ubio zarobljenog pripadnika Armije BiH

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Pripadnika HVO-a terete da je ubio zarobljenog pripadnika Armije BiH
05.07.2022.
u 16:17
Prema optužnici 53-godišnjak se tereti da je 31. svibnja 1993. na području Uskoplja - Gornjeg Vakufa (Bosna i Hercegovina), kao pripadnik jedne od postrojbi HVO-a počinio ratni zločin.
Pogledaj originalni članak

Muškarac (53) optužen je za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a optužnicu je protiv njega podigao ŽDO Zagreb.

Riječ je o postupku, barem po onom što je priopćilo tužiteljstvo, u kojem je istraga inicijalno pokrenuta u BiH. Prema onom što je priopćeno, hrvatsko tužiteljstvo je postupilo po zamolnici nadležnog tijela iz BiH, jer je taj predmet, kako se navodi, nadležno pravosudno tijelo BiH ustupilo Hrvatskoj temeljem međunarodne pravne pomoći.

Prema optužnici 53-godišnjak se tereti da je 31. svibnja 1993., tijekom oružanog sukoba između postrojbi Hrvatskog vijeća obrane i Armije Bosne i Hercegovine na području Uskoplja - Gornjeg Vakufa (Bosna i Hercegovina), kao pripadnik jedne od postrojbi HVO-a počinio navedeni ratni zločin. Nakon što su u selu Dobrošin zarobljeni pripadnici Armije BiH i nasilno uvedeni u kombi, okrivljenik je sjedio na suvozačevom mjestu u tom kombiju. Prema optužnici 53-godišnjak je držao pušku uperenu prema zarobljenicima, a potom je jednog od ratnih zarobljenika, kada se vozilo zaustavilo i usmrtio. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.