Godišnjica napada

Prije 26 godina JNA raketirala Banske dvore

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Prije 26 godina JNA raketirala Banske dvore
07.10.2017.
u 09:37
Banski su dvori raketirani oko 15 sati, dva jugoslavenska borbena zrakoplova ispalila su na zgradu šest raketa, jedna je pogodila palaču, ostale su pale na susjedne zgrade
Pogledaj originalni članak

Prije 26 godina, u poslijepodnevnim satima 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) raketirali su i teško oštetili Banske dvore, sjedište hrvatske Vlade, u kojima je tada bila i rezidencija prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i u kojoj se nalazio u trenutku napada.

Jedna je osoba u napadu poginula, četiri su ozlijeđene, srušen je dio krova Banskih dvora, oštećeno pročelje i gotovo sve prostorije.

Banski su dvori raketirani oko 15 sati, dva jugoslavenska borbena zrakoplova ispalila su na zgradu šest raketa, jedna je pogodila palaču, ostale su pale na susjedne zgrade. U trenutku napada, predsjednik Tuđman razgovarao je u zgradi sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, predsjednicima jugoslavenskog Predsjedništva i vlade.

Godišnjicu napada na Banske dvore, Vlada je obilježila u petak polaganjem lovorova vijenca na spomen-ploču na zgradi Dvora.

"Prisjećamo se 7. listopada 1991., ponedjeljka poslije podne, kada je JNA u jeku velikosrpske agresije na Hrvatsku raketirala Banske dvore", rekao je tom prigodom premijer Andrej Plenković.

Početkom listopada 1991. agresija JNA i pobunjenih lokalnih Srba zahvatila je gotovo cijelu Hrvatsku, napadnuti su Vukovar, Osijek, Karlovac, Gospić, Dubrovnik te brojna druga manja mjesta.

 U to je vrijeme istjecao tromjesečni moratorij Europske zajednice na lipanjsku odluku Hrvatskog sabora o samostalnosti i suverenosti. EZ vjerovala je da se jugoslavenska kriza i srpska agresija mogu riješiti mirnim putem, pa je od Hrvatske tražila da privremeno odgodi svoju odluku o neovisnosti.

Dan nakon napada na Banske dvore,  8. listopada 1991, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti Hrvatske, taj se datum danas slavi kao Dan neovisnosti. Zbog sigurnosnih razloga, Sabor je, umjesto u svom povijesnom zdanju na Markovu trgu, tu odluku donio na sjednici u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar UHROAP
UHROAP
11:34 07.10.2017.

naplatiti ratnu odstetu i deportirati mrzitelje Hrvatske.. neka idu u svoju smrdiju! a sad mogu pusit MiG-a 29.. skup s vaginocubicem

IB
ibiza
11:44 07.10.2017.

treba Pupovca pitat sta jd bio cilj tog napada i da su ubili Franju i uze suradnike onda bi mogli veliku srbiju proglasiti

DD
ddh
14:25 07.10.2017.

I danas ih ima koji tuguju za tim, da atentat nije uspio. U HND-u kao i na Jutelovom (HRT-ovom) informativnom programu, u Indexu i Novom Listu, te na Iblerovom trgu je to zaljenje najvece. Zato i danas paradiraju sa sovjetskim zastavama po Zagrebu (Bernardic i drugovi uz pratnju njihovih medija!) i sanjaju o nekoj novoj Yugoslaviji ili Velikoj Srbiji. I iz tog ugla dolazi i jedan Stazic koji preporuca Istranima, da se kao Katalonci od Spanjolske odcijepe od Hrvatske. Stazic je javno iznio ne svoj, nego stav SDP-a, a priglupi Maras mu je to i indirektno potvrdio. A to da mediji sad izvjestavaju o tim dogadjanima, je jako iritantno. Yugo-cetnicki mediji izvjstavaju o necemu, radi cijeg neuspjeha ti mediji zaloju.