Radost

Prihvatite izazov i probudite u svom djetetu ljubav prema čitanju

Radost naslovnica
Radost
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
07.04.2014., Vinkovci - Promotivna i humanitarna akcija Podravke i Vecernjeg lista - predstavljanje casopisa za djecu Radost. Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL
09.09.2016.
u 07:15
Stručnjaci iz područja pedagogije jedinstveni su u mišljenju da je uloga roditelja u razvijanju ljubavi prema čitanju neprocjenjiva i ključna.
Pogledaj originalni članak

Dječji književni časopis za djecu Radost poznat je roditeljima, ali i bakama i djedovima. Na njemu su odrasli brojni naraštaji, a ova lijepa tradicija nastavlja se već 67 godina. Stručnjaci upozoravaju da je potreba za razvijanjem kulture čitanja kod novih naraštaja jača nego ikada jer se čitalačke navike stječu sve kasnije.

Mnogi će površno zaključiti da djeca danas, zahvaljujući jakom utjecaju različitih interaktivnih sadržaja, ne vole čitati i da su knjige i časopisi izgubili bitku s multimedijom, no prava se istina krije negdje u sredini. Istina je da će dijete teško odoljeti zovu magičnih pixela koji stvaraju čaroliju na ekranu računala ili televizora, no moć je još uvijek u rukama odraslih. Potrebno je da svaki roditelj sebi postavi nekoliko pitanja – koliko sam vremena i truda uložio da u svom djetetu probudim ljubav prema čitanju? Odvajam li svaki dan pola sata za zajedničko čitanje? Jesam li mu učinio dostupnima kvalitetne sadržaje primjerene njegovoj dobi?

Vrijeme i strpljenje

Stručnjaci iz područja pedagogije jedinstveni su u mišljenju da je uloga roditelja u razvijanju ljubavi prema čitanju neprocjenjiva i ključna. Želite li na sebe preuzeti zasluge postavljanja kvalitetnog temelja iz kojeg će se vaše dijete razviti u kreativnu, samosvjesnu i obrazovanu osobu koja će se znati suočiti s izazovima današnjeg svijeta, omogućite mu pristup najrazličitijim kvalitetnim i edukativnim sadržajima.

Potrebno je uložiti puno vremena i strpljenja da bismo u djetetu razvili ovu vještinu. Uloga roditelja i ovdje je vrlo važna, a metode koje stručnjaci predlažu vrlo su jednostavne. Cilj vam je pomoći djetetu da razumije ono što će pročitati i uvidi koja je svrha toga. Prije čitanja zajednički proučite ilustracije uz priču i pritom zatražite mišljenje djeteta o sadržaju priče. Neka na temelju naslova i ilustracija samo pokuša predvidjeti o čemu je u priči riječ i sjetiti se nekih svojih iskustava na sličnu temu. To bi ga moglo dodatno motivirati na čitanje priče. Ne gubite strpljenje ako dijete svako malo prekida čitanje i postavlja pitanja ili jednostavno počne iznositi neke svoje teorije ili iskustva vezana uz priču. Podržite ove njegove intervencije dodatnim pitanjima i smjernicama. Također, objasnite mu svaku nepoznatu i kompliciranu riječ.

Neka dijete ocijeni priču ocjenom od 1 do 5 i objasni zašto je dalo baš tu ocjenu. Potaknite ga da vam ponovno pročita ili odglumi najbolji dio u priči. Tako ćete potaknuti dijete da dodatno razmisli o pročitanom. Imajte vremena i strpljenja za vašeg čitača-početnika i uskoro ćete pokraj sebe imati motivirano dijete koje želi razumjeti svaku pročitanu riječ i iz nje nešto novo naučiti.

Iskorak u skladu s vremenom

Časopis Radost od svoje bogate tradicije zadržao je najvažnije – kvalitetu, raznolikost sadržaja, nadogradnju na nastavni plan i program, a iskoračio je u skladu s vremenom da bi se drukčijim izričajem, literarnim i likovnim, prilagodio suvremenim naraštajima. Želite li da poput vas i vaša djeca rastu uz sjajne priče i pjesme, razvijaju mozak enigmatskim sadržajem, zabavljaju se uz kvalitetan dječji strip te uče o svijetu koji nas okružuje i na zabavan način vježbaju ono što su nedavno učili u školi, pretplatite ih na časopis Radost.

Neka prime svoj časopis u poštanski sandučić. Osim praćenja gradiva na zabavan način, očekuje ih obilje edukativnog i informativnog sadržaja uz koji će svladati čitalačke vještine i razviti spoznaje o svijetu koji ih okružuje. Pretplatiti se možete telefonom, tako ćete dobiti sve informacije vezane uz pretplatu, faksom ili e-poštom službe pretplate: tel. 01 6300 630, Faks: 01 6300 777, e-pošta: radost_pretplata@vecernji.net

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.