Općina Krnjak

Prihodi opali, mnogi projekti propali, smanjuju plaće...

Foto: kristina štedul fabac/pixsell
Prihodi opali, mnogi projekti propali, smanjuju plaće...
12.08.2010.
u 15:33
Načelnik Rade Kosanović kaže da je Krnjaku u interesu "poslušati" Vladin prijedlog, jer žele opstanak općine.
Pogledaj originalni članak

Općina Krnjak u prvoj je polovici godine ostvarila 1,8 milijuna kuna prihoda, od planirana 2,4 milijuna. To je petinu manje, pa je rebalansom smanjen i godišnji proračun sa 9,1 milijun na sedam milijuna kuna.

Teško bez pomoći države

– Izostale su donacije države, a planirali smo i kandidirati projekt asfaltiranja lokalnih cesta, ali do danas država nije raspisala natječaj za te poslove, pa smo od projekta odustali. Ove godine nećemo graditi mrtvačnicu ni cjevovod za vodovodnu mrežu od Budačke Rijeke do Trupinjaka. Nećemo graditi ni glavni izvedbeni projekt za kanalizaciju, vrijedan 400.000 kuna. Te smo projekte planirali, dobili obećanja od ministarstava, Hrvatskih voda i fondova da će sufinancirati radove, ali država nema novca, pa smo od njih morali odustati – kazao je Mirko Martinović, pročelnik Jedinstvenoga upravnog odjela Općine. Štednja je, osim u državnoj blagajni, zahvatila i Općinu Krnjak, pa će u proračunu u drugih šest mjeseci uštedjeti 100.000 kuna na plaćama zaposlenika.

– Po novom zakonu, za plaće dužnosnika i namještenika možemo trošiti 20 posto vlastitih prihoda u proračunu. Kako bismo to postigli, dužnosnici - načelnik i dva zamjenika - od 1. srpnja više nisu u radnom odnosu nego rade na ugovor o djelu. Mjesečna su im primanja upola manja - načelnik ima 3700, a zamjenici po 3200 kuna. Primanja su im manja, ali porezi su veći, pa su uštede male; porez na plaću iznosio je 12 posto, a na naknade je 25 posto – objasnio je M. Martinović.

Otkazi i otpremnine

Od pet djelatnika (pročelnik, knjigovođa, komunalni redar, spremačica i upravni referent za poslove samoupravljanja) dvoje će dobiti otkaz, najvjerojatnije spremačica i komunalni redar. Bit će im isplaćene otpremnine, ukupno 20.000 kuna. Plaće za troje koji će ostati bit će manje, ali ne i posla za njih i dužnosnike.

– Učinit ćemo sve što Vlada od nas traži samo da opravdamo postojanje Općine, to je važno za stanovništvo i za razvoj ovog kraja – komentirao je R. Kosanović.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
15:59 12.08.2010.

Svugdje je isto.U mojoj općini nije ništa bolje.Ispada da mi svi radimo pretežno za plaće općinskih službenika i kraj priče.Za sve druge korisnike proračuna, kuna nema.

UJ
u je u mom srcu
16:25 12.08.2010.

u mojoj općini čepin je super prodao se hss hdz-u dobili smo kanalizaciju koja propada svaki dan zaposlili smo podobne što u općinu pto u autoceste nije loše zar ne

OB
-obrisani-
16:42 12.08.2010.

A fotka je svijetla budućnost Krnjaka. ;o)