KINESKI POSJET

Premijeri potpisali 6 sporazuma: 'Ovo je velika šansa za hrvatske izvoznike i poduzetnike'

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Zajednička izjava za medije premijera Kine i Hrvatske
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Zajednička izjava za medije premijera Kine i Hrvatske
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Zajednička izjava za medije premijera Kine i Hrvatske
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Zajednička izjava za medije premijera Kine i Hrvatske
10.04.2019.
u 11:59
Kineski premijer rekao je da je prijateljstvo Kineza i Hrvata tradicionalno te je čestitao Hrvatima na nogometnom uspjehu u Rusiji
Pogledaj originalni članak

Ovaj posjet vidim kao veliku šansu za hrvatske izvoznike, poduzetnike i hrvatsko gospodarstvo, rekao je kineski premijer Andrej Plenković nakon sastanka dvaju izaslanstava.

Usvojena je zajednička izjava koja daje smjer djelovanja raznih resora, ojačava politički dijalog i gospodarsku suradnju. Cilj je povećati trgovinsku razmjenu koja sada iznosi milijardu eura. Hrvatsku je lani posjetilo 250 tisuća kineskih turista, a prekretnica u odnosima je gradnja Pelješkog mosta.

Posjet i potpisani sporazumi te poslovni forum koji se održava u sklopu inicijative 16+1 u Dubrovniku otvaraju mogućnost suradnje u raznim područjima, a riječ je o lukama, željeznici, digitalnoj tehnologiji, financijskom sektoru, turizmu i sportu.

Plenković je istaknuo kako su odnosi Hrvatske i Kine dodatno oplemenjeni formatom 16+1 te dodao kako su Donald Tusk i Jean-Claude Juncker zadovoljni zajedničkom izjavom koja je usvojena jučer u Bruxellesu na summitu EU – Kina.

U Zagrebu je potpisano i razmijenjeno šest sporazuma, dok će još četiri biti potpisano u Dubrovniku.

Kineski premijer izrazio je zadovoljstvo što je u Hrvatskoj, "zemlji s tisuću otoka", te naglasio kako sada počinje "dijamantno razdoblje" u odnosima dviju država.

– Prijateljstvo Kineza i Hrvata je tradicionalno. Svi Kinezi znaju za istraživača Marka Pola, poveznicu istoka i zapada, rođenog na Korčuli – kazao je.

Čestitao je Hrvatskoj nogometni uspjeh u Rusiji, istaknuvši kako su Hrvati u Kini imali najvećeg navijača.

– Utakmicu finala gledalo je pola milijarde Kineza – rekao je i objasnio kako je velika većina navijala za Hrvatsku.

Izrazio je zahvalnost Hrvatskoj na podršci "jednoj Kini" te istaknuo kako je Kina spremna produbiti suradnju u izgradnji prometne infrastrukture s hrvatskom stranom. Kazao je kako je na sinoćnjoj večeri s premijerom Plenkovićem kušao hrvatske proizvode te da su mu se jako svidjeli i pozvao je Hrvate da pripreme više hrvatskih prehrambenih proizvoda za Kineze.

Snimka dronom gradilišta Pelješkog mosta

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Danfanielleonard
Danfanielleonard
12:07 10.04.2019.

Da rezimiramo Plenkija: Juncker I Tusk su zadovoljni (nulta stopa tolerancije), cestitke iznimnom nogometnom strucnjaku Plenkiju za SP iako on sam nije siguran igra li Modric za Hrvatsku ili Spanjolsku

ZA
zagabria1
12:19 10.04.2019.

Iskoristimo to! Od EU dokazano nemamo koristi

Avatar future Gohan
future Gohan
14:26 10.04.2019.

Dajte im Luku Rijeku na 30 godina koncesije za 1 kn, a zauzvrat dvotračnu električnu prugu Ri-granica Mađarska, i modernizaciju luke...