Nashova ravnoteža

Prekrasan um Johna Forbesa Nasha Juniora

Foto: Liechtensteinisches Landesmuseum
Prekrasan um Johna Forbesa Nasha Juniora
07.10.2014.
u 11:15
Pogledaj originalni članak

Vjerujemo da su mnogi od vas gledali film s briljantnim Russellom Croweom koji tumači lik Johna Forbesa Nasha Juniora, briljantnog američkog matematičara. Forbes je od 1946. do 1994. objavio čak 26 znanstvenih djela iz područja teorije igre, diferencijalnih jednadžbi, diferencijalne geometrije, a tim se dostignućima danas koristimo u tržišnoj ekonomiji, računalstvu, evolucijskoj biologiji, umjetnoj inteligenciji, računovodstvu, političkoj i vojnoj teoriji.

Ovaj nevjerojatan um, međutim, bio bi zapamćen kao odlika jednog od nobelovaca, ali ništa više od toga da nije riječ o sasvim neobičnom životu. Forbes Jr., naime, veći je dio svojeg života proveo u mentalnim institucijama gdje se liječio od paranoidne shizofrenije. Nash, poznat po iznimnoj teoriji zvanoj Nashova ravnoteža, umišljao je kako ga prate ljudi s crvenim kravatama koji su dio komunističke zavjere protiv njega.

O tome je čak pisao pisma ambasadama komunističkih zemalja u Washingtonu optužujući ih za stvaranje paralelne vlasti u Americi. Još je zanimljivije kako Nash ni danas, a 86 mu je godina, ne odustaje od dokazivanja kako mu lijekovi uopće nisu pomogli već se izliječio sam, snagom svoga uma.

Također, tvrdi kako bez tih njegovih stanja koja su ga „oslobađala“ nikada ne bi ostvario takva znanstvena dostignuća. Zbog svega toga, u odbor za dodjelu Nobelove nagrade morale su stići posebne garancije kako je Nash Jr. doista u stanju preuzeti Nobelovu nagradu koju je dobio za rad na teoriji igre zajedno s Johnom Harsanyijem i Reinhardom Seltenom.

Jedan je od njegovih zanimljivijih prijedloga i stvaranje industrijskog indeksa cijene potrošnje na kojem bi se temeljio neki novi, bolji novac umjesto sadašnjeg, kako Nash kaže, lošeg novca.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.