'Ukradena sloboda'

Predstavljen projekt o prisilnom vojačenju u Srbiji 90-tih

Foto: Filip Brala/PIXSELL
Predstavljen projekt o prisilnom vojačenju u Srbiji 90-tih
10.03.2014.
u 21:45
Prisilna vojačenja uzela su maha u lipnju 1995. kada su osobito izbjeglice iz Krajine označene kao kriminalci i izdajnici.
Pogledaj originalni članak

Nevladina organizacija Vojvođanski građanski centar je danas predstavila projekt "Ukradena sloboda", o prisilnom novačenju u Srbiji 90-ih, u vrijeme ratova u Hrvatskoj i BIH, javljaju mediji u Srbiji.

- Dvadeset godina nakon prisilnih mobilizacija civilnog stanovništva izbjeglog sa zaraćenih prostora, ovi događaji i njihove posljedice gotovo da su potpuna nepoznanica za društvo u Srbiji i regiji. Oni koji su bili prisilno uvojačeni, nisu priznati kao žrtve, niti je država Srbija učinila bilo što u cilju priznanja njihove patnje - rekao je direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić dodajući da su mnogi od prisilno mobiliziranih 1995. odvedeni u "pripremne logore i logore za obuku", gdje su i mučeni i podvrgavani raznim oblicima psihičke i fizičke torture, a potom su ih slali na ratišta, a nekima se ni danas ne zna za grob.

Stanetić tvrdi kako su prisilna vojačenja u Srbiji uzela maha u lipnju 1995. kada su "osobito izbjeglice iz Krajine označene kao kriminalci i izdajnici, i kada je praktično otvoren lov na ljude, tako da su odvođeni iz tramvaja, autobusa, na naplatnim rampama, tijekom nadzora prometa, iz studentskih domova, čak i s maturalnih proslava". Projekt "Ukradena sloboda" dio je šireg projekta "Neispričane priče" koji je podržala američka fondacija NED.

- To su jako važne priče koje će se kad-tad ticati i mladih u regiji, ukoliko ne budemo razgovarali o tome - drži Željko Stanetić i podsjeća kako je Vojvođanski građanski centar za ovaj projekt prikupio izjave svjedoka, članke, izvješća, audio i video priloge o prisilnoj mobilizaciji.

>>'Nismo ovdje vidjeli nijedan dokaz da su JNA i srpske snage ubile oko 12.500 Hrvata'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar rokoprčina
rokoprčina
22:12 10.03.2014.

Ovi na slici ne izgledaju "prisilno".

TI
tiganj
11:56 11.03.2014.

mučili ih jadne u logorima za obuku, valjali ih po blatu, preživljavali u prirodi, srcad moja, pa nije to bila školica za starlate i gejove.

IB
istina_boli
14:39 11.03.2014.

Da , sjecam se tih vremena. Zemunom sam setao sa kasikarom u dzepu. Na svakom sam raskrscu zastao da vidim da nema pajkana i uvjek bio spreman da dam petama vjetra, a iza coska da tim kriminalcima ostavim pokloncic, ali samo pod uslovom da oko mene nema drugih ljudi. Oprez glavu cuva.