Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRANA SRBIJE

'Nismo ovdje vidjeli nijedan dokaz da su JNA i srpske snage ubile oko 12.500 Hrvata'

Obradović
Foto: Screenshot/ICJ
1/2
10.03.2014.
u 10:23

Nakon što je čitav protekli tjedan Hrvatska dokazivala svoju tužbu, čitav ovaj tjedan Srbija će iznositi svoje argumente kojima pobija navode iz hrvatske tužbe.

Srbija je danas počela svoje izlaganje u usmenoj raspravi na suđenju po međusobnim tužbama za genocid između Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu.

Kronologija dana:

12.55 sati – Današnji je dio usmene rasprave završen. Suđenje se nastavlja sutra u 10 sati. Pred kraj svoga izlaganja Saša Obradović dotaknuo se i dokaza koji je hrvatska strana često spominjala prošlog tjedna. Riječ je o dokumentu vojne obavještajne službe JNA iz listopada 1991. u kojemu se priznaje da pripadnici srpskih paravojnih postrojbi u okolici Vukovara čine nekontrolirana djela genocida. – Taj dokument nije ništa više nego pokušaj jednog oficira da upozori nadređene u JNA kako paravojne postrojbe čine ozbiljne zločine. Pravni opis tih zločina, koji je oficir koristio u tom dokumentu, ne može nikako biti obvezujući za Međunarodni sud pravde – rekao je Obradović sugerirajući da je autor tog dokumenta upućenog vrhu JNA bio jednostavno nespretan u odabiru riječi "nekontrolirani genocid". Obradović je naveo da su u bolnicama na teritoriju Srbije liječeni pojedini hrvatski zarobljenici dovedeni iz Vukovara i okolice. – Svjedok je svjedočio da su civili nakon zločina u Lovasu liječeni u bolnici u Srijemskoj Mitrovici. Vojska koja želi počiniti genocid ne radi takve stvari – rekao je Saša Obradović. Zamolio je hrvatski pravni tim da odgovori na te njegove primjedbe, za što će se prilika ukazati tek u drugom krugu usmene rasprave, koji počinje 20. ožujka. Čitav ovaj tjedan traju izlaganja Srbije. 

12.50 sati – Saša Obradović negira hrvatsku tvrdnju, predstavljenu prošloga tjedna, da su JNA i srpske snage ubile oko 12.500 Hrvata. – Nismo vidjeli nijedan dokaz za tu tvrdnju. Danas sam uvjeren da takvi dokazi uopće ne postoje – rekao je Obradović. Istina, dodao je, na Ovčari je ubijen 191 "ratni zarobljenik" i to je "najveći zločin protiv Hrvata u ratu". "No, te brojke potpuno su drukčije dimenzije nego one o ubijenima u Srebrenici ili u Krajini", rekao je šef srpskog pravnog tima. 

12.35 sati – Saša Obradović objašnjava da je Sonja Biserko bila pristrana svjedokinja. Hrvatska je, podsjetimo, prošli tjedan ispitivala gospođu Biserko kao stručnu svjedokinju. Obradović tvrdi da ona, kao aktivistica za ljudska prava "s diplomom iz ekonomije", nema potrebno znanje i vještine da bi bila stručan svjedok o političkom kontekstu u Srbiji. – Njezin je iskaz vrlo problematičan. Rekla je kako ju je Hrvatska zamolila za iskaz o srpskoj nacionalnoj politici koja je bila glavni okidač za rat u bivšoj Jugoslaviji. Iz te njezine izjave proizlazi da je dobila zadatak od Hrvatske, ali također i rezultat koji treba postići njezin iskaz – kaže Obradović sugerirajući da je Hrvatska naručila od Sonje Biserko što treba reći. Između redaka, spomenuo je da mnogi aktivisti "ovise o sredstvima svojih donatora". 

12.20 sati – Hrvatska je producirala veliku količinu dokumenata koji se ne mogu koristiti kao dokaz na sudu – kaže Obradović. – Srbija ne opovrgava ozbiljne zločine koji su počinjeni protiv Hrvata, ali pokušava se zaštititi od pretjerivanja i "cherry picking" taktike s hrvatske strane – kaže Obradović koristeći engleski termin "cherry picking" (biranje trešanja) koji opisuje biranje samo onih dijelova koji odgovaraju onome tko ih bira. 

12.15 sati – Ponovno izlaže Saša Obradović. Dovodi u pitanje pisane izjave, tzv. službene zabilješke, koje je dao svjedok Franjo Kožul. Službene zabilješke koje je izradila hrvatska policija 1992. na temelju Kožulova iskaza nisu točne i odražavaju predrasude prema Srbima – tvrdi Obradović. – Svjedok je očito iskren čovjek i žrtva strašnog zločina, ali rekao je da policijska izjava nije točna, kako je nije potpisao i da je nikad ne bi potpisao – kaže Obradović. 

12 sati – Još traje izlaganje Williama Schabasa, člana srpskog pravnog tima, koji objašnjava kako je iznimno teško dokazati genocid, posebno namjeru počinjenja genocida. Među ostalim navodi da, primjerice, plan ili službena politika ne mogu, sukladno praksi ICTY-ja u slučaju Popović, biti pravni element za zaključak o kaznenom djelu genocida. Postojanje planova i politike koja vodi počinjenju genocida može biti važan čimbenik u utvrđivanju genocidnog djela, no ne može sam po sebi biti pravni element koji dokazuje genocid.

11.45 sati – - Hrvatska tužba vrlo je ozbiljno pripremljena i zastupaju je vrhunski pravni stručnjaci. Neki od njih vodeći su međunarodni umovi u svome području - napisao je naš specijalni izvjestitelj Tomislav Krasnec u analizi suđenja u Haagu. Više pročitajte OVDJE

10.50 sati – William Schabas jedan je od vodećih svjetskih pravnih stručnjaka koji obrazlaže da nije svako masovno ubojstvo genocid. Predsjednik je Međunarodnog udruženja znanstvenika koji istražuju genocid. U svojoj karijeri objavljivao je radove iz kojih proizlazi da su jedini istinski slučajevi genocida u novijoj povijesti bili genocid nad Armencima, Holokaust (genocid protiv Židova i Roma) te genocid u Ruandi. Smatra da na području bivše Jugoslavije nije počinjen genocid, pa čak ni u Srebrenici, iako Međunarodni sud pravde (ICJ) smatra da je u Srebrenici počinjen genocid i da ga je počinila Vojska bosanskih Srba. I ICTY u svojim presudama priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid, a još jedan međunarodni sud, Europski sud za ljudska prava, u presudi u slučaju Jorgić protiv Njemačke zaključio je da se genocid dogodio i u Doboju i okolici 1992. godine. U izlaganju koje upravo traje William Schabas govori o pravnom konceptu genocida. 

10.26 sati – Saša Obradović tvrdi da su Srbi još uvijek ugroženi u Hrvatskoj jer su povremeno izloženi govoru mržnje, a "nedavno su uništeni i ćirilični znakovi u nekim općinama i gradovima". Dodaje da je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović javno priznao kako "hrvatski sudovi nisu nikoga osudili ni za jedno ubojstvo Srba u operaciji Oluja". Obradović je završio s uvodnim izlaganjem i dao riječ Williamu Schabasu.

10.20 sati – Saša Obradović obrazlaže da je u operaciji Oluja počinjen genocid nad hrvatskim Srbima. Navodi podatke Dokumentacijsko-informacijskog centra "Veritas" prema kojima je u Oluji ubijeno 1719 Srba. Oko 200.000 krajiških Srba pobjeglo je u Oluji.

10.17 sati – Saša Obradović objašnjava sudu povijesni kontekst i vraća se na genocid počinjen u NDH za koji kaže ne postoji razilaženje u mišljenjima između dviju strana. Ali naglašava kako Sud ne smije steći dojam da "ova dva naroda imaju povijest mržnje i ratovanja". Kaže da su Srbi i Hrvati živjeli u bratstvu te spominje "progresivne hrvatske političare" koji su odlučili svoju zemlju udružiti sa Srbijom u Kraljevinu SHS. Spominje i zajedničku borbu Srba i Hrvata protiv fašizma u II. svjetskom ratu.

– Naši protivnici u ovom slučaju nisu ni Hrvati kao narod ni Hrvatska kao država nego ekstremni hrvatski nacionalisti – rekao je šef srpskog pravnog tima Saša Obradović.

10.09 sati – Nema sumnje da su Hrvati propatili u tom ratu. Ovo je prilika da se prisjetimo tih tragedija. Ali u ratu u Hrvatskoj propatili su i hrvatski Srbi, koji su u raspadu Jugoslavije odlučili osnovati svoj vlastiti nacionalni entitet pod nazivom SAO Krajina. Nadali smo se da će prošli tjedan u izlaganjima hrvatskog pravnog tima biti spomenuta i njihova tragedija, ali nije – rekao je šef srpskog pravnog tima Saša Obradović u uvodnom izlaganju koje upravo traje.

Dodao je da se Srbija protivi pojednostavljenoj slici u kojoj postoji jedan jedini počinitelj i jedna jedina žrtva rata u Hrvatskoj. – Uime vlade Republike Srbije iskreno žalim za svim žrtvama rata, bez obzira na nacionalnu ili etničku pripadnost žrtava – rekao je Obradović.

10 sati – Nakon što je čitav protekli tjedan Hrvatska dokazivala svoju tužbu, čitav ovaj tjedan Srbija će iznositi svoje argumente kojima pobija navode iz hrvatske tužbe.

Za razliku od prošlog tjedna, kad su u sudnici saslušavani i neki svjedoci koje je predložila Hrvatska, svjedoci koje je predložila Srbija neće biti saslušavani u sudnici jer je Hrvatska odbila mogućnost da ih unakrsno ispituje. Prema pravilima Suda, ako druga strana ne želi ispitivati svjedoka prve strane, iskaz tog svjedoka uzima se u obzir u pisanoj formi i nema potrebe da ga Sud čuje usmeno. Tim pravnim manevrom Hrvatska je svjesno željela spriječiti mogućnost da neki svjedoci Srbije koji su sami u srpskoj javnosti najavljivali svoje svjedočenje, a najglasnija takva osoba bila je Savo Štrbac, uopće dobiju priliku usmenog iskaza pred Sudom.

Genocid u Oluji

U sljedećim danima Srbija će, osim svoje obrane, iznositi i argumente za protutužbu protiv Hrvatske, u kojoj tvrdi da je u vojno-redarstvenoj akciji Oluja 1995. počinjen genocid protiv hrvatskih Srba. U svojoj obrani na tužbu Hrvatske Srbija će tvrditi da nije nadležna za događaje do 27. travnja 1992. jer je tek tada, na dan formiranja Savezne Republike Jugoslavije, Srbija počela postojati. To je argument koji je hrvatski pravni tim osporavao u jednom od prošlotjednih izlaganja.

U protutužbi protiv Hrvatske Srbija će se, prema pisanju agencije Tanjug, koncentrirati na zločine počinjene u Gospiću, Sisku, Pakračkoj poljani, Karlovcu, Osijeku, Paulin Dvoru, Medačkom džepu, na Maslenici i u dvjema vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja. Srbija u protutužbi planira Sudu objasniti i povijesni kontekst pa će se usredotočiti i na zločine počinjene u NDH od 1941. do 1945., tvrdeći da je to važno za razumijevanje događaja koji su uslijedili od 1991. do 1995. godine. Šef pravnog tima Srbije je diplomat i pravnik Saša Obradović, a u timu je i nekoliko međunarodnih pravnih stručnjaka kao što su William Schabas, Andreas Zimmermann i Christian J. Tams.

Suđenje pratite uživo na našem portalu

>>Srbija: Ne možete nam ništa za genocid počinjen prije 27. travnja 1992.

>>Sands: JNA je 1991. priznala da je to što čini Arkan genocid

Komentara 159

FI
fiberglas
10:35 10.03.2014.

Zašto htv ne prenosi ovo na 4. programu? Čemu služi 4. program?Zašto ja plaćam htv?

DU
Deleted user
10:37 10.03.2014.

Srpski tim:Hrvati i Srbi zivjeli su u bratstvu?' Da vidili smo to bratstvo 1991.godine.Tko nas bre zavadi?? Koje neistine i gluposti.

TR
Trnjanec
10:23 10.03.2014.

Ja sam čuo da je tamo jedan Mile užasno propatio kad ga je ukliještilo u donjem dijelu leđa. Topovske granate su teške, pa nakon par tisuća komada ubačenih u top odu leđa, ništa čudno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije