Odnosi sa Srbijom

Predsjednica: I dalje sam voljna surađivati, ali čuvat ćemo dignitet hrvatske države

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Predsjednica: I dalje sam voljna surađivati, ali čuvat ćemo dignitet hrvatske države
27.04.2018.
u 16:41
Na pitanje što će reći srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, koji sudjeluje na sastanku Brdo-Brijuni, Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je "ništa posebno"
Pogledaj originalni članak

Imamo ispruženu ruku za dijalog, ali za dijalog je potrebno dvoje. Nije to stvar samo toga da razgovaramo o otvorenim pitanjima nego treba postojati iskrena želja da se ona riješe, komentirala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odnose sa Srbijom u Skoplju sa sastanka procesa Brdo-Brijuni te je istaknula kako je 'za tango potrebno dvoje'.

Na pitanje što će reći srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, koji također sudjeluje na sastanku, kazala je "ništa posebno".

– Ovo je sastanak procesa Brdo Brijuni na kojem razgovaramo  o integraciji prostora jugoistočne  Europe u EU. Ukoliko bude potrebe za nekim posebnim porukama, poslat ću ih. Međutim, moj  je stav da se Hrvatska nastaviti zalagati za članstvo svih država jugoistoka Europe, temeljem ispunjenja apsolutno svih kriterija, u što ulazi i  Strategija Europske komisije  za tzv. Zapadni Balkan koji uključuju rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja i dobrosusjedske odnose  odnose – pojasnila je.

Uzvratni posjet  Beogradu, kako je rekla predsjednica" "još stoji, nitko ga nije otkazao".

– Ja sam voljna i dalje surađivati, ali prije toga trebamo napraviti konkretne iskorake. Do njih jest došlo nakon posljednjeg posjeta Vučića Zagrebu, nemojmo ih podcjenjivati. Dogodile su se pozitivne stvari, ali jednostavno moramo ići dalje u našim bilateralnim odnosima. Hrvatska je potpuno spremna u duhu dobrosusjedstva razgovarati sa Srbijom o rješavanju otvorenih pitanja, ali isto tako, naravno, čuvat ćemo dignitet hrvatske države i svih hrvatskih građana, uključujući i  srpsku zajednicu – kazala je K. Grabar Kitarović. Pojasnila je kako se danas čula s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Na pitanje razmatra li se povlačenje veleposlanika iz Beograda rekla je da o tome nisu razgovarali te potvrdila da je jutros razgovarala s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 52

PR
prajdali100
18:16 27.04.2018.

E jest mi drago, ne mogu to opisati ! Vučić prođe pored naše predsjednice ko pored turskog groblja.Hladno protokolarno rukovanje, bezizražajan izraz lica pun nekog prijezira, ma neće da je vidi....Kolinda vidljivo uzrujana, s mukom se suzdržava ali dobila je lekciju koju valjda nikada neće zaboraviti.PA JE LI TI SADA JASNO S KIM IMAŠ POSLA !!! Uzalud sam te upozoravao, objašnjavao, molio....

GU
Gustirna
17:06 27.04.2018.

Kakav dignitet...da sa cetnicima,antifa koljacima i cionistima placete nad praznim grobovima ustaskog jasenkvca bez i da spomenete stotine tisuca grobova hrvata u antifasistivko cetnickom jasenovcu

AE
Aedes2017
17:11 27.04.2018.

KGK će čuvati dostojanstvo RH ? HDZ će čuvati dostojanstvo RH ? Plenković će čuvati dostojanstvo RH ? Njonjo će čuvati dostojanstvo RH ? Vi nabrojeni desetak godina vodite specijalni rat protiv vlastitog naroda ! Što još niste obesramili u Domovini Hrvatskoj ? Sve što je rekao Vlado Gotovac srpskim oficirima na Zrinjevcu danas hrvatski narod govori,viče vama !!! V a m a na vlasti !!!