jakovčić na vinistri

Pravo na teran imaju i Italija i Slovenija i Hrvatska

Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
Pravo na teran imaju i Italija i Slovenija i Hrvatska
11.05.2013.
u 17:20
U Poreču jučer otvorena 20. smotra vinogradara i vinara Vinistra, na kojoj će se do kraja vikenda predstaviti 110 izlagača
Pogledaj originalni članak

Dva desetljeća u Istri se okupljaju ponajbolji vinogradari i vinari, a jubilarna 20. Vinistra otvorena je u petak u Poreču. Do kraja vikenda ondje će se predstaviti 110 izlagača te održati deseci radionica o temi vina i gastronomije. Iako su neki od dosadašnjih jakih izlagača odustali od nastupna, interes za Vinistru ne jenjava. Dodijeljene su i IQ oznake vinarima prema odabiru organizatora – udruge Vinistra.

Izložba će se i ove godine održati u dvorani na Žatiki u kojoj će izlagati istarski vinari, uljari i proizvođači autohtonih proizvoda. Dotakli su se vinari i aktualnih tema, zaštite terana i ostalih autohtonih sorti vina, što postaje obveza ulaskom Hrvatske u EU, te potrebe da im institucije pomognu u obrani terana kojeg se, kažu, ne namjeravaju odreći. Župan Ivan Jakovčić dodao je kako je ‘teran baština na koju pravo imaju i Slovenija i Italija i Hrvatska’. Ministri Darko Lorencin i Tihomir Jakovina istaknuli su doprinos Vinistre i vinara u turizmu te u stvaranju novih ideja i trendova.

– Vlada je predana želji da se i nakon 1. srpnja trguje i uživa u istarskom teranu – poručio je Jakovina.

>>Istarski vinari traže hitan postupak zaštite terana na razini EU

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.