osuđen unatoč iskazu

Pravi otac: Lagao sucu da spasi sina od kazne

Foto: 'Ivo Cagalj/24sata'
'03.09.2009., Split - Istrazni sudac u cetvrtak je oko 14 sati iz pritvora pustio osumnjicene za zeljeznicku nesrecu u Rudinama. Ivan Medak, bivi sef HZ Infrastrukture, Ivan Tomaskovic, direktor tvrtk
Foto: 'Ivo Cagalj/24sata'
'26.07.2009.Split - Radnici hrvatskih zeljeznica vrse popravke na mjestu izlijetanja nagibnog vlaka kod Rudina u blizini Kastela,kojom prigodom je poginulo sest osoba a pedesetak ozlijedjeno. Photo:
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
rudine,vlak,prometni znak,pruga
14.02.2012.
u 21:00
Tomaškovićevo poduzeće krivotvorenim je papirima došlo do posla špricanja pruge kod Rudina.
Pogledaj originalni članak

U sudskoj praksi često se događa da članovi obitelji optuženika koriste blagodat nesvjedočenja ili, ako progovore, svjedoče u korist djece, supružnika, roditelja, no rjeđe se događa da optužene pokušavaju spasiti preuzimanjem krivnje na svoja pleća. Tata Zlatko Tomašković učinio je sve da spasi sina Ivana Tomaškovića (37) od osuđujuće presude u slučaju u kojem je njegova tvrtka "Intrade" bila optužena da je dobila posao za nabavu retardanta s HŽ-om na temelju krivotvorenih potvrda, no nije uspio. Svjedočio je u zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu da je on nabavio sporne potvrde, no sud mu nije povjerovao, a njegov je sin proglašen krivim.

Dobio bjanko potvrde

Ivan Tomašković (37), inače jedan od optuženih za stravičnu željezničku nesreću u Rudinama, uvjetno je osuđen na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine jer je posao za nabavu retardanta s HŽ-om, kojim je pošpricana kobna pruga, dobio 2008. na temelju krivotvorene dokumentacije. Nepravomoćnu presudu mu je izrekao sudac Milenko Đaković. Tomašković se 2008. kao direktor tvrtke "Intrade" prijavio na natječaj priloživši potvrde da je dotad poslovno surađivao s tvrtkama Sigurnost iz Osijeka i Dolmen iz Splita iako to nije bila istina. Na sudu se branio da mu je otac, u kojeg je imao neograničeno povjerenje, složio mapu za natječaj i da se on nije udubljivao u nju. Jučer je to tvrdio i njegov otac kazavši da je kao osnivač tvrtke imao dosta kontakata i vizitki.

– Bili smo u stisci s vremenom i nije mi bio problem nabaviti te potvrde. Dostavljene su mi bjanko s imenom tvrtke, putem faksa, a ja sam ispunio sadržaj potvrda i napisao da je "Intrade" poslovno surađivala s njima. Na kraju sam se potpisao umjesto direktora – svjedočio je.

Obrazloženje suca

No, sudac Đaković je njegovo svjedočenje odbacio kao neistinito, kao pokušaj da otkloni sa sina kaznenu odgovornost. Grafološko vještačenje je pokazalo da potvrdu o suradnji s tvrtkom iz Splita nije on potpisao. A ugovor s HŽ-om potpisao je njegov sin, koji je i sudjelovao pri otvaranju javnih ponuda u HŽ-u.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

DU
Deleted user
21:12 14.02.2012.

Osam mjeseci, uvjetno na dvije godine???? Kriv za mrtve ljude!!! Dobro. A sad lijepo: koliko je tatek platio sucu za takvu kaznu??? Hajde novinari - na posao!

KO
korka888
21:13 14.02.2012.

lakrdija krivotroriš dokumente u postupcima javne nabave i dobijes uvjetnu kaznu, PA TREBALO MU JE ODUZETI POSLOVNU SPOSOBNOST DO KRAJA ŽIVOTA, otjerati u zatvor na najmanje 5 godina

SB
sbiki13
21:08 14.02.2012.

ma kakvog lopovluka i prljavštine ima u našem sudstvu možeš da napraviš što želiš i bit ćeš oslobođen fuj.------------------