MATTHEW PALMER

Posebni izaslanik State Departmenta upozorava na opasnu politiku Rusije na Balkanu

Foto: Stefani Reynolds /CNP/DPA/PIXSELL
Matthew Palmer
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Dragan Čović
Foto: AFP/PIXSELL
Valentina Matvijenko
11.02.2020.
u 12:12
Posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer ponovo je upozorio na opasni ruski utjecaj na tu regiju ističući kako je Moskva ta koja u ovom dijelu Europe želi zadržati kaotično stanje kako bi na taj način širila svoj utjecaj.
Pogledaj originalni članak

"Rusija preferira zapadni Balkan koji je lomljiv, međusobno podijeljen i koji ima elemente kaosa, područje u kojem Rusi mogu povećati razinu napetosti kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između zapadnog Balkana i međunarodne zajednice donosno zajednice zapadnih država", kazao je Palmer u intervjuu za bugarski servis Radija slobodna Europa (RFE).

Kao konkretni primjer zloćudnog utjecaja Rusije naveo je nastojanja te zemlje da pod svaku cijenu potkopaju potporu i opstanak Prespanskog sporazuma kojim su Sjeverna Makedonija i Grčka riješili višedesetljetni spor i otvorili put makedonskoj integraciji u euroatlantske strukture.

Upzorenje Matthewa Palmera o problematičnom utjecaju Rusije u regiji uslijedilo je gotovo istodobno kada je u Moskvu otputovao sadašnji predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH i čelnik HDZ BiH Dragan Čović, koji je tamo otišao na poziv Valentine Matvijenko, predsjedateljice Vijeća Federacije ruskog parlamenta.

Matvijenko je zbog svoje političke uloge u ruskoj okupaciji i aneksiji Krima dospjela na popis osoba koje su pod sankcijama zapadnih država, no to nije bio dostatan razlog da ona 2018. ne posjeti službeno BiH, gdje je izazvala skandal promovirajući tezu kako je tamo od 1992. do 1995. godine vođen građanski rat.

Uoči uzvratnog posjeta problematičnoj ruskoj političarki Čović je u intervjuu za list "Ruska gazeta", dostupnom na mrežnim stranicama, hvalio politiku Moskve izražavajujući istodobno žaljenje što Rusija nije više prisutna u BiH.

"Rusiju se neprestano optužuje zbog činjenice da njena politika ili diplomacija imaju vrlo jak utjecaj u Bosni i Hercegovini. I spreman sam reći da, nažalost, ovdje ima vrlo malo ruskog utjecaja", kazao je Čović za ruski list.

Dodao je pritom kako je Ruska Federacija s obzirom na svoje strateške, ekonomske, vojne i političke mogućnosti "nedostižna vrijednost" za BiH, sugerirajući kako bi u parlamentu BiH trebalo koristiti iskustva rada ruskog parlamenta.

Kazao je i kako bi suradnju BiH i Rusije valjalo jačati "ne obraćajući pozornost na sankcije koje netko nameće".

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

DI
Diosiario
13:06 11.02.2020.

A vaša politika kao nije opasna? Albancima ste dali dvije nacionalne države a Hrvatima u BiH ne želite dati ni politički autonomiju nego održavate BiH kao unitarnu državu kako bi mogli ovdje upaliti ratni sukob kad vam to bude odgovaralo. Od vas profesionalnih djelatnika State Departmenta nema većeg zla na kugli zemaljskoj.

OC
octavian1
15:32 11.02.2020.

A ja mislio da nam ovi (usa )samo žele prodati skupi plin.

Avatar partner
partner
15:31 11.02.2020.

ahahaaa, Ruska politika na balkanu je opasna a americka je dijeljenje bombona. naj veci zlocinci u povijesti covjecanstva su amerikanci. cak i u 2sv. ratu su pocinili vise ratnih zlocina nego njemacki wermaht, ne govorim SS, nego regularna njemacka vojska su bili amateri za amerikance. eto ako imaju muda, neka u vecernjem pocnu sa nekim prilogom, nekom reportazom o ratnim zlocinima amerikanaca opo svijetu od ww2 do danas.