Biranje između SAD-a i Kine

Portugal poručio Amerikancima: Naša zemlja, naša pravila

Foto: DOUG MILLS/Newscom/PIXSELL
Portugal poručio Amerikancima: Naša zemlja, naša pravila
30.09.2020.
u 07:08
Ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva kazao je za agenciju Lusa: "U Portugalu, odluke donose portugalske vlasti, koje odlučuju koji su portugalski interesi".
Pogledaj originalni članak

Portugalski čelnici kritizirali su američkog ambasadora u toj zemlji Georgea Glassa nakon što je on rekao da moraju odlučiti između SAD-a i Kine ili će se suočiti s posljedicama. Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa rekao je novinarima da samo predstavnici koje je izabrao portugalski narod mogu odlučivati o sudbini zemlje, poštujući ustav i prava koja im daje.

Glass je rekao za list  Expresso tijekom vikenda da Portugal mora izabrati između svojih "američkih prijatelja i saveznika" i svog "ekonomskog partnera" Kine. Opisao je zemlju kao "bojno polje" između Washingtona i Pekinga.

Portugal može očekivati posljedice vezane uz sigurnost i obranu ako izabere surađivati s Kinom umjesto sa SAD-om u razvoju 5G mreže i u drugim pitanjima, rekao je.

Ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva kazao je za agenciju Lusa: "U Portugalu, odluke donose portugalske vlasti, koje odlučuju koji su portugalski interesi".

Tri kompanije koje dominiraju tržištem mobilne telefonije u Portugalu već su rekle da neće koristiti Huawei tehnologiju u 5G mrežama, ali portugalska vlada nije zabranila kineskoj grupaciji da sudjeluje u radu na 5G infrastrukturi.

Kina je uključila Portugal u svoju inicijativu Jedan pojas, jedan put u prosincu 2018. i posljednjih godina kineske su kompanije investirale oko 10 milijardi eura u zemlju, čime je Portugal jedna od zemalja s najvećim kineskim ulaganjima u Europi.

 

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

SI
sisavac
05:55 01.10.2020.

Bap je lijepo živjeti u slobodnom zapadnom svijetu, gdje ti nitko ništa ne naređuje niti prijeti. Slobodno tržišno gospodarstvo, zdrava konkurenkcija, nema uplitanja države...

FA
fajlpz
08:18 30.09.2020.

Neka i njima neko kaže šta ih sleduje

Avatar intimus 500
intimus 500
08:09 30.09.2020.

koji luzeri ... sad necu dobiti kemijsku niti dekanter za vino ... 🤪🤪