Kako dalje

Polijevam se vodom iz kante i vučem kartone da pokrpam rupe

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bartolovic
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bartolovic4
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bartolovic3
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bartolovic2
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bartolovic1
22.11.2011.
u 12:45
Zgrada u karlovačkoj Ulici dr. Ante Starčevića još je 1994. godine proglašena ruševnom i opasnom za život, ali Slavica u njoj i dalje živi
Pogledaj originalni članak

Ne mogu više čekati. Kuća je u katastrofalnom stanju. Prijeti mi opasnost od struje, vode i plinova. Isključila sam sve aparate na struju, čak i bojler i hladnjak. Ostala mi je samo štedna žarulja i električna peć. Živim od 400 kuna socijalne pomoći. Molim još jednom da mi se osigura stančić ili garsonijera da mogu normalno živjeti – dramatičan je apel Karlovčanke Slavice Bartolović, koja već godinama s Gradom vodi "bitku" oko osnovnog životnog pitanja – stanovanja.

 Dali im tuđu kuću

Živi u zgradi u Ulici dr. Ante Starčevića 14/1 u gradskom vlasništvu, koja je rješenjem inspekcije još 1994. proglašena ruševnom i opasnom za život. Tada su bili treći na prioritetnoj listi za dodjelu stana. Grad je u međuvremenu obitelji osigurao smještaj u Tušiloviću, ali se javio vlasnik. Potom su 1997. ona i suprug ostali bez posla. Promijenila se i lista na kojoj su sada tek 34. Nemoćna, očajna, ali vrlo vrijedna i radišna Slavica neko je vrijeme bila i u Njemačkoj da bi mogla platiti režije i malo "popraviti" ruševnu kuću. Obraćala se mnogima, spremna raditi bilo što. Uzalud. Sada, dovedena pred zid, moli mjerodavne u gradu i državi da joj pomognu.

 – Polijevam se vodom iz kante da bi se oprala i vučem kartone iz trgovine da pokrpam rupe. Puše sa svih strana. Uništavaju me psihički, financijski i socijalno. Nekome očito smetam, jer što se više žalim, sve mi se više uzima. Netko mi očito krade struju i vodu, koja je još i vrlo loše kvalitete. Ispada da sam prošli mjesec potrošila 37 kubika, rata struje mi je 560 kuna, a nemam ništa – razočarana je. Priznaje da je grad nudio nekoliko rješenja, ali u ovoj situaciji neprihvatljivih.

 Otkud će platiti?

Poput stana preko HZMO-a koji je u Ogulinu i morali bi plaćati deset kuna po kvadratu do prvih uvjeta za mirovinu, što nemaju. Iz Grada odgovaraju da je prilikom bodovanja za utvrđivanje liste prioriteta obitelji Bartolović priznat status ruševnog objekta i da su, uvažavajući loše stambene uvjete, u više navrata sanirali stan. Trenutačno ne postoji mogućnost rješavanja stambenog pitanja izvan redoslijeda utvrđenog listom jer se na njoj nalaze obitelji s vrlo teškim obiteljskim i stambenim problemima.

– Karlovčanka sam i tu živim čitav život. Međutim, sada bi pristala na bilo što, samo da mi se omogući normalan život. Ne mogu vjerovati u kakvoj sam se situaciji našla – ogorčena je naša sugovornica, koja je dogradonačelniku Dubravku Deliću poslala još jedno pismo u kojem moli da joj se pomogne pronaći bilo kakav smještaj ili posao da može platiti račune.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

BU
BukiZG
18:34 22.11.2011.

@ denderi Koje gluposti si ti u stanju izgovoriti kao da ne živiš u ovakvoj državi

DE
denderi
18:58 22.11.2011.

državu čine građani .....pomozi si sam pa će ti i društvo pomoći... vas koji ste trutovi društva boli istina hahaha

DE
denderi
18:05 22.11.2011.

pomozi si sam pa će ti i drugi pomoći....u mladosti treba poćeti gnijezdu graditi da bi u starosti kolko tolko mogao gdje spavati ....lijenost je bolest koja se teško liječi