Slijeganje

Podzemni trusni udar od 6 Richtera u Čileu pokrenuo uzbunu od tsunamija

Foto: NOAA
Podzemni trusni udar od 6 Richtera u Čileu pokrenuo uzbunu od tsunamija
03.03.2010.
u 20:43
Potres od 6 Richtera znak je da se uzbuna automatski proglašava. Povučena je nakon što je val prošao nekoliko pučinskih detektorskih stanica za uzbunjivanje
Pogledaj originalni članak

Službena uzbuna zbog opasnosti od tsunamija proglašena je nakon još jedne jače trešnje tla od 6 Richterovih stupnjeva za obalno područje Čilea sjeverno od potresom najpogođenijeg grada Concepciona. Niz udara od kojih je posljednji bio najsnažniji rezultat je slijeganja terena nakon najsnažnijega potresa od 8.8 Richtera u subotu. Predsjednica Michelle Bachelet izjavila je da strahuje kako će konačni popis žrtava biti osjetno veći od dosad potvrđenih sedam stotina poginulih.

- Svaki potres je drugačiji. Visina opasnoga vala ne ovisi uvijek izravno o samoj potresom oslobođenoj energiji. Ipak, glavni potres je na sreću prouzročio manje razarajući tsunami, iako se njegova prava priroda može razabrati tek kada se približi obali, a tada već zna biti prekasno. Potres od 6 stupnjeva takav je da se uzbuna automatski proglašava, ali je uzbuna povučena nakon što je val kojega je ovaj potres prouzročio prošao nekoliko detektorskih stanica za uzbunjivanje postavljenih u moru - rekao nam je geofizičar Brian White Shiro iz američkog Centra za promatranje i uzbunjivanje od tsunamija u Honoluluu na Havajima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.