Robert Podolnjak

'Most od Hasanbegovića očekuje da jasno kaže da je uvjereni antifašist'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'Most od Hasanbegovića očekuje da jasno kaže da je uvjereni antifašist'
11.02.2016.
u 07:20
"To je nužan, prvi, bezuvjetni uvjet za ministra da se na taj način jasno obrati hrvatskoj javnosti", rekao je Podolnjak u emisiji "Otvoreno" Hrvatske televizije
Pogledaj originalni članak

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Robert Podolnjak (Most) rekao je u srijedu navečer kako Most od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića očekuje da jasno kaže da je uvjereni antifašist i da se jasno ogradi od ustaškog režima i svih zala iz tog razdoblja Nezavisne države Hrvatske (NDH). 

– To je nužan, prvi, bezuvjetni uvjet za ministra da se na taj način jasno obrati hrvatskoj javnosti – rekao je Podolnjak u emisiji "Otvoreno" Hrvatske televizije. 

Podsjetio je da je predsjednik Vlade Tihomir Orešković rekao u srijedu ujutro za Hrvatski radio da je razgovarao s ministrom Hasanbegovićem, da je Hasanbegović uvjereni antifašist i da će biti dobar ministar.

– Ako je to tako, ono što Most očekuje od ministra je da jasno kaže da je uvjereni antifašist i da se jasno ogradi od ustaškog režima i svih zala iz tog razdoblja NDH. Dakle, to je nužan, prvi, bezuvjetni uvjet za ministra da se na taj način jasno obrati hrvatskoj javnosti – rekao je Podolnjak. 

Na pitanje voditelja je li za njega razlog za odstupanje s funkcije ministra Hasanbegovića ako se pokaže da su točni navodi, od kojih je veći dio ministar Hasanbegović već negirao, da je doista surađivao u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, Podolnjak je odgovorio da danas nema pregled onoga što se događalo prije 20 godina, a čak nije niti čitao portale. 

 – Ali, Mostov prvi uvjet je da se ministar vrlo jasno, nedvojbeno očituje i ogradi od ustaškog režima i od Nezavisne Države Hrvatske, da jasno izrazi svoj antifašizam. To može biti temelj da se gradi povjerenje prema ministru. To je upravo ono što je gospodin Orešković rekao ujutro – rekao je Podolnjak.     

Pauk: Mislim da se Hasanbegovića stavlja u kontekst kojemu ne pripada  

 Na isto pitanje, HDZ-ov župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk rekao je da on zaista ne bi nagađao o tome što je gospodin Hasanbegović učinio kad i u kojem momentu i što ako je, a što ako ne. – Mislim da smo svi ovdje izrekli stav oko kojega se svi slažemo – da smo apsolutno protiv bilo kakvih totalitarističkih režima, mi svi ovdje u politici, a sigurno i Hasanbegović – i protiv ustaštva i protiv fašizma, ali i protiv komunizma i svih takvih vrsta režima. Moje je duboko uvjerenje da gospodin Hasanbegović svjetonazorski ne pripada tom svijetu – poručio je Pauk. 
 – Nisam u stanju prokomentirati sve što je napisano, ali naravno da ne možemo podržavati bilo kakvu ustašku filozofiju ili nešto slično. Međutim, mislim da se gospodina Hasanbegovića stalno stavlja u kontekste kojima on kao osoba ne pripada – istaknuo je Pauk odgovarajući na pitanja na početku Otvorenog, koje je bilo posvećeno javnoj upravi. 

Brkić: Odredi aktivista tragaju za "ustašama" i "fašistima"   

Tijekom večeri je navode Novosti da je na fotografiji koju je taj tjednik objavio Hasanbegović s ustaškom kapom na glavi komentirao glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić na svom facebook profilu. 

– Potraga za tragovima "ustaštva" poprimila je razmjere histerije. Posebni odredi aktivista, poput nekadašnje OZNA-e tragaju za "ustašama", "fašistima", "nacistima" i sličnima kako bi opravdali smisao svoga postojanja. Bez "fašista" nema potrebe ni za "antifašistima". Naročito istaknuta meta je ministar kulture dr.sc. Zlatko Hasanbegović. Posebno obučene i opremljene "trojke" kopaju po starim novinama ne bi li pronašli nešto čime bi ga kompromitirali. A sve zato da bi se sačuvale privilegije i održalo na proračunu – piše Brkić.

– Britanski princ Harry slikao se s kukastim križem. Mitropolit Porfirije pjevao je četničke, a Stipe Mesić ustaške pjesme. Tvrdio je da smo "dva puta pobijedili" i opet je postao doživotni počasni predsjednik "antifašista" ili tako nešto. Drago Pilsel je kao mladić bacao Molotovljeve koktele na sinagoge, a sada je ljevičarska "građanska" ikona. Tomislav Nikolić četnički je vojvoda i predsjednik Srbije, a nekadašnji četnik Aleksandar Vučić je premijer. I, gle čuda, od svega je problem ministar Hasanbegović koji se 1993. tijekom rata kao mladić slikao s kapom pripadnika HOS-a – navodi u svojoj objavi Brkić. 
 Ponovio je i ono što je rekao u srijedu navečer, kad su ga novinari nakon sjednice Vijeća za suradnju zamolili za komentar objavljene fotografije, o kojoj u tom trenutku nije "ništa znao", no podsjetio je na stajalište HDZ-a protiv svih totalitarizama, nacizma, fašizma i komunizma i svih ideologija.
–  Prestanimo kopati po nacionalnim ranama i okrenimo se budućnosti – poručio je Brkić u Facebook-objavi.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović je insinuacijom, provokacijom i još jednom u nizu podvala kojom ga se želi diskreditirati nazvao objavu fotografije u Novostima, glasilu Srpskog narodnog vijeća (SNV), koje navodi da je na njoj Hasanbegović s ustaškom kapom na glavi.

 Novosti su objavile fotografiju uz koju navode da se Hasanbegović  fotografirao s ustaškom kapom 1996. godine te da je u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta,  pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima. 

>> Milardović: Treba utvrditi je li montaža. Puhovski: Ako nosi ustašku kapu, treba ponuditi ostavku 

>> Marko Skejo: Ministar Hasanbegović na fotografiji ima vojničku kapu HOS-a

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 140

DU
Deleted user
07:48 11.02.2016.

Kada bi cili svit obišao na kolinima vičući nisam ustaša, za jugoslavene bi bio. To je na tragu pusičkine izjave, da pobijeni bez suda jesu krivi i ne treba im sudska presuda. Pitanje svih pitanja, hoće li današnja nova politika pristati na ovo orgijanje jugoslavenskih fašista.

AD
adjurd19
07:53 11.02.2016.

Gospodo crvendaći! Pogledajte filmove "Sokol ga nije volio" i "Četverored" pa onda nešto recite.

Avatar MRP
MRP
07:34 11.02.2016.

Pravi DRUGAR jovanović-koju si knjižicu imao prije rata partijsku ili "antifašističku"!!!