HOĆE LI OSTATI BEZ KUPACA?

Počinje sezona svinjokolje, a domaći uzgajivači na mukama zbog jedne stvari

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
kolinje
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
kolinje
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
kolinje
23.11.2020.
u 18:06
Svinjogojci se pribojavaju da će, umjesto da u sezoni najveće potrošnje mesa prodajom tovljenika naplate svoj višemjesečni rad i trud, platiti ceh zbog uvoza jeftine svinjetine iz Njemačke i ostati bez kupaca.
Pogledaj originalni članak

Svinjogojci strahuju kako ove godine neće imati komu prodati meso jer je došlo do nekontroliranog uvoza u uvjetima povećane potražnje za svježim svinjskim mesom pa i do poremećaja na domaćem tržištu svinja.

Naime, na području županjske Posavine zahuktava se sezona svinjokolja. No ove će ih godine, ako se može suditi prema trenutačnoj potražnji za tovljenicima, biti mnogo manje.

Svinjogojci se pribojavaju da će, umjesto da u sezoni najveće potrošnje mesa prodajom tovljenika naplate svoj višemjesečni rad i trud, platiti ceh zbog uvoza jeftine svinjetine iz Njemačke i ostati bez kupaca. 

Dugogodišnji svinjogojac Antun Golubović iz Đurića kaže da je potražnja za svinjama znatno manja nego prijašnjih godina.

- Možda ljudi čekaju da se temperature spuste ispod nule jer lani su, oni koji su ranije klali, imali velikih problema zbog visokih temperatura. U posljednjih nekoliko dana temperature su ipak primjerene svinjokoljama, a najavljuje se i prvi mraz, pa ćemo vidjeti hoće li prodaja krenuti, ali za sada je sve vrlo neizvjesno - rekao je za Glas Slavonije.

Dodao je da se ponovno bore s nelojalnom konkurencijom jer ponuda svježeg mesa iz uvoza u trgovačkim lancima nikada nije bila veća ni povoljnija nego što je to sada.

- Njemačka je najveći proizvođač svinjetine u Europi i puno izvozi u azijske zemlje, najviše u Kinu, koja je zbog pojave bolesti zatvorila tržište. I sada se svojih zaliha rješavaju plasmanom po sniženim cijenama na stranim tržištima. Velike količine takvoga mesa slile su se i kod nas, i s takvim dampinškim cijenama, koje su niže od cijene proizvodnje, mi jednostavno ne možemo opstati. Mislim da će ova jesen za mnoge stočare biti kobna - navodi Golubović. 

Golubović ima 100 tovljenika, a ubrzo će ih prispjeti još 30-ak, a za prodaju je dogovoreno desetak komada. Imao je i nekoliko poziva za veću količinu, ali sve je to još u zraku. Lani je, napominje, svinje prodao u Dubrovnik, s kupcima se dogovorio u dvije riječi. Prije mjesec dana su ga ponovno kontaktirali, poslao im je ponudu, ali još se nisu javili.

- Iskreno, potajice se nadaš nečemu, a, s druge strane, kada vidiš što se i kako radi i da se borimo s vjetrenjačama, ne vidiš rješenje. Uvoz jednostavno uništava domaću proizvodnju i mjere kojima Ministarstvo nastoji pomoći jednostavno nisu dovoljne. Dokle god se ne donese naputak da na policama u trgovačkim lancima mora biti bar 60 posto ili dvije trećine mesa iz domaćeg uzgoja, mi ćemo biti u velikom problemu - zaključuje Golubović.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

ŠO
Šokica01
10:56 15.12.2020.

Proizvodnja hrane je number one u svijetu...i u budućnosti će imati sve veću težinu. Imati svoj komad zemlje na planeti...sebi i svojoj obitelji prirediti hranu .... ništa bolje od toga na svijetu nema niti će biti.

Avatar jocker-3
jocker-3
18:31 23.11.2020.

Nije mi jasno kako može uvozna roba biti jeftinija od domaće,i njemci moraju toviti svinje do određene težine,plus transport,plus carine,trošarina i porez,a naši uzgojivači još dobivaju poticaje za uzgoj...gdje je tu kvaka?Po kojoj formuli mogu njemci proizvoditi jeftinije od naših?

Avatar Dara iz Jasenovca
Dara iz Jasenovca
18:22 23.11.2020.

Najkvalitetnija je kineska i poljska prasetina.Ja za krsnu slavu samo takovu pečem.U Oseku je kupim u Kauflandu,i udri.👍