Petodnevni boravak

Plenkovć s tvrtkama u Kini razgovara o ulaganjima u nizinsku prugu, Uljanik i 3. Maj

Foto: Vlada RH
Andrej Plenković u posjetu Kini
Foto: Reuters/PIXSELL
Andrej Plenković i Li Keqiang u Kini
Foto: Reuters/PIXSELL
Andrej Plenković i Li Keqiang u Kini
Foto: Reuters/PIXSELL
Andrej Plenković i Li Keqiang u Kini
Foto: Vlada RH
Andrej Plenković u posjetu Kini
Foto: Vlada RH
Andrej Plenković u posjetu Kini
Foto: Vlada RH
Andrej Plenković u posjetu Kini
Foto: Vlada RH
Andrej Plenković u posjetu Kini
02.11.2018.
u 20:08
Plenković će također obići i obližnji most Hangzhou Bay u pratnji predsjednika uprave China Road and Bridge Corporation Lu Shana, tvrtke koja je sagradila taj 36 kilometara dugačak most i koja gradi Pelješki most
Pogledaj originalni članak

Prvi dan radnog posjeta premijera Andreja Plenkovića Kini dogovoren je uzvratni posjet njegova kineskoga kolege Li Keqianga, koji bi uoči summita Kina+16 u Dubrovniku u travnju ili svibnju trebao posjetiti i Zagreb, doznaje se u Banskim dvorima. Plenković pritom najavljuje da će summit Kina+16 u fokus staviti infrastrukturu, malo i srednje poduzetništvo, kulturu i turizam.

Glavna tema jučerašnjeg razgovora dvojice premijera u Pekingu bilo je jačanje političkih i gospodarskih odnosa između dviju država, s posebnim naglaskom na kineska ulaganja u Hrvatskoj.

U tu svrhu održan je i niz sastanaka s čelnicima velikih kineskih tvrtki China Road and Bridge Corporation, China Railway Engineering Group, Norinco i China Shipbuilding Industry Corporation. 

I dok je tvrtka China Road and Bridge Corporation već angažirana na gradnji Pelješkog mosta, što je prvi veliki posao kineskih tvrtki financiran iz fondova EU, s drugim dvjema tek se razgovara o mogućoj suradnji i ulaganju u željezničku i lučku infrastrukturu, a Hrvatska je posebno zainteresirana za suradnju u gradnji nizinske pruge prema Rijeci. 

– Ulaganja u lučku i željezničku infrastrukturu za Hrvatsku su posebno važna. Mi smo razvili sjajnu cestovnu infrastrukturu, osobito autoceste, uložili puno u zračne luke, a ono što slijedi je daljnja modernizacija željeznica – istaknuo je premijer nakon sastanka. Naglasio je i da je plan do 2030. u željezničku infrastrukturu investirati 3 milijarde eura, pri čemu bi, kaže, interes i ekspertiza kineskih kompanija mogli otvoriti nove stranice suradnje, i to vrlo konkretne. 

Foto: Reuters/PIXSELL
Andrej Plenković i Li Keqiang u Kini

Kada je riječ o brodogradnji, Plenković je kazao da je najveća kineska brodograđevna kompanija, koja već surađuje s Brodarskim institutom, također zainteresirana za partnerstvo i suradnju, a premijer im je predstavio stanje u hrvatskoj brodogradnji.

– Jedna od mogućnosti je izvidjeti njihov interes, koji bi bio možda konkretiziran u nekoj vrsti suradnje s Uljanikom ili 3. majem – kazao je Plenković i naglasio da zainteresiranih za suradnju s hrvatskim brodogradilištima sigurno ima te kako je važno da novi strateški partner Uljanika bude financijski likvidan i odgovarajuće angažiran kako bi se restrukturiranje provelo tako da omogući funkcioniranje kompanije na tržišnim načelima. 

Premijer nakon Pekinga putuje u Hangzhou i Šangaj, na prvi uvozni sajam kojim Kina pokušava uravnotežiti trgovinsku razmjenu sa svijetom. U njegovoj pratnji jučer su komentirali kako je ovaj posjet prigoda da konačno ožive odnosi s drugim najmoćnijim gospodarstvom svijeta. Kinezi su, kažu, imali kontakte i s prijašnjim hrvatskim vladama, ali svi su planovi zapinjali u realizaciji, a sada je prigoda da se napravi veliki iskorak potpisivanjem memoranduma o suradnji dviju zemalja. 

>> Pogledajte kako bi trebao izgledati Pelješki most

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

KR
kruti
15:09 02.11.2018.

s bill gatesom??? itko PISMEN u vl-u????

JA
jackiechan2
15:24 02.11.2018.

Konacno posjet Kini, tribalo je i ranije.

DU
Deleted user
15:07 02.11.2018.

Mutikaša.