PREMIJER U DAVOSU

Plenković o Milanoviću: To je jedna štetočinska politika, zna se tko je izabrao dobro, a tko loše

Foto: VIOLETA SANTOS MOURA/REUTERS
Andrej Plenković
Foto: VIOLETA SANTOS MOURA/REUTERS
IX Euro-Mediterranean Summit (EU-MED9) in Alicante
19.01.2023.
u 16:15
Sastanak s predsjednikom Vučićem bio je dobar, stavili smo na stol daljnje odnose između Hrvatske i Srbije, tekući proces normalizacije svih pitanja koja su naslijeđe prošlosti, a koja su prepreka kvalitetnijem odnosu između Hrvatske i Srbije, rekao je Plenković
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu gdje je dao izjavu za medije. Prvo je komentirao panel na kojem se razgovaralo o zemljama Balkana koje pregovaraju za članstvo u Europskoj uniji. 

- Ostaje čitav niz problema u funkcionalnosti i ispunjavanju kriterija, kao i međusobnih odnosa koji kompliciraju te odnose i veću i bržu dinamiku prema članstvu EU. Mi ćemo pomoći našim susjedima, imamo veliko iskustvo, ali želimo da svi oni ispune odgovarajuće kriterije - kazao je premijer. 

- Na drugom značajnom panelu razgovarali smo o gospodarskom rastu, izazovima za europsku ekonomiju. Ovo je bilo prvi puta da je Hrvatska promijenila status, članstvo u eurozoni, članstvu u šengenskom prostoru, što su svi pozdravili i čestitali. Izvijestio sam da je cijeli posao odrađen odlično, jedini problem je bio dizanje cijena, ali to se događalo i u drugim državama. Vjerujem da ćemo s ovako dobrim rezultatom u 2022. napraviti važne iskorake i da će unatoč usporavanju globalne ekonomije Hrvatska biti manje izložena, a više zaštićena - kazao je Plenković. 

Upitan je i o susretu s Vučićem i Borjanom Krišto. 

- Ovakvi summiti prilika su za bilateralne sastanke. Veliki je broj susreta koji još slijedi. Sastanci s čelnicima iz regije su itekako korisni. Sastanak s predsjednikom Vučićem bio je dobar, stavili smo na stol daljnje odnose između Hrvatske i Srbije, tekući proces normalizacije svih pitanja koja su naslijeđe prošlosti, a koja su prepreka kvalitetnijem odnosu između Hrvatske i Srbije. Bilo je dobro i činjenica da je u hrvatskoj Vladi Anja Šimpraga potpredsjednica Vlade, a da je Tomislav Žigmanov ministar u Vladi Srbije daju jednu novu situaciju koja će omogućiti kvalitetniju zaštitu položaja Hrvata u manjini u Srbiji i Srba kao manjine u Hrvatskoj - rekao je premijer. 

Može li se očekivati da će se cijene vratiti na one od 31. prosinca? 

- Mi smo uputili jasne poruke, to nisu samo trgovci, to je dio gospodarskih subjekata koji su bez stvarnih troškova odlučili povećati cijene. Nije u redu kada je država, Vlada, regulirala cijenu naftnih derivata, plina, struje, dala 36 milijardi pomoći hrvatskim građanima i gospodarstvu, nije u redu da u ovoj situaciji dižu cijene i na taj način štete prije svega građanima. Tržišni mehanizmi će vrlo brzo tu učiniti svoje, a i inspekcijski nadzori državnog inspektorata, porezne uprave i svih ostalih - rekao je Plenković. 

Upitan je može li se očekivati bolji dijalog između predsjednika Milanovića i njega. 

- Glavni problem je što on godinu dana zastupa proruska stajališta, prepun razumijevanja za stav Moskve, ide to činiti samostalno bez ikakvih konzultacija s Vladom, a nama spočitava da radimo iskorake koji bi bili van nekakvog normalnog vanjskopolitičkog stava Hrvatske. Vlada RH ima principijelnu, konzistentnu vanjsku politiku koja štiti hrvatske nacionalne interese i koja štiti temeljne vrijednosti koje dijelimo kao i organizacije u kojima su članice, a to u Europska unija i NATO. Naša je politika točna, ispravna, cjelovita, puna solidarnosti prema ukrajinskoj žrtvi i za osudu Rusije kao agresora. To je politika Vlade. Ja ne vidim da isti stav govori on. Kulminacija toga je bila u Vukovaru gdje je on čak na dan kada se obilježava 25. godišnjica mirne reintegracije govorio nekakvu nebuloznu tezu da bi Hrvati trebali biti američki robovi. To je jedna štetočinska politika za međunarodni položaj Hrvatske o kojem ja govorim stalno, koji smo vidjeli u nizu primjera, prema BiH i visokom predstavniku. Netko radi ono što je dobro i korisno za državu, ovo što radimo mi. On radi ono što nam šteti. Vide li to svi u Hrvatskoj ili ne, očito da ne vide. Jer da vide, onda dio onih zastupnika, onih 54 koji se nisu usudili uključiti u glasanje, nisu došli ili su glasali protiv, pokazali da on na njih ima utjecaj i to je reputacijska šteta. Ne za mene kao premijera Vlade nego za njih. Ovdje to svi znaju u cijeloj međunarodnoj zajednici, tko je izabrao dobro, a tko je izabrao loše - zaključio je Plenković. 

VIDEO Plenković u društvu Macrona i Sáncheza pratio utakmicu: Ponovno ste proslavili Hrvatsku pred cijelim svijetom

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

Avatar lajavopseto
lajavopseto
17:33 19.01.2023.

Vrhunski kriminalac na čelu osuđene zločinačke se javio.

KL
klamerko
16:52 19.01.2023.

Samo tri pitanja na kojima te rušim: 1) Tko je u RH izdao hrvatske putovnice maloj gotovo tek rođenoj afričkoj djeci i kako to da nitko to ni u Vašoj vladi ne zna ni u MUP-u? 2) Zbog čega je u ured austrijskog kancelara ne samo moguće doći, nego čak i poželjno doći istraživati sve njegove potencijalne afere, a to isto uopće nije moguće doći ni kod jednog tvog ministra ili saborskog zastupnik/koalicijskog partnera (npr. istraživati aferu Tesla banke kod Pupovca)? 3) Zbog čega su plaće u Lidl trgovinama nekoliko puta više u inozemstvu a cijena artikala nekoliko puta manja nego u Hrvatskoj?

MI
Mislav28
16:58 19.01.2023.

Plenkoviću gdje si bio 90-tih kad je grmilo kad si se trebao vratit sa školovanja po Europi da braniš Hrvatsku ,a u vrijeme drugi tvojeg godišta sa 20-25 godina su branili Hrvatsku? Jel si i onda tako pametovao iz Europe o ratu kao danas sa Ukrajinom? Tako može svatko pametovat ,a drugi nek ratuju za drugog. Dajte ostavku i ti milojko tako je najpametnije nek drugi vode vanjsku politiku. Oba dvoje ste se pokazali u domovinskom ratu. Isti ste.