O štrajku, braniteljima, dugu...

Napeto između Plenkovića i Šprajca: Sve pozitivno je onako usput, a negativno je do nas

Foto: Screenshot RTL
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković
14.11.2019.
u 23:00
Premijer Andrej Plenković gostovao je u RTL Direktu kod Zorana Šprajca. Iako ga je voditelj rešetao, Plenković je opušteno odgovarao na pitanja o štrajku učitelja, aferi u HDZ-u, novim braniteljima, javnom dugu...
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković gostovao je u emisiji RTL Direkt. Komentirao je teme koje su se lomile proteklih dana u Hrvatskoj. Uzduž i poprijeko, govorio je o Vladinoj ponudi sindikatima, izmjeni društvenih blagdana, uspjesima Vlade RH, iznajmljivanja sabornice te čistke unutar društvenih grupa HDZ-a kojima se širio govor mržnje. 

Sindikatima smo ponudili što su tražili

– Razumijem da pojedini predstavnici sindikata žele ostvariti što više za njihove članove. U ovom konkretnom slučaju sindikati osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, nešto kasnije malo visokog obrazovanja i znanosti koji su se priključili. Međutim, isto tako u ovoj zemlji Vlada mora voditi računa o cjelini. I ono što smo mi stavili na stol svo ovo vrijeme, a osobito jučer, dakle kad su ministrica Divjak i ministar Aladrović ponudili sindikatima koncept temeljem dogovora o povećavanju kroz kolektivni ugovor po formuli 2+2+2 plus osnovica, i za profesore i za učitelje - točno onoliko koliko su tražili. Plus obveza Vlade da zajednički razmotrimo uredbu o koeficijentima, za koju, priznajemo, ima puno nelogičnosti, puno nepravdi, puno promjena kroz zadnjih 20 godina, ali želimo je napraviti takvu da se otvore sva pitanja pa da vidimo kako ti koeficijenti zaista u budućnosti trebaju biti, ako ih pogleda netko tko nema afektivan, sektorski i politički i bilo koji drugi pristup – rekao je.

Voditelj ga je prekinuo komentarom kako sindikati to nisu tražili, već su tražili da se smanji zaostatak za svima ostalima u javnome sektoru što ponuda od šest posto ne rješava.

Plenković se, međutim, nije dao smesti te je nastavio u jednakom tonu.  – Dakle, imate zahtjev sindikata i konzistentnu politiku Vlade. Dakle, politika ove Vlade, što se tiče plaća je bila 2017. po formuli 2+2+2. Nakon toga, novi aranžman 3+2. Do sada 11,5 posto povećanje plaće u javnom i državnom sektoru. Sa ovom ponudom od 6 posto doći ćemo do kraja 2020. na 18,3 posto povećanja plaće u državnom i javnom sektoru uz porezna rasterećenja. Dakle, u mandatu ove Vlade kroz četiri godine njima će porasti plaće između 1300 i 1600 kuna – komentirao je premijer.

Da to nije sporno još jednom je napomenuo voditelj te dodao kako se štrajk vodi kako bi se smanjio zaostatak koji školski sindikati, učitelji nastavnici i profesori, imaju za ostalim javnim službama.

Plenković je, međutim, nastavio. "I onda smo još uz to ponudili dodatnih 2 posto od 30. lipnja. To je 2 posto kojih su sindikati mogli potpisati odmah. Povrh toga, odluka do 15. studenog su plaćeni dani štrajka. Taj paket kada ga pogledate na tragu je naše politike dizanja plaća, dizanja životnog standarda. Korak nazad smo napravili smanjivši PDV za jedan postotni bod, s 25 na 24, tu smo je zadržali. U proračunu smo omogućili milijardu i 800 milijuna kuna, povećati plaće i mirovine.

Voditelj je podsjetio premijera i kako u posljednjih godinu dana imamo dvije tisuće novih hrvatskih branitelja te ga priupitao smatra li normalnim da 25 godina nakon završteka rata ponovo dozvoljavaju da se netko sjeti da je bio hrvatski branitelj.

– Nije da se sjeti. Dakle, mi smo što se tiče proračuna ministarstva branitelja povećali ga za 50 posto od početka mandata do sada. Postojale su nepravde, postojale su praznine, postojala su otvorena pitanja koja nisu bila rješena. Mi smo u izbornome programu rekli kako ćemo pružiti stopostotno poštovanje i dignitet prema braniteljima. Rješili smo probleme koji su postojali i na financijski održiv način. Ništa se nije financijski destabiliziralo zbog toga, ništa, to vam garantiram – rekao je Plenković.

Nakon toga, voditelj je krenuo u smjeru uzdrmane većine u HDZ-u te zamolio premijera da prokomentira čistku u zagrebačkom ogranku u jeku nedavne Whatsapp afere i širenja govora mržnje u HDZ-ovim grupama. 

– Stvari su po tom pitanju krajnje jednostavne. Dakle, ja sam predsjednik HDZ-a skoro tri i pol godine. Kad sam došao bili smo u problemu - srušili svoju Vladu, raspustili sabor, imali prve izvanredne izbore. Šanse u anketama, škrte. Unatoč tome, pobijedili smo i oformili vlast. Unatoč svim mogućim napadima i kosturima iz ormara hrvatske ekonomske tradicije - tu smo i ne plačemo. Iz daleka gledano, kažu stranci da je kod nas dobro. Bolje nego što je bilo prije. Što se tiče HDZ-a, rasprave, konzultacije, kritike, različita mišljenja, pa evo kažu ovi malo iskusniji veterani u stranci, rijetko kada se toliko demokratski radilo. Ovo o čemu se ovdje radi jednostavno je. Imate normalnu stvar. Kulturna komunikacija, kritika, prijedlog i neslaganje - sve je u redu. Govor mržnje ne može – nadodao je. 

Premijer Plenković pohvalio se što je sve Vlada napravila u njegovom mandatu, a Šprajc ga je kritizirao. Ponavljao mu je kako je javni dug i dalje 300 milijardi kuna, a takav je bio i u vrijeme vlade Zorana Milanovića.

– Sve što je pozitivno, to je onako usput, a sve što je negativno, to je do nas. Jesam nas ja zadužio za 70 milijardi? – odgovorio mu je Plenković.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 179

ST
stefj
23:25 14.11.2019.

Šprajc nikada nije napadao Milanovića kada je nekontrolirano zaduživao Hrvatsku, a sada kada apsolutni iznos duga stagnira onda je to loše?... Ova vlada se može napadati radi puno toga, no ne treba ju napadati za gluposti koje nije kriva. Problema ima koliko god srce želi, a oni izvlače gluposti... No što očekivati od televizije kojoj je udarna vijest na dnevniku "motivacijski govor" Milanovića, ispred svih ostalih vijesti...

ML
Mlad75
23:19 14.11.2019.

Eto plenki sredi napuhanog sprajca ali dezurni pljuvaci i dalje pljuju....i nisam ljubitelj plenkija a da mi je drago sto je rasturijo jugofila sprajca jest...

CR
crodux
23:46 14.11.2019.

ne mogu sam sebi vjerovati da su mi omraženiji postali novinari od političara, al eto vremena se mjenjaju!