Epidemija u Hrvatskoj

Beroš: Kada se dogodi lokalna transmisija virusa, onda idemo u treću fazu

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Plenković predvodio sastanak o koronavirusu u Banskim dvorima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković i Nacionalni stožer civilne zaštite
14.03.2020.
u 13:17
U ratu smo protiv koronavirusa i panike i društveno gospodarskih posljedica ove epidemije, kazao je premijer
Pogledaj originalni članak

Završio je sastanak Nacionalnog stožera s premijerom Plenkovićem oko situacije s koronavirusom. "Sada smo u drugoj fazi. Kada se dogodi lokalna transmisija, onda idemo u fazu tri. Razgovarali smo da ako se to dogodi da budemo spremni na tu treću fazu", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Najavili smo da možemo očekivati nove zakonske akte za provođenje mjera. Komunicirali smo mjere. To su odgode plaćanja poreza na dohodak, dobit i doprinose. Paralelno se radi na osmišljavanju kreditnih linija, repogramu i moratoriju ali i na osiguravanju kreditnih linija za poslovanje", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

"Danas je bio sastanak s prijevoznicima. Govorimo o robi. Gospodarstvo je važno. Moramo osigurati daljnji nesmetani smjer roba. Vjerujem da smo blizu određenih rješenja", kazao je Marić.

Paket mjera idući tjedan

Premijer Andrej Plenković kazao je da Vlada ide s novim mjerama. 

"Svi predstavnici imaju ideje, ali su načelno zadovoljni kako rješavamo probleme", kazao je Plenković

"Pristupili smo svemu jako ozbiljno u gospodarstvu. Idući tjedan idemo na Vladu s paketom mjera. To zahtjeva zakonske izmjene", dodao je. "Svi gledaju što tko radi, sve što je logično i dobro. U ratu smo protiv koronavirusa i panike i društveno gospodarskih posljedica ove epidemije", kazao je.

Video: Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

"Resori rade cijeli vikend. Na Vladi ćemo donijeti konkretne odluke, u poljoprivredi, turizmu... Toga ima jako puno", dodao je.

"Hrvatska ovu krizu čeka u situaciji konsolidiranih javnih financija. Otporniji smo, a mi ćemo poduzeti mjere da sve posljedice smanjimo", dodao je. 

"Svi zaraženi u Hrvatskoj su došli iz inozemstva ili su bili u bliskom kontaktu. Škola je prekinuta jer smo razgovarali s županom u Istri. Tamo su poduzeli te mjere. Prekinuli smo nastavu da smanjimo rizike i zato što smo već spremni da se nastava od 1-4 odvija preko HRT-a, te da se nastava odvija online za ostale. Još jednom ponavljam škole, nastavnici rade. Djeca mogu doći u školu, ista stvar je u vrtićima", kazao je Plenković.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

Avatar Večernje žutilo
Večernje žutilo
11:08 14.03.2020.

Gospodine Plenković, koja "pametna" glava se je sjetila putnike više autobusa odjednom smjestiti na hrpu za ispunjavanje formulara na granici?! Jel nitko nije došao na ideju odrađivati autobus po autobus, brže bi išlo, red bi bio veći, a mogućnost zaraze manja?! Meni se čini da vi svi od "visoke politike" ne vidite dalje od nosa pored zdravih očiju...

Avatar Cro_co_deal
Cro_co_deal
13:28 14.03.2020.

Beroš dobro radi, zdrav odnos i umjetene radnje između izolacije, samoizolacije i hospitalizacije. Isto vrijedi i za zatvaranje.

DU
Deleted user
14:05 14.03.2020.

Nisam nezadovoljan kad je korona u pitanju. Mislim da dobro rade. Ili naprosto imaj/imamo sreće, ali neka nastave tim smjerom i pooštre stvari. Npr. na granici im prolaz i dolaze ljudi iz Slo., i samo uz pitanje odakle i točan odgovor iz Slo., nastavljaju sa "možete dalje". Tak da ono... Ali, dobro je, s obzirom kak je drugdje...