Dvostruki pogledi na dogovor

Plenković i Davor Stier u stalnoj su komunikaciji

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.06.2019.
u 14:10
Stier se trenutačno pojavljuje u ulozi najvećeg Plenkovićeva izazivača, ali i kao spas da Plenković primiri komešanja u stranci i kupi mir
Pogledaj originalni članak

U krugu šefa HDZ-a Andreja Plenkovića o daljnjim potezima u svojevrsnoj stranačkoj krizi nastaloj nakon europskih izbora, doznajemo, odlučit će nakon kompletne analize loših rezultata HDZ-a. Iduću sjednicu Predsjedništva HDZ-a, na kojoj izvori bliski Plenkoviću najavljuju konkretne poteze, ali i očekuju akciju prema vrhu stranke, planiraju u iduća dva tjedna.

Tada bi situacija u HDZ-u mogla biti jasnija nakon što je Plenković zbog osvojenih 22,7 posto glasova na izborima za Europski parlament dobio čak dva izazivača koja pretendiraju na poziciju predsjednika HDZ-a – Davora Ivu Stiera i Miru Kovača. Prva posljedica te krize jest pokušaj Plenkovića da obnovi odnose sa Stierom i na taj način pokuša kupiti mir u stranci ili barem primiriti stranačka komešanja. Izvori bliski predsjedniku HDZ-a procjenjuju da bi Plenković uspostavom političkog saveza sa Stierom vratio povjerenje Crkve i demokršćanskog biračkog tijela.

Zato Plenkovićeva reakcija, nakon Stierove kritike u petak da su birači HDZ-u poslali poruku kako bez desnog biračkog tijela nema uvjerljive pobjede i kako rješavanje korupcije i klijentelizma mora biti u središtu djelovanja HDZ-a, nije bila oštra prema Stieru. Dapače, neslužbeno je iz njegova kruga protumačeno da se Stier svrstao uz Plenkovića jer ne traži njegovo rušenje. I dok je posve jasno da Plenković u obnovi odnosa sa Stierom vidi spasonosno rješenje, pitanje je što o svemu misli Stier. U njegovu krugu pak poručuju da Stier nema potrebe dodatno objašnjavati svoje izjave, ali ne demantiraju niti potvrđuju mogućnost političkog pakta.

Dvostruki pogledi na dogovor

– Stierov koncept je jasan i on je uključiv. Stier zagovara ujedinjavanje HDZ-a, odnosno liberala i konzervativaca uz središnju demokršćansku politiku – podsjećaju u njegovu krugu. Na pitanje kako bi eventualno, teoretsko i hipotetsko “ujedinjenje” Stiera s Plenkovićem izgledalo u praksi na budućim stranačkim izborima, tko bi bio broj jedan, a tko broj dva, izvori bliski Stieru odgovaraju da je to pitanje taktike. Isti izvori poručuju da Stier prihvaća i Miru Kovača koji je, primjerice, Plenkoviću daleko manje prihvatljiv od Stiera.

– Stier se osjeća vrlo cool. Osluškuje sve reakcije, komentare, pa i spinove koji se ovih dana pojavljuju – prenose upućeni izvori koji potvrđuju da je Stier u komunikaciji s Plenkovićem.

– Stier komunicira sa svima, pa tako i s Plenkovićem, to je poanta uključive politike. Komunicira čak i kad se sa suprotnom stranom ne slaže - poručuju iz Stierova kruga.

U HDZ-u dvostruko gledaju na pokušaj Plenkovićeva dogovora sa Stierom. Jedna struja u tome vidi čisti spin kojim se Plenković služi kako bi diskreditirao Stiera, štoviše i posvadio ga s Kovačem, druga struja pak u tom, zasad teoretskom, savezništvu vidi jedini logični potez i spas za Plenkovića, ali i opstanak Stiera.

Savez koji je nužan

– Kovač i Stier su u komunikaciji i jedini cilj im je stabilnost HDZ-a, nikakve destabilizacije ili rušenja Vlade nisu im u planu. To si HDZ ne bi opet dozvolio. Međutim, jasno im je da ih Plenković pokušava razbucati u startu sa spinom o savezništvu sa Stierom – smatra jedan izvor blizak grupaciji Plenkovićevih oponenata. Drugi izvor iz Predsjedništva pak smatra da je savez Stiera i Plenkovića nužan jer će on omogućiti da se HDZ pročisti od ekipe koja je sklona korupciji i marifetlucima. Bez tog saveza, smatra taj izvor, HDZ klizi u ruke onih koji ga vuku u sumnjive odnose.

– Stier s tom ekipom ne želi imati posla, zato je logično da se poveže s Plenkovićem. Od toga savezništva korist bi imali i Stier i Plenković. Ali krša i loma u HDZ-u sada neće biti. Uostalom, bila bi ludost sada ići protiv stranke. Na redovnim izborima u HDZ-u, ili kad god oni budu, jasno je da će Plenković imati protukandidate, očito i Stiera i Kovača – komentirao je taj član Predsjedništva.

Da Stier ne miruje, svjedoči i objava samoborskog HDZ-a na Facebooku. Stierov matični ogranak je samoborski HDZ, a kao član Gradskog odbora prekjučer je bio na sjednici GO-a. U objavi piše kako je sjednicu GO-a obilježilo prepoznavanje poruka koje su birači odaslali svim političkim opcijama. Nigdje se ne spominje sabotaža izbora u HDZ-u za koju Robert Kopal, šef kampanje za EU izbore, tvrdi da se dogodila.

S Kopalom se slaže Plenković koji je sinoć nakon Kluba HDZ-a rekao da postoji niz indicija da je bilo opstrukcije izbora u HDZ-u.

– Malo je neobično ako u manjim mjestima izlazak na izbore ljudi za koje se presumira da glasaju za HDZ ima 'x', a nakon toga broj glasača za neke manje izbore, za koje se također presumira da glasaju za HDZ ima 'x', a da je rezultat na izborima različit – rekao je Plenković i dalje ne prihvaćajući da je problem možda bio u listi HDZ-a za EU parlament. 

SDSS i HNS protiv mirovinske reforme, uskoro sastanak premijera i romske zajednice

Premijer Plenković održao je jučer sastanak s koalicijskim partnerima na kojem se raspravljalo o Vladinoj mirovinskoj reformi, o prosvjedu protiv Roma u Međimurju te o ministrici Divjak. Iako su se HDZ-ovi partneri – SDSS i HNS, nakon akcije sindikata kojom su protiv mirovinske reforme prikupili 700.000 potpisa, okrenuli protiv te reforme, izvori iz HDZ-a tvrde da se na sastanku nije ništa definiralo u smislu da se treba dogovoriti sa sindikatima i odustati od reforme. Ti izvori napominju da je na sastanku više svatko iznosio svoj stav o mirovinskoj reformi. Kao i SDSS, i HNS se protivi mirovinskoj reformi jer smatraju da se ne treba ići protiv volje 700.000 građana.

– Nisam slučajno bio protiv mirovinske reforme, neovisno o tome kakav će biti ishod provjere potpisa referendumske inicijative, neophodno je da se razgovara o mirovinskoj reformi – rekao je Milorad Pupovac, šef SDSS-a, nakon sastanka.

Smatra da je to osjetljivo pitanje za društvo, za sve radno ovisno stanovništvo, sindikate i Vladu. Upitan je li povlačenje zakona opcija, Pupovac je kazao da je “opcija da se razgovara o tome”. Jučer je dogovoreno da će se idući tjedan održati sastanak romskih zajednica, zastupnika romske manjine Veljka Kajtazija te premijera Plenkovića.

Slučaj Međimurje i prosvjed koji je tamo održan protiv Roma kao temu je na koalicijskom sastanku iznio zastupnik Kajtazi. Osim tih tema, partneri su raspravljali i o zakonima koji su idući na redu za usvajanje te ostalom rasporedu političkih koalicijskih aktivnosti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

BO
Bogodol
14:41 05.06.2019.

Čudi me čuđenje Plenkovića na lošim rezultatima na izborima za EU Parlament, prije izbora na njegovu izjavu u stilu glas za desnicu da je izgubljen napisao sam slijedeći tekst u kome sam prognozirao da će se ovo dogoditi, citiram svoj tekst od prije dva tjedna "Slične izjave je davao i Sanader prigodom jednih izbora dok je on bio "Bog na zemlji" (neka mi Bog oprosti na izrazu), HDZ će vjerojatno ostvariti manji rezultat nego što očekuje, desne glasače je poljuljao Plenković nametnutim kandidatom Reslerom, a odbacio je Kovača i Štira, odbacuje i Brkića, također Kušćevićevo iživljavanje u svezi podpisa za referendum će ostaviti traga, lako je "pišati" po prohrvatskim idejama i udrugama, a neka sada lijevo-komunističkim sindikatima križa podpise. Narod ne voli bahatost i doza bahatosti pokazana u zadnje vrieme će se razbiti HDZ-u od glavu iako im ne želim poraz". Ovo izčuđavanje prelazi sve granice, s obzirom na sve što je Plenković naturio HDZ-u Marakeški sporazum, Istambulska konvencija, iživljavanje Pupavca nad Hrvatskom stvarnošću i Plenkovićeva podrška Pupavcu te ostali potezi su doveli da se Hrvatski čovjek zapitao kuda to vodi i rezultatima izbora poslana je poruka, a poruka je važna onome tko ju zna razumjeti, čini mi se da onaj njihov analitičar sa crnim labudom to ne razumije. HDZ je čak dobro i prošao s obzirom na poteze koje je vukao u zadnjih dvije godine. Krajnje je ružno obtuživati crkvu za loše rezultate, ne može nitko narodu narediti za koga da glasa.

PR
Princeza
14:14 05.06.2019.

Stier je isto blizu da si karijeru zapecati kao i Plenki. Pa neka on sa njim suradjiva..

SU
sunce12345
16:39 05.06.2019.

To se zove: Spasi kaj se spasiti da,kao kod požara u kući....