'Vodimo razgovore'

Plenković o gužvama na granicama: 'Vjerujem da ćemo do početka turističke sezone naći rješenje'

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
plenković
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
plenković žalac dalić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
plenković
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
plenković
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
plenković žalac dalić kujundžić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
žalac
24.04.2017.
u 14:20
"Na dobrom smo putu, ali možemo i bolje", poručila je Žalac, dodavši da se ove godine planiraju ugovoriti projekti vrijedni 13 milijardi kuna.
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je izjavio da 10,67 milijardi eura koje Hrvatskoj stoje na raspolaganju iz EU fondova predstavljaju obvezu, izazov i zadaću svih da se ta sredstva povuku, apsorbiraju, iskoriste i provedu u konkretne projekte.

Govoreći na otvaranju manifestacije "Tjedan EU fondova", premijer je izrazio nadu da će se u godinama koje slijede brže i učinkovitije koristiti ta sredstva, a Vlada će učiniti sve da pritom budemo brži i učinkovitiji.

Po riječima ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, Hrvatska je lani iz EU-a povukla 6,3 milijarde kuna, dok je u EU proračun uplatila 3,3 milijarde te je tako u 2016. bila po prvi put u velikoj neto dobiti.

"Na dobrom smo putu, ali možemo i bolje", poručila je Žalac, dodavši da se ove godine planiraju ugovoriti projekti vrijedni 13 milijardi kuna.

"Tjedan EU fondova" održava se do 28. travnja, a tom manifestacijom želi se potencijalnim korisnicima predstaviti mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova i dobrobiti koju oni nose Hrvatskoj.

Premijer Andrej Plenković izrazio je i nadu kako će se do početka turističke sezone naći rješenje o trenutnom "neodrživom stanju sa dugim čekanjima na granicama". 

"Mi radimo na tome kontinuirano, od dijaloga sa svim partnerima na razini Europske unije, dakle s Komisijom, s Vijećem, s drugim državama članicama, kao i izravno sa Slovenijom", rekao je premijer na marginama manifestacije "Tjedan EU fondova".

"Podsjećam još jednom, pooštravanje ove uredbe o Schengenu koja je na neki način nametnuta zbog prijetnji terorizmom u brojnim državama članicama; sustavne kontrole svih koji ulaze i izlaze iz EU-a, ta uredba temeljem i našeg zalaganja ima mogućnost derogacije da se prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole", pojasnio je Plenković. Kako je dodao, Hrvatska i Mađarska su to napravile, a očekujemo to i od Slovenije.

Po njemu, Slovenija taj dio nije napravila u mjeri u kakvoj je napravila Hrvatska. "Vodimo razgovore sa svima da objasnimo koliko je turizam za nas bitan, koliko je gospodarstvo važno, ne želimo da dođe do štete u turističkoj sezoni", istaknuo je premijer. "Hrvatska u BDP-u glede turizma ima udio od otprilike 18 posto, prema tome učinit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da se to pitanje riješi, a mislim da Hrvatska ima sve argumente na svojoj strani", kazao je Plenković.

"Pripremili smo cjelovitu dokumentaciju s točno evidentiranim satima trajanja za prelazak granice na pojedinim prijelazima i, kao što sam rekao, za nas je ovo stanje neodrživo, u kontaktima smo sa svim kolegama i tražimo rješenje, a vjerujem da ćemo ga do početka turističke sezone i naći", najavio je. 

Na pitanje o proširenju istrage u "slučaju dnevnice", po kojoj su se akontacije na fiktivne dnevnice isplaćivale i nakon Sauchinog odlaska, odnosno i za vrijeme iduće dvije Vlade, pri čemu se spominje da je krivotvoren i potpis šefa njegova kabineta Davora Božinovića, Plenković je rekao da istraga traje i da se on u to ne može miješati.

"Kada smo utvrdili da postoje problemi koji su išli u smislu vremenske dinamike i dalje nakon Vlade u kojoj je radio gospodin Saucha odmah smo obavijestili DORH, prema tome nažalost i to se događa, ali ne bih se miješao u istragu", izjavio je Plenković.

Kako je dodao, "Božinović je kao i brojni drugi ljudi u Vladi obavio sve što je potrebno s DORH-om i davao iskaze o tome".

U spomenutoj istrazi Uskok bivšeg šefa premijerova Ureda Tomislava Sauchu tereti za još dva slučaja zlouporabe položaja i ovlasti, te krivotvorenja službene isprave u kojima mu je pomagala ili ga je na njih poticala bivša administrativna tajnica u Uredu premijera Sandra Zeljko, a koju tužiteljstvo tereti da je nastavila dizati akontacije fiktivnih dnevnica i nakon Sauchina odlaska iz Banskih dvora.

Upitan je li razgovarao sa Mostovim ministrima o tome što oni misle o izglasavanju nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, premijer je rekao kako nisu imali tu raspravu. Dodao je kako "to nije stvar ministara, nego je to budući predmet razgovora između HDZ-a i Mosta". 

>> Dobrović potpisao financiranje projekata teških 609 milijuna kuna

>> Hrvatska će za ovih 5 projekata dobiti 2,4 milijarde kuna iz EU fondova

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar majmunranko
majmunranko
14:43 24.04.2017.

Sezona je već počela, briselski poltrončiću Plenkoviću. Reci ti nama, u kojem ćeš roku dati ostavku, jer si očito dokazani nesposobnjaković za riješiti bilo koji problem?

ZA
zagorecvz
15:10 24.04.2017.

Bravo. I ja se nadam već par godina da ću dobiti Euro Jackpot.

DU
Deleted user
15:28 24.04.2017.

"Vjerovati" je ovdje "drek znati"!!!