Skuplje sitnice iz Kine

PDV i na pakete do 160 kuna

Foto: Thinkstock
Paketi
Foto: Borna Filić/PIXSELL
ebay
22.01.2018.
u 06:45
Prema hrvatskim propisima, dobra male vrijednosti do 160 kuna po pošiljci oslobođena su plaćanja carina, PDV-a i trošarina
Pogledaj originalni članak

Od iduće bi se godine na razini EU trebalo ukinuti oslobođenje od plaćanja PDV-a na pakete male vrijednosti – do 22 eura – kupljene putem interneta u nekoj od zemalja izvan Europske unije.

Dio je to velike reforme PDV-a koja će postupno stupiti na snagu do 2021. godine, a ide za tim da se olakša trgovina unutar EU i izbjegne porezna evazija u odnosu prema trećim državama. Komisija procjenjuje da će zaokruženi paket domaćim e-trgovcima godišnje donijeti oko 5 milijardi eura ušteda, dok bi oporezivanje paketa male vrijednosti donijelo u proračune država članica oko milijardu eura. Dakako, proračuni će se puniti na teret domaćih potrošača koji su kupovali jeftine “sitnice” putem interneta.

Ukidanje izuzeća na pakete male vrijednosti Komisija pravda time da su kontrole pokazale da se iza njih uglavnom kriju skuplje pošiljke iz Kine koje su lažno deklarirane. Prema domaćim propisima, dobra male vrijednosti do 160 kuna po pošiljci oslobođena su plaćanja carine, PDV-a i trošarine pri uvozu. Od oslobođenja su izuzeti alkohol i alkoholna pića, parfemi i toaletne vode te duhan i duhanski proizvodi. Za sada nema informacija hoće li države članice zadržati oslobođenje od plaćanja carine jer, ako to ne čine, cijena svakog paketića poskupjet će za 60-ak kuna, neovisno o PDV-u, koliko stoje administrativni troškovi carinjenja.

Komisija navodi da zajednički sustav poreza na dodanu vrijednost (PDV) ima važnu ulogu na europskom jedinstvenom tržištu jer je PDV znatan i sve veći izvor poreznih prihoda u EU, kojim je 2015. prikupljeno više od jedan bilijun eura, što iznosi 7% BDP-a EU. Postojeći sustav PDV-a uveden je 1993. godine, trebao je biti prijelazan sustav te je ostao jedno od posljednjih područja prava EU koje nije usklađeno s temeljnim načelima jedinstvenog tržišta. Rascjepkan je i suviše složen za sve veći broj poduzeća koja posluju prekogranično te ostavlja mogućnost za prijevare: s domaćim i prekograničnim transakcijama različito se postupa, a roba i usluge mogu se unutar jedinstvenog tržišta kupiti bez plaćanja PDV-a. Komisija stoga zagovara reformu sustava PDV-a dijelom i stoga da stane na kraj prijevarama koje, prema najopreznijim procjenama, dovode do gubitka prihoda većeg od 50 milijardi eura godišnje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

Avatar dras32
dras32
08:03 22.01.2018.

Kupis na ebayu ili aliexpressu silikonsku masku za dolar i onda ti birokratski mamlazi na to nabiju jos skoro deset dolara troskova. Kinezu se isplati slat preko pola svijeta za dolar a birokracija bi uzela 10 bez da prstom mrdne. Ovaj zapadni svijet mora propast ako ovako nastavi. Prije ce nas doci glave birokracija nego arapski migranti.

DU
Deleted user
08:10 22.01.2018.

Kinezi rade po principu zrno po zrno, a Europa i mi bi odmah lopatom grabili. Koliki Hrvat trebam biti da neku stvar koja u Kini košta 5 eura sa besplatnom dostavom kod nas platim 30 eura. Radi se o kliještima za niveliranje keramike.

BI
bijelocrveni
08:15 22.01.2018.

Jedva cekam da EU umre.