Zamjenica ravnatelja HZJZ-a

Pavić Šimetin: Deset puta manja je mogućnost da se cijepljena osoba zarazi

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ivana Pavić Šimetin
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Ivana Pavić Šimetin
08.11.2021.
u 09:35
Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić navodi kako je solidan broj onih prosvjetnih radnika koji se ne žele cijepiti, no da još uvijek nemaju točne podatke koliko je to ljudi.
Pogledaj originalni članak

Svi zaposlenici u državnim i javnim službama za tjedan dana morat će imati COVID potvrde, baš kao i svi oni koji se koriste njihovim uslugama i dolaze u njihove prostore. O reakcijama zaposlenika te o povećanom broju zaraženih govorilo se u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin naglasila je kako interes za cijepljenje raste te da je broj dnevno cijepljenih jednak kao što je bio sredinom i krajem srpnja. Kako kaže, nakon toga se broj cijepljenja naglo smanjio.

– Zanimljivo je da je posljednjih dana najviše onih koji su došli na prvu dozu, što pokazuje da su se na cijepljenje odlučili i oni koji su čekali svih ovih 10 mjeseci – rekla je.

Predsjednik školskog Sindikata Preporod  Željko Stipić navodi kako je solidan broj onih prosvjetnih radnika koji se ne žele cijepiti, no da još uvijek nemaju točne podatke koliko je to ljudi. Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković naglašava kako postoje velike podjele među zaposlenicima glede cijepljenja i COVID potvrda te se zapitala što COVID potvrda ustvari jamči.

Pavić Šimetin kazala je kako se osobe koje su cijepljene mogu zaraziti, ali se procjenjuje da su za to barem 10 puta manje šanse nego kod osoba koje nisu cijepljene.

– Osoba koja je cijepljena, a zarazi se, kraće je zarazna i ima manje šanse da zarazi nekog drugog, istaknula je te dodala: – Alternativa je cijepljenju negativan test. On može biti lažno negativan. Potvrđeno je da je bar 10 posto testova lažno negativnih – rekla je

VIDEO: Veliki redovi na Velesajmu, građani pohrlili na cijepljenje

Napomenula je kako imamo dvije mjere od kojih nijedna nije apsolutno sigurna, ali je cijepljenje puno sigurnija mjera.

Stipić smatra, ako je situacija s virusom ozbiljna, da onda mjere trebaju ići prema svim zatvorenim prostorima. Ne može se ići s COVID potvrdama u školama, a ne i u kafićima te u trgovačkim centrima, naglašava. Na pitanje zalaže li se i njen sindikat za COVID potvrde u svim zatvorenim prostorima, Šušković je rekla kako oni nisu za proizvoljni selektivni pristup zato što selektivno uvođenje COVID potvrda ne rješava problem.

Stipić smatra kako bi prosvjetne vlasti trebale sagledati kakve će biti posljedice uvođenja COVID potvrda za obrazovni sustav.

Šušković govori kako će poslodavac organizirati onog tko će provjeravati COVID potvrde kod zaposlenika. Još je jednom naglasila kako nije sigurna da će se ovom mjerom suzbiti broj oboljelih. Na pitanje spominju li se prosvjedi, rekla je kako se o tome ne govori.

Pavić Šimetin naglašava kako moramo biti sretni što postoje COVID potvrde zato što nam one omogućuju kakvo-takvo kretanje, ne moramo se potpuno zatvoriti, rečeno je u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

RE
Regica
09:58 08.11.2021.

Volio bi vidheti podatke za ove tvrdnje. A koliko ima lazno pozitivnih testova?

DU
Deleted user
09:53 08.11.2021.

Gospodjo Pavić Šimetin, molim znanstvene izvore ove vaše izjave! Jer broj oboljelih ali cijepljenih ne odgovara ovoj izjavi!!!

DU
Deleted user
09:48 08.11.2021.

Čekaj malo, prošli tjedan ste rekli da se cijepljeni ne može zaraziti i da zato idete na G2 plan, samo cijepljeni i preboljeli, negativan test vas ne zanima! Znači imaju li covid potvrde smisla nakon ovoga otkrića ili ?