REFORMA KURIJE

Papa Franjo: Zlo klerikalizma i danas je prisutno u Crkvi

Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
15.12.2016.
u 06:30
Sveti Otac naglasio je da je zlo klerikalizma postojalo i u Isusovo vrijeme, a žrtva tih “intelektualaca religije” je odbačeni i ugnjetavani narod
Pogledaj originalni članak

Zlo klerikalizma, koje je postojalo i u vrijeme Isusa i postoji još i danas u Crkvi, tiranija je prema narodu vjernom Bogu, kazao je papa Franjo u propovijedi na misi u kapeli Doma Sveta Marta kojoj su prisustvovali i kardinali Kardinalskog vijeća, nazvanog C9, za reformu rimske kurije.

Duh klerikalizma je zlo koje je i danas prisutno u Crkvi, a žrtva je odbačeni i ugnjetavani narod, kazao je Franjo i pozvao pastire da ne budu „intelektualci religije“ s moralom udaljenim od Božje objave. Ponizni i siromašni narod koji vjeruje u Boga žrtva je „intelektualaca religije“ koje je zaveo klerikalizam, a koje će skrušeni grješnici preteći u kraljevstvo nebesko.

Citirajući Isusa koji se u ulomku iz Matejeva evanđelja obraća svećenicima i narodnim starješinama, Franjo je govorio o njihovoj ulozi. Imali su zakonske, moralne i vjerske ovlasti, sve su govorili.

Ana i Kajfa su, primjerice, „sudili Isusa“, svećenici su i starješine „odlučili ubiti Lazara“, a k njima je išao Juda da „pregovara“, i „tako je Isus bio prodan“. „Ti ljudi ponižavali su, odbijali i šibali narod, a te se stvari i danas događaju u Crkvi.

Postoji duh klerikalizma, klerici se osjećaju superiornima, udaljuju se od naroda, nemaju vremena poslušati siromašne, trpeće, uznike i bolesnike“, kazao je Franjo. „Zlo klerikalizma je vrlo ružna stvar, to je novo izdanje tih ljudi, a žrtva je ista: bijedni i ponizni narod, koji čeka u Gospodinu.

Bog je uvijek nastojao da nam se približi, poslao je svoga Sina. Svi smo u radosnom iščekivanju. Ali Sin se nije uhvatio u kolo tih ljudi: otišao je s bolesnima, siromašnima, carinicima, grješnicima i prostitutkama. Isus i danas kaže nama i svima koje je zaveo klerikalizam: grješnici i prostitutke će vam prethoditi u kraljevstvo nebesko“, zaključio je papa Franjo.

>> Krik iz Alepa: Pomozite nam, Assadova vojska sve će nas pobiti!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

Avatar pozor
pozor
09:17 15.12.2016.

Biskup Kosic i njemu slicni su upravo ono o cemu papa govori .

TO
tommybahama
12:07 15.12.2016.

Isus je bio uz "obican"narod, ponizan, okruzen sa ribarima i slicnima a ne sa bogatunima i vlastelinima. To se lako vidi po onome sto je radio i propovjedao. I sam se borio protiv tadasnjih svecenika koji su ga na kraju dosli glave. Ovo danas nije "Kristova crkva" posto Isus nije dao instrukcije da popovi hodaju u zlatnim haljinama, piju iz zlatnih kaleza i zive u velebnim zdanjima i da su "klasa" iznad naroda koja je kroz povjest uvjek bila uz mocne i bogate.....kraljeve i careve. Da Isus ponovo dodje....ovi sa Kaptola bi ga ponovo razapeli...

AM
AMD------------------------
08:47 15.12.2016.

dostojan evandjelja,zivi ga ! fenomenalan covjek i izvrsni pastir dobra !