Peticije ne pomažu

Ovčara na ćirilici: Dvojezičnost se uvodi po sili zakona

Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
Ovčara na ćirilici: Dvojezičnost se uvodi po sili zakona
11.01.2013.
u 16:00
Od 15. siječnja? - HSP dr. Ante Starčevića pronio glas da je izrada natpisa na latinici i ćirilici počela te da će nove ploče biti postavljene za četiri dana
Pogledaj originalni članak

Od trenutka objave podatka da prema popisu stanovništva 2011. Srbi čine 34,87 posto stanovnika Vukovara politička situacija u tom gradu iz dana u dan sve se više usijava. Razlog je tome što se, prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, time stekao uvjet za uvođenje dvojezičnosti u Vukovar pa će uz hrvatski jezik i latinično pismo, službeni postati i srpski jezik i ćirilica.

Grad bez nadležnosti

Ovih dana protiv uvođenja ćirilice ustale su brojne političke stranke i braniteljske udruge tražeći ponavljanje popisa stanovništva i najavljujući prosvjede. Kao argumente ističu specifičnost Vukovara, ratne rane, počinjene zločine te nevjericu da bi poslije svega toga natpis Ovčara ili Memorijalno groblje na pločama morali biti ispisani i na ćirilici. HSP dr. Ante Starčević jučer je pronio vijest da se s izradom dvojezičnih natpisa već počelo te da njihovo postavljanje u Vukovaru počinje 15. siječnja.

– SDSS s time nema ništa. Čekamo da proradi pravna država i da se provede ono što stoji u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina – samo je na to rekao predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković. Dodao je i da se špekulira s brojem Srba u Vukovaru navodeći da nitko ne spominje činjenicu da po posljednjem popisu stanovništva ima 800 Srba manje u odnosu na popis iz 2001.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo pojašnjava da grad Vukovar i on kao gradonačelnik u tom procesu nemaju nikakve ingerencije: – Riječ je o odredbama Ustavnog zakona. A Grad će se ponašati prema smjernicama Ministarstva uprave.

Iz Ministarstva uprave navode, pak, da se pravo na dvojezičnost ostvaruje kad pripadnici neke nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika lokalne jedinice i taj proces ne bi trebao biti predmet rasprave temeljem nečijeg zahtjeva, inicijative ili peticije, već se treba postupiti po Ustavnom zakonu.

Pojašnjavaju i da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma nacionalne manjine ostvaruje u radu predstavničkih i izvršnih tijela općine, grada ili županije, u postupku pred njihovim upravnim tijelima te u postupku pred tijelima državne uprave prvog stupnja. Srpski jezik i ćirilično pismo morali bi se u Vukovaru koristiti i pred sudbenim tijelima prvog stupnja, državnim odvjetništvima i državnim pravobraniteljstvima prvog stupnja, javnim bilježnicima...

Drugim riječima, sve ulice i trgovi u Vukovaru, ploče na ulazu u grad, nazivi institucija (Grad, Ured državne uprave, policija, bolnica, HZZO, HZZ, HZMO…) morat će imati i ćirilične natpise.

Dokumenti i na srpskom

Svi dokumenti Grada Vukovara morat će imati zaglavlje ispisano i latinicom i ćirilicom, pri čemu će se građanima, ako to zatraže, traženi dokument morati izdati na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Službeni pečati i žigovi morat će biti ispisani i latiničnim i ćiriličnim slovima iste veličine.

Ministar uprave Arsen Bauk u kratkom telefonskom razgovoru podsjetio je da je i premijer Zoran Milanović rekao da je riječ o jako dobrom zakonu te da će biti određen primjeren rok da se sve to napravi kako zakon propisuje. Napomenuo je i da nikakve peticije ne mogu zaustaviti provedbu zakona te da se njegove izmjene mogu napraviti samo u Saboru, ali i da je za to potrebno osigurati 101 glas.

>>Vukovarski branitelji prijete prosvjedima zbog uvođenja ćirilice

>>Policija istražuje je li kažnjiv natpis 'Vukovar' na ćirilici

>>'Nismo protiv dvojezičnosti u Vukovaru, ali još nije vrijeme'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 52

Avatar Bud Humski
Bud Humski
17:29 11.01.2013.

Ne vjerujem da bi dvojezicnost u ovom momentu donijela ista dobrog u Vukovaru. Vecina hrvatskog stanovnistva bi na to gledala kao na provokaciju, a samo bi ohrabrilo nacionalisticki ekstremniji dio srpske populacije. To bi bilo kao da dodjete u Auschwitz, pa vas doceka natpis "Willkommen in Auschwitz".

BU
bubi400
17:00 11.01.2013.

Apsolutno sam protiv ćirilice u Vukovaru nažalost svi znamo da je taj zakon donio HDZ-a i HSP-a koji su digli ruke zajedno sa Pupovcem i ostalim koalicijskim partnerima .A tragedija će biti ako dođe do ćirilice da se natpis na ovčari piše ćirilicom strašno

LC
luka_cro
17:12 11.01.2013.

Neka oni stave cirilicu gdje oce, za mjesec dana najkasnije se vise nece vidjet od spreja... haha