ZANIMLJIVA RASPRAVA

Ovaj zadatak podijelio je tviteraše 'Ajmo matematičari. Je li ova tvrdnja točna ili netočna?'

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Ovaj zadatak podijelio je tviteraše 'Ajmo matematičari. Je li ova tvrdnja točna ili netočna?'
14.10.2021.
u 12:45
"Ajmo matematičari. Je li ova tvrdnja točna ili netočna? Gradivo 4. razred OŠ", napisala je bivša voditeljica Tomić
Pogledaj originalni članak

Bivša TV voditeljica Nove TV Ivana Tomić pokrenula je zanimljivu raspravu na Twitteru nakon što je objavila naoko jednostavan matematički zadatak koji je namijenjen osnovnoškolcima.

"Ajmo matematičari. Je li ova tvrdnja točna ili netočna? Gradivo 4. razred OŠ", napisala je Tomić.

"Nisam matematičarka, al čini mi se da je odgovor NE. Jedino ako ne priznaju nulu", odgovorila je jedna korisnica, na što se Tomić nadovezala objašnjenjem da učiteljica tvrdi da je točan odgovor "ne", dodajući da je upitno zašto nulu ne priznaju.

"10234, je li sad prizna?", replicirao je drugi korisnik, dok su neki upozorili da odgovor ovisi o tome koji skup brojeva se gleda.

"Nula (0) nije Z (znamenkasti broj) kao ni cijeli broj. Dakle tvrdnja je točna 12345 je najmanji peteroznamenkasti broj jer nula (0) nije prirodan broj i ne može se smatrati prirodnom brojem kao Neutralan 10234 jer prvi broj je Z, a drugi je neprirodan... čitaj ZNZZZ",  ponudio je objašnjenje jedan korisnik, no ubrzo ga je drugi uvjerio da je u krivu sljedećim objašnjenjem:

"Nula je legitimna znamenka u dekadskom zapisu broja. Djeca ne uče skupove Z i Q, a ni zadatak nije zadan s obzirom na referentni skup iz kojega smiju biti znamenke. 10234 je točan odgovor."

"Citirat ću prijatelja (profesora fizike): 'Poanta ovog zadatka je da se klince natjera da se sjete nule. Neke učiteljice bi trebale na instrukcije iz matematike. Ili možda malo Wikipediju naučiti koristiti'", jedan je od brojnih komentara.

 

 

 

 

 

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
13:09 14.10.2021.

"Nula (0) nije Z (znamenkasti broj) kao niti cijeli broj." - 'bate drijeve, koja je to definicija skupa Z "Z = znamenkasti broj"???? A debilima koji tvrde da 10234 nije najmanji peteroznamenkasti broj - znam da u ovo doba Interneta imate potrebu podijeliti svoje gluposti sa svijetom, ali dajte se suzdržite, ako ne zbog srama onda zbog ljudi poput mene koji se osjećaju loše dok se smiju budalama. Inače, koja je to idiotska logika da 10234 nije "nešto" (jer prirodni broj svakako jest), po njoj ni 102 nije prirodni broj pa ni 10??? Kakvih idiota ima na svijetu... A što se učiteljice tiče, vjerojatno nije uočila da u igru ulazi i nula, tako je svima ispravila pa ju je sad sram priznati (a i uzeti bodove svima koji su rekli DA).

Avatar Konjina3.0
Konjina3.0
15:02 14.10.2021.

Ako 0 nije broj, onda ništa nije broj, i brojevi ne postoje uopće. Baš to, ovo je za malu djecu zadatak da upotrijebe logiku. A učiteljica ako je krivo odgovorila onda joj jadna majka