Pčelari u Gudovcu

Ovaj vikend najveći i najslađi sajam u regiji

Foto: Damir Špehar/Pixsell
Ovaj vikend najveći i najslađi sajam u regiji
06.02.2019.
u 16:30
Bjelovarsko-bilogorska županija ima 380 pčelara s 40.000 pčelinjih zajednica
Pogledaj originalni članak

Sajamski prostor u Gudovcu domaćin je jubilarnom 15. međunarodnom pčelarskom sajmu koji će se održati ovaj vikend 9. i 10. veljače u organizaciji Bjelovarskog sajma, Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije. Riječ je o sajmu koji je s vremenom postao jedan od najvećih sajmova te vrste u regiji. Osim meda za posjetitelje će se, kao i svake godine do sada, održati i Izložba vina i vinogradarske opreme.

Edukacija prethodila sajmu

– Pred nama je još jedna manifestacija Bjelovarskog sajma, i to 15. međunarodni pčelarski sajam koji okuplja brojne pčelare ne samo iz Hrvatske nego i iz stranih zemalja. Bjelovarsko-bilogorska županija među vodećim je županijama u Hrvatskoj po proizvodnji meda s godišnjom proizvodnjom oko 160 tona. Imamo evidentiranih oko 380 pčelara s oko 40 tisuća pčelinjih zajednica. Naša Županija jedina je u Hrvatskoj vlasnik robne marke meda pod imenom „Slatka nit“, još od 2009. Naši pčelari proizvode kvalitetan med koji na brojnim državnim, ali i županijskim ocjenjivanjima postiže rezultate u kategoriji iznimne kvalitete. Mi smo županija s najviše potpora u poljoprivredi, njih čak 17, a dio potpora vežemo i uz pčelarstvo.

Županija je sufinancirala svojim pčelarima opremanje objekata za doradu, preradu, pakiranje i skladištenje meda te nabavu medno-šećernih pogača za prihranu pčela, a financira i edukacije pčelara. Naš sajam prilika je za promociju pčelinjih proizvoda, opreme za pčelarstvo, ali i mjesto edukacije brojnih pčelara. Meni ne preostaje ništa drugo nego da poželim još jedan uspješan Pčelarski sajam te da pozovem građane da posjete našu najslađu sajamsku manifestaciju i najveći pčelarski sajam u ovom dijelu Europe – ističe bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

U standardan dio dvodnevnog sajma spadaju i prezentacije rada strojeva i alata, a jednu od ključnih prepoznatljivosti Pčelarskog sajma svakako predstavlja edukativna komponenta koju organizatori ni ove godine nisu zanemarili. Da su pčelari željni novih znanja, dokazao je velik broj sudionika na edukaciji “Dobra pčelarska praksa – izazovi modernog pčelarenja” održanoj uoči Pčelarskog sajma. Organizator edukacije bio je Pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Hrvatskom pčelarskim savezom. Bila je to dobra prilika za 350 pčelara okupljenih u Pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorske županije da na jednom mjestu doznaju aktualnosti koje se tiču pčelarske proizvodnje, od potpora, zaštite pčela od najopasnije bolesti varoe, do novog marketinškog iskoraka nazvanog “Med hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci” koji je osmislilo te pčelarima ponudilo Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom.

Grijani prostor

– Riječ je o jubilarnom sajmu pa smo pripremili neke novine. Osim što smo uložili u uređenje izložbenih hala, uveli smo i grijanje tako da će sve izlagače i posjetitelje dočekati novih 1200 četvornih metara grijanog prostora. Prvi put organizirat ćemo i ocjenjivanje uzoraka meda – kazao je direktor Sajma Davorin Posavac.

Iako ovaj sajam nije najveći koji se organizira na prostoru u Gudovcu, on je bitan kao i ostali jer okuplja oko 130 izlagača iz Hrvatske i stranih zemalja, a svake godine sajamskim prostorom prođe više tisuća posjetitelja. Također, izlagačima i posjetiteljima omogućeno je besplatno parkiralište, a tu su i posebni popusti za grupne posjete.

>> Porez na imovinu: Razlozi 'za' i 'protiv'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
16:34 06.02.2019.

regija????????👎👎👎