Udruga Neovisnost

Otvoren dom za bivše ovisnike

Otvoren dom za bivše ovisnike
29.10.2010.
u 15:57
Cllj stambene zajednice u kojem danas živi šest bivših ovisnika iz cijele Hrvatske, a još toliko ih prostor od 270 kvadrata može primiti, smanjenje je povratka konzumiranju droga i neprihvatljivom ponašanju
Pogledaj originalni članak

– Očekujem postupnu resocijalizaciju u društvo, u neke društvene vrijednosti i odnose – razmišljanja su Ivana, jednog od prvih korisnika osječke stambene zajednice za rehabilitirane ovisnike koju je jučer otvorila udruga Neovisnost. Cllj stambene zajednice, u kojoj danas živi šest bivših ovisnika iz cijele Hrvatske, a još toliko ih može primiti prostor od 270 četvornih metara, koji su sami uredili u Europskoj aveniji, smanjenje je povratka konzumiranju droga i neprihvatljivu ponašanju. Ondje ih, naime, a kroz uslužno-proizvodnu zadrugu Neos očekuje i posao.

– Na nama je hoćemo li resocijalizaciju iskoristiti kao amortizaciju za povratak u kraj otkud smo došli ili ćemo ostati tu, aklimatizirati se u neki od poslova koji nam udruga i zadruga pružaju – zrelo kaže Ivan, koji se ovisnosti riješio u terapijskoj zajednici u Vrbic, gdje je proveo godinu i pol, a danas krči put prema sigurnom povratku u društvo. Rehabilitirani ovisnici, kaže predsjednik Neovisnosti Tomislav Mišetić uz posao pranja vozila u autopraonici, strojnog pranja tepiha, proizvodnje i postavljanja betonske galanterije, održavanja zelenih površina, imaju i, kroz lasersko graviranje, mogućnost izrade poslovnih darova i suvenira. Mogu svladati digitalni i sito tisak, ali i baviti se stolarijom u poduzetničkom inkubatoru Bios na stroju od 80.000 kuna koji im je darovao Željko Mavrović.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.