Investicija

Otvaranje novog pogona za devet novih radnih mjesta

Foto: Sabina Pušec/VLM
Otvaranje novog pogona za devet novih radnih mjesta
07.10.2011.
u 10:04
Ukupno ulaganje iznosi četiri milijuna kuna, od čega je 1,5 milijuna kuna dobiveno kreditom, a ostatak su vlastita sredstva poduzeća
Pogledaj originalni članak

Otvorenje novog pogona odnosno sušare voća i povrća tvrtke Zebrano iz Brestovca Orehovičkog, kako joj je ime od 2010. godine, označilo je novi smjer za obiteljsko poduzeće kojem je direktor Matija Gulija.

Ukupno ulaganje u projekt je četiri milijuna kuna, od čega je 1,5 milijuna kuna dobiveno kreditom OTP banke, a ostatak su vlastita sredstva poduzeća.

Daljnja ulaganja

– Ove godine uložit ćemo u hladnjaču koja bi omogućila skladištenje voća i povrća koje planiramo sušiti. To iznosi oko 300 tisuća kuna, a Krapinsko-zagorska županija prepoznala je je vrijednost projekta te nam je odobrila potporu za sufinanciranje od 100 tisuća kuna – rekao je direktor tvrtke Matija Gulija. Tvrtka Zebrano potpisala je s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi IPARD ugovor, odnosno iz EU fondova dobila 300 tisuća kuna za proširenje kapaciteta i nabavku još jedne komorne sušare za voće, povrće i ljekovito bilje. Inače, današnji Zebrano a prije tvrtka Eurosan osnovan je 1992. godine, a krajem 90-tih aktivnije je počeo poslovati trgovinom na veliko i prijevozom robe u cestovnom prometu, čime se bavi i danas. 2007. godine obiteljska je firma krenula u proizvodnju zdrave hrane i tradicionalnih zagorskih proizvoda te krenula sa Zagorskom razvojnom agencijom u izradu projekta i izgradnju objekta za preradu povrća i voća s naglaskom na sušenje i proizvodnju mlinaca, koje već plasira na tržište. Zebrano danas ima šest zaposlenika, a do kraja iduće godine taj bi se broj trebao popeti na 15.

Domaće voće i povrće

Povrće i voće nabavljat će iz Hrvatske, najviše naše županije, krenut će s jabukama i šljivama, a tvrtka će surađivati i s Poljoprivrednim učilištem Srednje škole Bedekovčina. Zagorski mlinci koje tvrtka proizvodi izrađuju se po tradicionalnom receptu, tijesto se mijesi strojno, no finalno razvlačenje, rezanje i pečenje obavlja se ručno. Župan Siniša Hajdaš Dončić rekao je da je ovaj poslovni pothvat važan za razvoj cijelog bedekovčanskog okruženja jer poziva poljoprivredne proizvođače na proizvodnju, a plasman njihovih proizvoda nije upitan jer sada postoji moderna sušara koja može otkupljivati njihove proizvode. – Čestitke na spajanju poljoprivrednih proizvođača i prerade, SŠ Bedekovčina, na rađanju mini-klastera koji može postati zamašnjak poljoprivredne proizvodnje u ovom dijelu županije.

PREDRAG MIŠIĆ PEĐA

Zbog rata s obitelji u Srbiji ne razgovara. Na pitanje je li ikad zapucao na brata, kazao je: 'Vjerojatno.... da. Teška tema'

Predrag Mišić Peđa vukovarski je branitelj koji je agresorima pružao otpor sve do pada grada 18. studenog kada je sa 182 suborca odveden na Ovčaru. Bio je zarobljen u srpskom logoru. I danas se bori da Vukovarci žive bolje, a spominje se kao mogući DP-ov kandidat za ministra branitelja. Sve užase koje je u ratu proživio ispričao je svojedobno za Večernji list

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
17:13 07.10.2011.

Evo takvi ljudi su u Zagorju potrebni...koji ne čekaju državu,već djeluju,ulažu i otvaraju radna mjesta.

MI
mightymraz
19:26 07.10.2011.

slazem se... ljudi nakon svega i dalje ocekuju pomoc od drzave. zasuci rukave i stvori nesto sam