DOBRE VIJESTI

Otkazani odmori rezerviraju se ponovo

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Ministrica Nikolina Brnjac
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Ministrica Nikolina Brnjac
02.06.2021.
u 19:45
Austrijanci više ne moraju u karantenu na povratku s ljetovanja iz Hrvatske
Pogledaj originalni članak

Blitz-posjet ministrice turizma Nikoline Brnjac i predstavnika Hrvatske udruge turizma Beču u ponedjeljak itekako se isplatio. Odmah nakon susreta s austrijskom ministricom poljoprivrede, regija i turizma Elisabeth Köstinger objavljeno je da se već od jučer – 1. lipnja ukida karantena za sve koji u Austriju dolaze iz Hrvatske, dovoljno je na granici imati negativan test, potvrdu da su cijepljeni ili da su preboljeli koronu. Tzv. Covid potvrde validirane su osim s Austrijom, s još desetak zemalja, a austrijska odluka o ukidanju obavezne karantene po povratku iz Hrvatske isto je poslijepodne hrvatskim domaćinima donijela nove rezervacije.

– Javili su nam se putnici koji su prije nekoliko dana, kako nije bilo najava da će karantena biti uskoro skinuta, otkazali dolazak, da bi odmah u ponedjeljak zvali da ipak žele doći u Hrvatsku – kažu u agenciji preko koje je otkazana rezervacija opet aktivirana.

Ministrice su dogovorile i reciprocitet vezano uz prelazak granica nakon 22 dana od prve doze cjepiva, a Hrvatska je trenutno među Austrijancima pozicionirana kao jedna od najtraženijih destinacija za ovo ljeto.

Maksimalna sigurnost

– Uz sve što smo poduzeli od početka godine, projekt Safe stay in Croatia, postavljanje dodatnih 300 punktova za testiranje turista i sufinanciranje testova, osigurali smo preduvjete za uspješnu sezonu. Poboljšanje epidemiološke situacije donosi dodatni optimizam, a posebno ohrabruje što broj cijepljenih osoba u Hrvatskoj raste. U tijeku je intenzivno cijepljenje i naših turističkih djelatnika, u nekim županijama cijepljeno ih je više od 60 posto – otkriva ministrica Brnjac, koja se susrela i s dvadesetak austrijskih gospodarstvenika i investitora.

Austrijski poduzetnici u poslove u Hrvatskoj dosad su uložili više od milijardu eura i najveći su strani investitori u hrvatski turizam. Jedan od njih, predsjednik Uprave Falkensteiner Michaeler Tourism Group Otmar Michaeler, kazao je da im posljednjih nekoliko tjedana nije promaknuo pozitivan razvoj situacije u Hrvatskoj.

– Jako nas veseli što više nema karantene. U Falkensteiner hotelima implementirali smo i naš Safe Hotel koncept koji prilikom check-ina zahtijeva da gost priloži potvrdu da je cijepljen, da je prebolio koronu ili negativan test kojeg može obaviti i u hotelu. Tako osiguravamo maksimalnu sigurnost i gostiju i zaposlenika. Međunarodne rezervacije smještaja su također u blagom porastu proteklih tjedana, što govori da ljudi žele provesti praznike u Hrvatskoj – ističe O. Michaeler.

Od lipnja slično kao 2019.

Predsjednik Uprave GRUBER-Reisen Michael Schlögl vjeruje da će broj rezervacija za Hrvatsku ukidanjem restrikcija za putovanja značajno porasti.

– Očekujemo da će buking od lipnja nadalje biti sličan onom iz 2019. Potreba za morem je snažna kod Austrijanaca, osobito za hrvatskim morem. Odlučili smo naš hotel Bretanide Sport & Wellness Resort na Braču otvoriti 26. lipnja. Od tada ćemo nuditi i tjedne čarter letove od Graza i Linza do Brača – otkriva M. Schlögl. Optimističan je i Klaus Pitter, predsjednik Uprave Pitter Yachtcharter i podsjeća da je jedrenje jedan od sigurnijih načina odmora.

– Naše hrvatske podružnice nose “Safe Stay in Croatia” oznaku. Uz dodatno postrožavanje naših visokih epidemioloških standarda, zaposlenici su cijepljeni i redovno se testiraju. Gostima pružamo maksimalnu sigurnost – kaže K. Pitter.

Direktor HUT-a Veljko Ostojić ističe da su austrijski investitori doprinijeli kvalitativnoj promjeni hrvatskog turizma, te da će izravno komuniciranje predstavnika turističkog sektora i visoke politike biti veliki poticaj. Gosti iz Austrije su Hrvatskoj od početka godine donijeli 171.000 noćenja i 60% više nego lani, čime su zauzeli treću poziciju, iza Nijemaca i Slovenaca.

Ukupno je u U Hrvatskoj u pet mjeseci registrirano više od milijun turista i 3,9 milijuna noćenja, što je rast prema lani od oko 40%. Svibanj, s 451.000 gostiju i 1,9 milijuna noćenja, nadmašio je lanjski za 412% u dolascima i 256% u noćenjima. Trenutno se u Hrvatskoj odmara više od 100.000 turista. –U lipnju očekujemo jačanje turističkog prometa, a najviše gostiju u srpnju i kolovozu za kad imamo vrlo dobre najave – kaže Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Direktorica TZ Zagrebačke županije otkrila što sve skriva Samoborsko gorje koje privlači sve više izletnika

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.